Lizabett Russo, muzician: „Muzica este cea mai bună şi ieftină terapie pentru trup şi suflet“
https://www.ziarulmetropolis.ro/lizabett-russo-muzician-muzica-este-cea-mai-buna-si-ieftina-terapie-pentru-trup-si-suflet/

Stabilită în Marea Britanie, cantautoarea de origine română Lizabett Russo a susţinut un concert acustic compus din melodii inspirate de etno jazz, folk alternativ, muzică tradiţională scoţiană şi de muzica populară românească, în grădina Acuarela din Bucureşti.

Un articol de Judy Florescu|15 august 2014

În 2013 și-a lansat primul album, The Traveller’s song, care s-a bucurat de recenzii favorabile atât în Marea Britanie, cât și în Statele Unite ale Americii și Canada. Pentru promovarea albumului, Lizabett Russo a pornit într-un turneu european în vara lui 2014. Una dintre opriri a fost București, unde am avut prilejul să descopăr o tânără artistă talentată, ale cărei creații muzicale îi vor inspira pe cei care le vor asculta.

Judy Florescu: Cum a fost turneul până acum?

Lizabett Russo: Turneul a fost și încă este o experiență de viață interesantă și imprevizibilă. Am cunoscut multe feţe noi, am vorbit cu mulți oameni interesanți și cu siguranță am învățat multe lucruri despre viață și despre felul oamenilor de pretutindeni. Lumea a devenit un ocean foarte deschis pentru toți și chiar dacă de exemplu am fost să concertăm în Barcelona și acolo am cunoscut multi oameni din toate colțurile țării.

Lumea este în continuă mișcare. Cu siguranță, concertul de la Acuarela din București a fost favoritul meu de până acum. Recomand acest loc tuturor celor care caută ceva mai special, dar în același timp familiar și cald.

Care a fost prima ta compoziție muzicală?

Adevărul este că nu îmi aduc aminte. Am început să scriu poezii când eram în liceu și apoi am transformat câteva dintre poezii în melodii. Prima compoziție mă duce cu gândul la o melodie mai sobră, cu elemente de muzică gregoriană pentru a marca o atmosferă nostalgică și trecerea timpului.

10387118_907276602631410_4977463784835797927_o

Cum te ajută muzica să te exprimi?

Muzica a fost mereu o modalitate de exprimare fără pretenții, fără ocolișuri, în forma pură și crudă a sinelui, care încearcă să trăiască o viață departe de nebunia de afară.

Muzica trebuie să trăiască măcar înlăuntrul corpului, dacă în afara lui momentan nu se poate. Adesea visez la zile senine petrecute undeva la țară, departe de lume, unde să pot conviețui cu natura și frumusețea mediului înconjurător care pare în ziua de astăzi pierdut undeva în spatele grijilor, slujbelor și a lucrurilor superficiale.

Muzica este și o terapie pentru trup și suflet, o modalitate de a trece peste anumite experiențe într-un mod mai sănătos. Pe lângă că e mai ieftină decât shopping-ul sau pshihoterapia (râde). Nimeni nu știe mai bine decât tine de ce ai nevoie în viață.

Cum a fost schimbul de viață dintre România și Marea Britanie?

Scoția, unde locuiesc eu momentan, este o țară frumoasă cu oameni calzi și primitori (din câte am întalnit eu). Acum, dacă este să vorbim de Marea Britanie în general, românii nu sunt neapărat văzuți cu ochi buni din cauza mass-media care a prezentat o latură mai mult sau mai puțin greșită a românilor de acolo.

Mie nu îmi e și nu mi-a fost niciodată rușine că sunt româncă și nu o să îmi fie atât timp cât trăiesc. Românii și România ca țară au potențial mare și eu cred că de-abia așteaptă să impresioneze Europa. E doar vorba de timp aici pentru că am încredere că lucrurile se vor schimba în bine dacă noi toți românii contribuim puțin câte puțin la imaginea și situația noastră.

