Love Bus. Cinci poveşti de dragoste în Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/love-bus-cinci-povesti-de-dragoste-in-bucuresti/

Cinci tineri regizori aspiranţi. Cinci scurtmetraje independente adunate într-un omnibus, „Love Bus”, lansat în 2014 în cinema şi disponibil acum, gratuit, pe platforma Cinepub. Cinci fragmente din poveşti de dragoste între tineri, plasate în câte o zonă cunoscută din Bucureşti. 

Un articol de Ionuţ Mareş|11 februarie 2016

Scurtmetrajele au o viaţă scurtă şi sunt greu de văzut, cel puţin în cinematografe. Şi e cu atât mai dificil dacă sunt realizate de tineri regizori aspiranţi, încă necunoscuţi. O soluţie de a le face mai accesibile este punerea câtorva împreună şi lansarea lor în săli.

Apărut în 2014, „Love Bus” este un astfel de omnibus format din cinci scurtmetraje adunate adunate de cineastul Paul Negoescu, aici în calitate de producător (dar şi de profesor la UNATC al unora dintre realizatori).

Sunt cinci scurtmetraje diferite ca execuţie regizorală şi stil, dar unite de temă – un moment din viaţa câte unui cuplu de tineri (un el şi o ea) – şi de fundal, Bucureştiul zilelor noastre.

Cinci poveşti simple, cinci momente de existenţă, cinci încercări de găsire a unei voci regizorale, iar trecerea între ele se face prin cadre de la înălţime cu Bucureştiul, la fel ca într-un serial american.

Pentru o mai mare coerenţă, fiecare capitol primeşte ca titlu denumirea unei zone cunoscute din Capitală, acolo unde şi pare plasat fiecare fragment narativ: Iancului, Drumul Taberei, Unirii, Tineretului şi Cişmigiu.

Se conturează astfel o geografie a dragostei la tinereţe. O temă dificilă iubirea, din cauza riscului permanent de deraiere în sentimentalism şi în note false. Cei cinci tineri regizori reuşesc totuşi, mai inspirat sau mai puţin original, să ocolească fiecare în felul său capcanele unei prea mari dramatizări, ale unei tratări abisale a – probabil – celui mai uzat subiect în cinema. „Keep it simple” pare să fi fost deviza nedeclarată care i-a ghidat pe scenarişti şi regizori.

Atenţia este pe câte un moment bine determinat şi aparent banal, salvat însă de la contigent tocmai pentru că este transpus în limbaj cinematografic, un limbaj fără mari pretenţii, dar şi fără a fi simplist.

love-bus-play

„Love Bus” este disponibil, de joi, pe Cinepub.ro, platformă online unde pot fi accesate gratuit şi în condiţii legale filme româneşti (noi sau vechi, scurtmetraje sau lungmetraje, documentare sau ficţiune), oferta fiind înnoită în fiecare săptămână. Click pe imagine pentru a vedea filmul!

În primul scurtmetraj, regizat de Roxana Andrei, focusul este pe o fată (Ada Galeş) aflată într-o zi dificilă – cea a despărţirii de iubit. Ea este urmărită de dimineaţă, de la discuţiile cu mama (Tania Popa) şi o ultimă întâlnire cu băiatul (Cătălin Zugravu) care tocmai o părăsise, şi până seara, la jobul de chelneriţă într-un bar şi la o tentativă finală de a se agăţa de relaţia proaspăt destrămată.

În planuri scurte şi cu camera mereu atentă la chipurile personajelor, Roxana Andrei redă verosimil situaţia fetei, cu tot dramatismul trecător, emoţia reţinută şi ridicolul ei, ambalând imaginea în spectaculoase nuanţe de violet.

Al doilea scurtmetraj, realizat de Mihai Mincan, adoptă o stilistică mai realistă: în planuri-secvenţă, în care camera de filmat, fixă, se ţine la o oarecare distanţă de personaje, asistăm la câteva momente din ceea ce pare reîntâlnirea, după ceva timp, a unui potenţial cuplu (jucat de Iulia Ciochină şi Andrei Seuşan), în apartamentul modest din Drumul Taberei pe care fata îl împarte cu o colegă.

