Louis Garrel, Laetitia Casta și Lily Rose-Depp într-un triunghi amoros în „L’homme fidèle“
https://www.ziarulmetropolis.ro/louis-garrel-laetitia-casta-%c8%99i-lily-rose-depp-%c3%aentr-un-triunghi-amoros-%c3%aen-%e2%80%9el%e2%80%99homme-fid%c3%a8le%e2%80%9c/

Independenţa Film prezintă din 20 septembrie pe marile ecrane din România Un om fidel / L’homme fidèle, cel de-al doilea lungmetraj regizat de starul francez Louis Garrel, în care acesta joacă alături de soţia sa, celebrul model şi actriţă Laetitia Casta, şi Lily Rose-Depp, fiica lui Johnny Depp şi a Vanessei Paradis.

Un articol de Petre Ivan|11 septembrie 2019

Lansat la Festivalul Internațional de Film de la Toronto 2018 și câștigător al Premiului Special al Juriului la TIFF 2019, Un om fidel / L’homme fidèle este o comedie romantică sofisticată ce spune povestea unui triunghi amoros, pasional și confuz, în care două femei concurează pentru dragostea unui bărbat.

Abel (Louis Garrel) și Marianne (Laetitia Casta) s-au despărțit în urmă cu 10 ani. După ce s-au reîntâlnit, Abel decide să o recucerească pe Marianne. Dar situația s-a schimbat: Marianne are un fiu, pe Joseph, iar mătușa lui, tânăra Eve (Lily Rose-Depp), este acum femeie în toată firea. Și toți au secrete de ascuns…

“Este un film despre sex și moarte, despre prietenii destrămate și, în general, este un film franțuzesc” –  Louis Garrel

Louis Garrel (36 ani), autorul filmului, care s-a remarcat ca parte dintr-un alt trio amoros celebru –  Visătorii / The Dreamers (regia Bernardo Bertolucci), alături de Eva Green și Michael Pitt -, a lucrat la scenariul Un om fidel cu Jean-Claude Carrière, colaborator de lungă durată al lui Luis Buñuel pentru magnifica serie de filme realizate în anii ‘60 – ‘70. Un om fidel / L’homme fidèle a fost premiat recent la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian pentru Cel mai bun scenariu.

Născut într-o familie de cineaști – fiu al regizorului Philippe Garrel și al actriței Brigitte Sy, nepot al reputatului actor francez Maurice Garrel și fratele actriței Esther Garrel -, Louis Garrel a debutat la 6 ani în Le baisers de secours, un film regizat de tatăl său. A devenit celebru în 2002 prin rolul interpretat în filmul lui Bernardo Bertolucci și a colaborat de-a lungul carierei sale cu regizori precum Michel Hazanavicius (Godard Mon Amour), Arnaud Desplechin (Fantomele lui Ismael), Xavier Dolan (Heartbeats) și, în repetate rânduri, cu Philippe Garrel și Christophe Honoré.

Un rol important a avut în A Castle in Italy, alături de fosta sa iubită Valeria Bruni Tedeschi, care este și regizoarea filmului nominalizat la Palme d’Or în 2013. 

În 2017, Louis Garrel s-a căsătorit cu actrița Laetitia Casta (41 ani). 

“Am văzut cum acest film a luat naștere sub ochii mei. Am citit fiecare scenă, am interpretat fiecare personaj. Nu am crezut nici trei secunde că voi juca în el, perfect conștientă de faptul că, dacă se va întâmpla, va fi o experiență specială, dat fiind faptul că eu și Louis ne cunoaștem atât de bine în intimitate”, a declarat Laetitia Casta într-un interviu acordat publicației Teller Report.

Lily Rose-Depp (20 ani), fiica lui Johnny Depp și a Vanessei Paradis, este la primul rol consistent din cariera sa. L-a cunoscut pe Louis Garrel pe platourile de filmare de la Planetarium (r. Rebecca Zlotowski), pe când avea 15 ani:

“Am citit scenariul și am exclamat <Eve sunt eu!>. Când eram mică aveam o singură dorință, și anume să cresc. Pentru că în  feminitate există foarte multă putere. Când dintr-o dată devenii femeie și îți asumi feminitatea, simți o putere pe care nu o ai atunci când ești fetiță, și că viața încă ne aparține”.

Un om fidel / L’homme fidèle va intra în cinematografele din România din 20 septembrie, distribuit de Independența Film.

Foto © Shanna Besson / Why Not Productions

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.

17
/05
/21

Așteptarea ia sfârșit! Filmele revin pe marile ecrane de la Cineplexx începând de vineri, 28 mai, în toate cele cinci cinematografe: Băneasa, Titan, Satu-Mare, Sibiu și Târgu-Mureș. Locațiile vor fi pregătite să găzduiască din nou spectatorii și fascinantul univers cinematografic, cu cele mai avansate tehnologii de imagine și sunet.

14
/05
/21

Până la 25 mai, cinci dintre documentarele de scurtmetraj din anii `30-`40 ale lui Jean Mihail, unul din pionierii cinematografiei române, pot fi vizionate gratuit pe platforma Cineclub Sahia Vintage, în cadrul Cineclubului One World Romania.

13
/05
/21

„Acasă” (r. Radu Ciorniciuc), „colectiv” (r. Alexander Nanau), „Ivana cea groaznică” (r. Ivana Mladenovic) și „Tipografic majuscul” (r. Radu Jude) sunt filmele care intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de lungmetraj.