Louis Armstrong, Hans Christian Andersen & Knut Hamsun
https://www.ziarulmetropolis.ro/louis-armstrong-hans-christian-andersen-si-knut-hamsun-4-august/

Într-o zi de 4 august se năsteau trompetistul şi cântăreţul Louis Armstrong (1901), unul dintre cei mai mai influenţi artişti din istoria jazz-ului, şi scriitorul norvegian Knut Hamsun (1859), laureat al Premiului Nobel. Tot într-o zi de 4 august se stingea din viaţă scriitorul danez Hans Christian Andersen (1875) , cel care a încântat generaţii întregi de copii cu poveşti precum „Crăiasa Zăpezii”, „Hainele cele noi ale împăratului”, „Fetiţa cu chibrituri”, „Răţuşca cea urâtă”, „Mica sirenă” şi multe altele,

Un articol de Petre Ivan|4 august 2016

Născut în New Orleans (Louisiana), Louis Armstrong a avut o copilărie zbuciumată, părinții săi despărțindu-se la puțin timp după nașterea sa. În tinereţe, Armstrong a încercat pe rând diferite meserii: de la căruțas şi lăptar, până la vânzator ambulant şi lustragiu.

În 1922 pleca la Chicago, unde pentru a-şi întâlni mentorul, King Oliver, şi spre a alătura trupei acestuia. În ciuda eşecurilor şi deselor certuri cu managerii, Armstrong lansează numeroase hit-uri, începându cu anii ’20 .

Abia la sfârşitul anilor ’40, artistul îşi va găsi un manager valoros, ajungând astfel pe afişul unor filme cu succers la public, dar şi în numeroase turnee de-a lungul şi de-a latul Europei.

În scurt timp, graţie piesei „Hello, Dolly”, Louis Armstrong avea să-i întreacă în topuri chiar şi pe faimoşii Beatles…

Tot într-o zi de 4 august:

1693: Monahul Dom Pérignon (1638–1715) a inventat șampania, băutură care a primit acest nume de la regiunea Champagne din nordul Franței.

1782: Wolfgang Amadeus Mozart s-a căsătorit la Viena, la Catedrala Sf. Ștefan, cu Constanze Weber.

1789: În Franța a fost abolit sistemul feudal.

1892: Lizzie Borden găsește cadavrele mutilate ale tatălui și mamei ei vitrege în casa lor din Massachusetts. Acesta a dus la unul din cele mai faimoase procese de crimă din Statele Unite. Fiica omului de afaceri, Lizzie Borden, a fost arestată și acuzată dar a fost pusă în libertate din lipsă de probe.

2007: NASA a lansat sonda Phoenix Mars Lander, care ulterior a găsit dovezi ale existenței apei pe planeta Marte.

S-au născut:

1792: Percy Bysshe Shelley, poet englez (d. 1822)

1859: Knut Hamsun (Knut Pedersen), scriitor norvegian, laureat al Premiului Nobel (d. 1952)

Cezara Dafinescu

Cezara Dafinescu

1901: Louis Armstrong, muzician american (d. 1971)

1929: Yasser Arafat, politician palestinian (d. 2004)

1948: Cezara Dafinescu, actriță româncă

1961: Barack Obama, politician american, al 44-lea președinte al SUA, laureat Nobel

S-au stins din viaţă:

1875: Hans Christian Andersen, scriitor danez (n. 1805)

1879: Ștefan Micle, fizician român, profesor universitar (n. 1820)

1900: Isaac Levitan, pictor rus (n. 1860)

1997: Jeanne Calment, cel mai logeviv om din lume, în vârstă de 122 ani și 164 de zile (n. 1877)

2000: Victor Parhon, critic român de teatru (n. 1943)

Foto cu Louis Armstrong, Hans Christian Andersen şi Knut Hamsun – wikipedia

05
/04
/18

Cel mai tînăr autor debutează la Polirom cu volumul Tata, eu glumesc serios! Volumul, ilustrat de Bogdan, Jan şi Julian Achimescu, cu o postfaţă semnată de Pavel Şuşară, a apărut în urma unui dialog savuros tată-fiu (Robert Şerban - Tudor Şerban), care s-a întins pe o perioadă de patru ani şi pare că nu s-a încheiat încă. 

27
/03
/18

Astăzi este Ziua Mondială a Teatrului, dar și ziua în care sărbătorim un secol de la Unirea Basarabiei cu România, prilej de a readuce în prim plan, pentru o clipă, câțiva dintre artiștii născuți pe teritoriul actual al Basarabiei și deveniți parte integrantă a memoriei, identității și culturii naționale.

25
/03
/18

Publicitar, prozator, dramaturg, Alex Tocilescu (40 de ani) este unul dintre cei mai în vogă oameni de litere din România zilelor noastre. Este foarte urmărit pe rețelele de socializare, unde a dobândit o simpatie aparte pentru fotografiile cu pisicile sale (însoțite de câteva gânduri ale felinelor).

23
/03
/18

Scrisă și regizată de Guillermo del Toro, versiunea cinematografică a romanului Forma apei/ The Shape of Water a intrat în cinematografele din România în data de 23 februarie 2018. Romanul a apărut în această săptămână în colecția „Biblioteca Polirom”, în traducerea Veronicăi D. Niculescu.

21
/03
/18

CĂRȚI DE NEOCOLIT Misticismul ebraic își găsește expresia concentrată în Cabala. Este o doctrină esoterică despre Dumnezeu și Univers ca formă foarte veche a revelației (de aici și sensul literar al cuvântului cabala, tradiție), transmisă de un lung șir de inițiați.

20
/03
/18

Pornim, astăzi, pe urmele scriitorului de Nobel Gabriel Garcia Marquez (născut într-o zi de 6 martie), prin câteva din multele orașe care l-au găzduit.

20
/03
/18

Nici mare, dar nici minor – îl aprecia G. Călinescu într-o cronică din 1932, pentru ca, în „Istoria literaturii“ din 1941, să găsească strălucita formulă: „El nu-i niciodată aşa de liric încât să fie mare, niciodată atât de facil încât să nu fie poet“. Autorul cunoscutelor „Balade vesele şi triste”, George Topîrceanu, contemporan cu Arghezi, Blaga şi Barbu, s-a născut la 20 martie 1886, la Bucureşti, în familia unui cojocar.

16
/03
/18

Joi, 22 martie, de la ora 19.00, se lansează la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, romanul Visul numărul 9, de David Mitchell, recent apărut în traducerea lui Mihnea Gafița. Într-un registru stilistic uimitor, scriitorul britanic ne poartă în acest roman prin lumea halucinantă a metropolei Tōkyō. Romanul preia titlul cântecului #9 Dream de John Lennon, compozitorul preferat al personajului central.