Din discuţiile fireşti dintre cei doi apar la suprafaţă, treptat, tot mai multe informaţii despre trecutul şi existenţa prezentă a fiecăruia, dar şi despre relaţia lor nesigură şi posibilul viitor împreună. Este de remarcat tratarea asumat dedramatizată a frânturilor de plot, şi asta în timp ce cel puţin unul din substraturile sugerate este de-a dreptul tragic.

Al treilea episod, realizat de Florin Babei, tratează o ceartă între doi adolescenţi (jucaţi de Bogdan Zamfir şi Cătălina Crişan), cauzată de faptul că, la o petrecere, băiatul flitrează cu o altă fată (Issabela Yang), după ce iubita îi refuză propunerea de a face sex cu el.

Fără a fi extrem de original narativ (personajele par mai degrabă schematice – fata frigidă vs. fata frivolă, băiatul rău vs. băiatul cuminte) şi cu dialoguri nefinisate, scurtmetrajul lui Florin Babei afişează o oarecare prospeţime în regie şi propune chiar şi o scurtă dar îndrăzneaţă scenă de sex, mai puţin întâlnită în filmul românesc.

Cel de-al patrulea film scurt, regizat de Constantin Radu Vasile, se diferenţiază puternic de celelalte. Dialogurile sunt mai teatrale, iar întreaga naraţiune pare a se derula doar în mintea protagonistului ei bizar (Ștefan Mircea) – un tip aparent religios, pasionat de discuţii filosofice, de „iarbă” şi de filme porno.

Asta deşi este la fel de plauzibil să se fi petrecut aievea întâlnirea lui din parc cu o fostă colegă de şcoală (Carla Teahă), pentru care pare să fi avut o obsesie, şi urmările tragice din acea zi.

Regizat de Andrei Georgescu, cel de-al cincilea episod este un subtil scurtmetraj filmat aproape într-un singur plan-secvenţă (excepţie face doar finalul). Realizat în cheie realistă, filmul surprinde un moment aparent banal din viaţa unui cuplu tânăr, împreună de câteva luni.

După o partidă de sex, iubita (Victoria Răileanu) pare a descoperi în apartamentul partenerului ei (Alec Secăreanu) semne ale unei posibile relaţii recente a acestuia cu o altă fată.

Tensiunea se acumulează din detalii şi din replici, fără a scăpa însă în niciun moment de sub control şi din limitele unui firesc bine întreţinut de jocul foarte bun al celor doi actori şi de mişcarea camerei de filmat, atentă mereu la personaje. Ceea ce nu se spune este la fel de important ca ceea ce se spune între cei doi.

Iar punctul culminant este un moment de tăcere apăsătoare şi de schimb de priviri excelent pus în scenă, pentru că, prin mijloace pur cinematografice, se transmite spectatorului că miza este chiar viitorul cuplului.

Articol apărut şi pe blogul lui Ionuţ Mareş.



11
/11
/15

Molly Moon și Incredibila carte a hipnozei, regizat de Christopher N. Rowley, va fi prezentat în premieră națională, la Kinodiseea, Festivalul Internațional de Film pentru Copii. Filmul va putea fi văzut pe 13 noiembrie (de la ora 12.00, la Cinemateca Eforie), 14 noiembrie (de la ora16.30, Hollywood Multiplex – Mall Vitan) și 18 noiembrie 2015 (de la ora 17.00, la Cinemateca Eforie). Intrarea este liberă.

10
/11
/15

"Cel ales", de Cristian Comeagă, a fost distins cu trei premii, zilele trecute, la gala International Filmmaker Festival of World Cinema din Milano. La rândul său, filmul independent semnat de Nicolae Constantin Tănase, "Lumea e a mea", a câştigat Discovery Award la cea de-a 25-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Est-European de la Cottbus.

