„Lost Interferences”, povești despre pierdere…
https://www.ziarulmetropolis.ro/lost-interferences-povesti-despre-pierdere/

Vernisajul instalaţiei participative Lost Interferences, care va avea loc miercuri, 8 septembrie, de la ora 19 la Rezidenţa Scena 9 (Str. I.L. Caragiale nr. 32, Bucureşti)

Un articol de Liliana Matei|6 septembrie 2021

Proiect 2 în parteneriat cu Rezidența BRD Scena9 și UNATC IL Caragiale, prin Centrul CINETic, participă în cadrul secțiunii Kepler’s Gardens a festivalului Ars Electronica cu instalația de sunet participativă Lost Interferences.

Conceptul Kepler’s Garden, inițiat în 2020 de cel mai important festival de artă digitală din Europa, Ars Electronica, a reunit grădini din 120 de locații de pe întregul glob. În 2021, sub eticheta „A New Digital Deal”, în cadrul unei noi ediții globale a Grădinilor lui Kepler vor fi explorate teme precum Umanismul Digital, Școala Viitorului, Gândire prin artă, NFT, AI, Feminism Digital, în expoziții, conferințe și performance-uri și tururi ghidate în peste 70 de țări (https://ars.electronica.art/newdigitaldeal/en/program/online/).

Instalația interactivă Lost Interferences este construită prin colectarea de povești despre pierdere și va fi vernisată pe data de 8.9.2021 la Rezidența BRD Scena9 în strada Ion Luca Caragiale nr. 32 București, la ora 19:00. Puteți contribui cu experiențe despre pierdere prin site-ul http://lostinterferences.eu/, poveștile trimise urmând a fi incluse în cadrul instalației. Sunetul instalației redă experiențele despre pierdere colectate și compoziția generativă multicanal realizată pe baza acestora de compozitorul Constantin Basica prin programare și asistare AI.

Interferențe Pierdute

Am pierdut obiecte.

Am pierdut informație.

Am pierdut prieteni.

Am pierdut oameni dragi.

Pierdem speranțe, celule, memorie și, uneori, simțim că pierdem viitorul.

Ne pierdem.

Când pierdem ceva, uneori devenim disperați, uneori devenim singuri, ne izolăm.

Am vrut să știm cum s-au simțit oamenii când au pierdut ceva. Am colectat povești, experiențe, exprimate în scris, desene, fotografii, clipuri video / audio și am construit Lost Interferences.

În Lost Interferences arta telematică este chemată să vindece, în mod tehnologic, pierderea corpului nostru, pierderea simțurilor, pierderea sensului, într-un format hibrid, telematic.

Sperăm că, prin conectarea la Interferențe pierdute, pe care nu le-am auzit niciodată, în viețile noastre, și în toate posibilitățile pierdute, publicul se va alătura performerilor în a da sens lucrurilor pierdute. Sperăm că, prin conștientizarea pierderii, ne vom vindeca și că, împreună, printr-un corp conectat digital, vom descoperi un sine colectiv.

Poveștile despre pierdere vor sta la baza unui performance care va fi prezentat publicului în data de 11 septembrie, de la ora 14.

Performance-ul va fi transmis live în cadrul festivalului Ars Electronica și la fața locului la Rezidența BRD Scena9 din București (strada I.L.Caragiale nr. 32) în data de 11 septembrie, de la ora 19.

Instalația Lost Interferences va fi expusă în perioada 8-25 septembrie în Bucharest Garden, Rezidența BRD Scena9.

Compoziție și performing: Constantin Basica

cu: Maia Morgenstern și Romeo Cornelius, Irina Margareta Nistor

Regizor mixare realități:  Alexandru Berceanu

Instrumente  Deep Learning: Prateek Verma

Grafică: Alexandru Ponoran

Instrumente web : Grigore Burloiu

Documentare foto video: Andrei Gîndac

Sonorizare: Sorin Grigoreanu

Suport tehnic: Cristi Șimon, Crewart Multimedia Shows si Paradigma

Transmisie live: Cosmin Tița, Prisma

Comunicare: Andreea Chindriș

Produs de Proiect 2. Proiect 2 este o inițiativă culturală a asociației Teatru 2.0

 

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.