„Locuri ale memoriei Holocaustului din România” – eveniment organizat de Asociația Semper Culturalia în parteneriat cu Institutul Cultural Român
https://www.ziarulmetropolis.ro/locuri-ale-memoriei-holocaustului-din-romania-eveniment-organizat-de-asociatia-semper-culturalia-in-parteneriat-cu-institutul-cultural-roman/

Asociaţia Semper Culturalia, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, organizează în perioada 30 ianuarie – 1 februarie 2023, în marja Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului (27 ianuarie), o serie de manifestări menite să contribuie la menţinerea vie a amintirii victimelor Holocaustului şi să susţină demersurile civice de a lupta împotriva xenofobiei şi antisemitismului.

Un articol de Ziarul Metropolis|30 ianuarie 2023

Pe 30 ianuarie, de la ora 18.00, la Centrul Comunitar Evreiesc JCC România, va avea loc masa rotundă „Locuri ale memoriei Holocaustului din România”, cu participarea conf. dr. Felicia Waldman și a istoricilor Anca Tudorancea, Astrid Rotman și Adrian Cioflâncă. Dezbaterea va fi moderată de Dan Michael Schlanger, Președintele Festivalului de Film Evreiesc.

Seria de evenimente continuă cu un simpozion cu tema „Rolul mass-media în combaterea antisemitismului”, care va avea loc marți, 31 ianuarie, la ora 11.00, la Institutul Goethe. Evenimentul dezbate instrumentele pe care le are societatea pentru combaterea discursului antisemit și al urii, punând accentul pe conștientizarea responsabilității individuale și organizaționale, în general, și a mass-media în special, în privința prezentării detaliilor istorice cât mai exacte și a asigurării vizibilității și prezentării imparțiale a cazurilor de vandalism sau a declarațiilor antisemite. La simpozion participă Irina-Dumitrița Solomon, Secretar de Stat – Cancelaria Prim-Ministrului, Lacziko Enikő Katalin, Secretar de Stat – Departamentul pentru Relații Interetnice, Adrian Cioflâncă, Secretar de Stat, Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român, și reprezentanți ai Societății Române de Radiodifuziune și ai Societății Române de Televiziune. Evenimentul va fi moderat de conf. dr. Felicia Waldman și de Dan Michael Schlanger.

Cel de-al treilea eveniment va avea loc la sala ARCUB, miercuri, 1 februarie, ora 18.00 și va începe cu un program susținut de actorii Maia Morgenstern, Norica Costache, Dan Michael Schlanger, Sorin Sandu și muzicienii Mihaela Ișpan – mezzo-soprană, Radu Dunca – vioară, Ethan Schmeisser – pian, precum și Prim Cantorul Emanuel Pusztai. Programul va continua cu proiecția filmului „Compensații” (S.U.A., 2022), care relatează negocierile tensionate dintre liderii evrei și cei germani după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial. Sub amenințarea constantă a violenței, aceste negocieri au continuat, în vederea obținerii recunoașterii Holocaustului, fiind în final un pas către vindecare.

Evenimentele, organizate în format hibrid pentru a permite accesul cât mai multor spectatori, se vor desfășura alături de parteneri precum Ambasada Germaniei la Bucureşti, Ambasada Statului Israel la București, Institutul Goethe, Departamentul pentru Relații Interetnice, Primăria Municipiului București prin ARCUB, Federația Comunităților Evreiești din România și JCC România.

04
/11
/24

Centrul de Excelenţă în Arhitectură, Arte şi Audiovizual (C.E.A.A.A.), împreună cu Muzeul Național al Literaturii Române din Bucureşti, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială București şi alte instituţii culturale partenere, prezintă proiectul expozițional, educațional și creativ intitulat „Bauhaus în linii de arhitectură”.

20
/10
/24

Vanner Collective prezintă la Galeria Galateca (str. C. A. Rosetti, nr. 2 - 4) rezultatele proiectului artistic multidisciplinar „Să Cunoști Lumea”, desfășurat pe parcursul anului 2024, în cadrul căruia, prin ateliere creative și de dezvoltare personală, sesiuni de terapie prin artă, educație vizuală și psiho-relațională și sesiuni de fotografie, echipa a căutat să apropie persoanele cu dizabilități de propria lor expresivitate și să extindă perspectivele publicului larg asupra formelor frumuseții și ale comunicării artistice.

16
/10
/24

Între 17 și 20 octombrie, HEI - House of European Institutes lansează la Timișoara expoziția „Între Ape (Waters of in-Betweenness)”, în cadrul căreia sunt reunite patru proiecte independente de cercetare artistică interdisciplinară care s-au aplecat pe parcursul anului 2024 asupra încrengăturii complexe de relații culturale, sociale, economice, ecologice și spirituale pe care le avem cu apele.

15
/10
/24

INTEROGATIE „O să mai existe natura?”, „Folosiți mai puțin plastic”, „Viața e prea scurtă ca să conduci mașini plictisitoare”. Iată câteva dintre dorințele așternute pe hârtie care fac acum obiectul unei expoziții inedite. Ea se poate vizita la Sala Mare a Institutului Cultural Român până pe 24 octombrie.