Este nevoie de un efort comun din partea fiecăruia. Avem multe lucruri diferite și bune în Romania, unele chiar mai bune decât în alte țări. Aș putea să intocmesc o listă imensă cu părțile bune.

10609405_942985555727181_3546209097202961462_nCând ai realizat că vrei să faci muzică în afara granițelor ambelor țări?

Adevărul este că nu plănuisem nimic. Pur și simplu s-a întâmplat. După cum spunea mama: toate la timpul lor. Un lucru distinct între Marea Britanie și România îl constituie cultura și obiceiurile diferite care definesc mentalitățiile oamenilor. Acestea se simt atunci când te muți dintr-o țară într-alta. Scoțienii au o muzică tradițională superbă și, precum românilor, le place băutura (poate ceva mai mult ca românilor).

Unde te simți cel mai bine și compui versuri și melodii cel mai ușor?

Ca să pot compune am nevoie de multă liniște și pe nimeni în jur. Compoziția pentru mine înseamnă solitudine și vine natural atunci când e pregătită să iasă la suprafață. Mereu am considerat că procesul de a scrie versurile este ca un fel de evaluare a tot ceea ce vezi, auzi și experimentezi în viața ta sau poate în viața altora pe care îi observi uneori. E ca și cum ai face bere: gândurile stau și fermentează în minte și când s-au maturat complet ies la suprafață ca produs finit.

Încurajezi tinerii să-și construiască o carieră dincolo de România?

E nevoie de ambiție și voință multă pentru a lupta în industria muzicii. Nu este uşor mai ales dacă faci totul pe cont propriu dar totul e posibil, chiar dacă este obositor. Satisfacţia pe care o ai când vezi că oamenii se regăsesc în versurile tale și poate le oferi o alinare, e incredibilă. Eu folosesc muzica să mă conectez cu oameni de pretutindeni și asta face totul mai ușor.

Ce mesaj le transmiți celor care te ascultă?

Îmi construiesc căsuța mea și locușorul meu în lume prin muzică, cărămidă cu cărămidă și sper că o să fiți cu mine pe tot parcusul. Toți suntem egali și toți suntem un suflet și prin urmare sper să împart cu toata lumea ceea ce am învățat până acum și ceea ce o să învăţ în continuare. Mulțumesc pentru tot suportul, înseamnă enorm pentru mine.

Care sunt proiectele tale muzicale viitoare?

Momentan îmi organizez un turneu european pentru luna martie în Olanda, Belgia, Franța, Elveţia și Germania. E mult de muncă până îl pun cap la cap, dar mă descurc. În septembrie încep înregistrările pentru un nou album care se va numi „Running with the Wolves“. Fiți cu ochii pe pagina mea de facebook oficială ca să fiți la curent cu ce se mai întâmpla în lumea mea.

foto credit: arhivă personală Lizabett Russo, Bianca Dejanu

20
/09
/12

n. 16 februarie 1983 Este actor de teatru si film, care s-a afirmat in show-ul de divertisment Mondenii de la Prima TV si apoi a devenit realizatorul propriei emisiuni umoristice la Antena1. In 2005, a absolvit Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografie, clasa prof. univ. dr. Gelu Colceag.

20
/09
/12

S-a născut la 20 septembrie 1968. A absolvit în 1992 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" Bucureşti, secţia Actorie, clasa prof univ dr. Gelu Colceag.

20
/09
/12

11 iunie 1966 1989 - 1993 Academia de Teatru și Film, București, Facultatea de Teatru, Secția Actorie, clasa prof.univ. Alexandru Repan

19
/09
/12

n. 04.10.1978, Iaşi • Academia de Arte George Enescu, Iaşi, secţia Actorie, promoţia 2001, clasa profesor Emil Coşeriu • Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, secţia Coregrafie, 2002 - 2003 Stagii • Academia Itinerantă Andrei Şerban la Horezu şi New York, atelier realizat de ICR New York cu sprijinul ICR Bucureşti, 2009

19
/09
/12

n. 12 august 1972 în Oradea. A absolvit în 1997 Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L: Caragiale” Bucureşti, clasa prof. Gelu Colceag, asist. univ. Tania Filip şi Radu Gabriel

19
/09
/12

n. 6 septembrie 1959, Cluj A absolvit Institutul de Teatru din Târgu Mures, clasa profesorului Constantin Codrescu, promotia 1982. Între 1991 si 2000 a fost profesor de an, lector universitar la Universitatea "Babes Bolyai" Cluj, Facultatea de Litere, Catedra de Teatru. Debutează în 1982, ultimul an de studentie, pe scena Teatrului National din Cluj Napoca, cu rolul Cristopher Flanders din "Trenul nu mai opreste aici" de T. Williams. Joacă pe scena Teatrului National "I.L.Caragiale" din Bucuresti din 2004

19
/09
/12

n. 1 mai 1962, Bucureşti Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, actorie, promoţia 1985, clasa profesor Dem Rădulescu A jucat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ până în 1988. Din 2010, este numită ambasador pentru Alianţa Civilizaţiilor în România

19
/09
/12

S-a născut la 1 septembrie 1949 A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1972, clasa prof. Ion Cojar

19
/09
/12

Bucureşti Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, Bucureşti, secţia actorie, clasa profesor Sanda Manu, 1995

18
/09
/12

n. 19 iunie 1941 - d. 19 martie 2013 Absolventă a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" Bucureşti, promoţia 1963, clasa prof. Ion Şahighian şi David Esrig

18
/09
/12

n. 11 martie 1931, Sibiu A absolvit Academia de Teatru si Muzica din Sibiu

18
/09
/12

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică I. L. Caragiale, Facultatea de Teatru, secţia Actorie, Bucureşti, 1961. Fost coleg de scoala primara cu Dan Pita, Ion Arcudeanu este si acum angajatul Teatrului "Ion Creanga". Cand a dat la Facultatea de Teatru, o data cu el au cazut Gheorghe Dinica, Marin Moraru, Constantin Diplan, Marian Hudac si Camelia Zorlescu. In al doilea an au intrat toti. A mers la Teatrul Tandarica si a intrat papusar, pe urma la Scoala Populara de Arta, la clasa doamnei Cosma.

18
/09
/12

n. 12 august 1985 2004 – 2008 - Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale", Bucureşti, Facultatea de Teatru, Sectia Actorie, clasa prof.univ.dr. Gelu Colceag

18
/09
/12

n. 1 August 1985. A absolvit în 2008 Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L.CARAGIALE, secţia Actorie, clasa prof. Dr. Adrian Pintea, coordonator an prof. Dr. Florin Zamfirescu.

18
/09
/12

n. 06 martie 1969, Bucureşti. A absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti in 1992, la clasa profesorilor Florin Zamfirescu şi Doru Ana. 1987-1990 : Teatrul Studențesc "PODUL", București 1988-1992 : Academia de Teatru și Film “I.L.Caragiale” București 1992 :Stagiu de pregătire - Universitatea din San Diego,California și Teatrul “Old Globe”. Bursă de studii : specializare în teatrul clasic și Shakespeare 1993-1994; :Academia Americană de Music-Hall 1996 și Artă Dramatică (A.M.D.A.) New York

18
/09
/12

n. 14 septembrie 1936, Brad, județul Hunedoara Debut ca actriță în anul 1955, la vârsta de 19 ani, la Teatrul de Stat din Reșița, cu rolul Agnes în “Școala femeilor” de Molière. În anul 1959 se transferă la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț. Din anul 1965 desfășoară o prestigioasă activitate teatrală la Teatrul Național din București, precum și la televiziune. Deputat în legislatura 2000-2004, ca reprezentantă a minorității italienilor din România Din anul 2002 este societar de onoare al Teatrului Național din București.

18
/09
/12

n. 1 august 1952. A absolvit în 1975 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" Bucureşti, secţia Actorie, clasa prof. univ. Octavian Cotescu A fost angajat la Teatrul Tineretului Piatra Neamt si la Teatrul Nottara. Din 1996 este actor al Teatrului Bulandra