10
/11
/15

"Micul Prinţ 3D", de Mark Osborne, prima adaptare animată a capodoperei lui Antoine de Saint-Exupéry, va fi lansată în cinematografele din România pe 4 decembrie. Eroina filmului este Fetiţa, pe care mama sa o învaţă cum să se poarte în lumea adulţilor. În tot acest proces intervine un vecin amabil, dar cam excentric, Aviatorul.

08
/11
/15

Mai mulți cineaști au lansat joi un site de video la cerere (VLC) numit Cinetek, consacrat marilor filme clasice ale cinematografiei mondiale, selectate și prezentate de regizori din lumea întreagă. Cinetek propune deocamdată un catalog de circa 950 de filme de toate genurile și dintr-un număr mare de țări, de la începuturile cinematografiei până în anul 2000

07
/11
/15

Cunoscut și respectat regizor de teatru, Alexandru Darie va putea fi urmărit și pe marile ecrane, într-un rol cheie din Poveste de dragoste. Regizat de Cristina Iacob, (#Selfie, cel mai de succes film românesc al anului 2014), filmul urmează a se lansa în cinematografele din România pe 27 noiembrie.

06
/11
/15

CRONICĂ DE FILM Deşi „Box”, noul film al lui Florin Şerban, păstrează destule din preocupările stilistice şi tematice din „Eu când vreau să fluier, fluier”, îi lipsesc totuşi prospeţimea, dinamica şi nervul pe care se susţinea debutul premiat în 2010 cu Ursul de Argint la Berlin.

06
/11
/15

Ethan Hawke împlineşte, astăzi. 45 de ani! Actorul american a debutat pe marele ecran în 1985, când a interpretat rolul lui River Phoenix, în „Explorers”. A urmat unul dintre cele mai bune roluri ale sale în drama „Dead Poets Society”, fiind apoi nominalizat la Oscar pentru rolurile din Training Day şi Boyhood.

06
/11
/15

Debutul în lungmetraj al regizorului Andrei Cohn, "Acasă la tata", va fi lansat astăzi în cinematografele din în București și din alte 23 de orașe din ţară. Tot de astăzi, cinefilii români pot vedea pe marile ecrane mult aşteptatul "Spectre", ultimul film din seria James Bond.

05
/11
/15

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti organizează în perioada 9-15 noiembrie 2015 ediţia a noua a galei bucureştene a filmelor maghiare, Săptămâna Filmului Maghiar la Bucureşti. Evenimentul oferă o sinteză asupra producţiei de filme maghiare din ultimul an, prezentând varietatea şi spiritualitatea cinematografiei maghiare contemporane.

05
/11
/15

Un desen animat al lui Walt Disney, pierdut în anii 1920, a fost găsit în arhivele Institutului Filmului Britanic (British Film Institute, BFI). Pelicula, restaurată cu ajutorul studiourilor de animație Disney, va fi difuzată în premieră mondială în 12 decembrie la Londra.

03
/11
/15

După „Aferim!” de Radu Jude și „Nunta de piatră” de Dan Piţa și Mircea Veroiu, incluse în programul „Zilelor Culturii Române” organizate de ICR Londra la Edinburgh în perioada 10-17 octombrie, proiecțiile din cadrul sezonului „Mark Cousins prezintă…” continuă în 4 noiembrie, la cinematograful de artă Filmhouse din capitala scoțiană, cu filmul care a lansat poetica noului val românesc - „Moartea domnului Lăzărescu”, în regia lui Cristi Puiu.

03
/11
/15

Prima ediție “Bucharest International Dance Film Festival” (6 – 8 noiembrie) a pregătit publicului un program diversificat care își propune să promoveze producțiile cinematografice dedicate dansului și artei coregrafice. 64 de producții din 27 de țări incluse în Competiția Oficială, documentare de scurt și lungmetraj, selecția celor mai apreciate filme de dans din cadrul “Pool International Dance Film Festival” din Berlin, precum și un workshop de creație dedicat pasionaților de dans. Proiecțiile se vor desfășura la Cinemateca Union.

31
/10
/15

Filmul ”Usturoi”, producția independentă filmată în întregime în Transilvania, a fost difuzat în această săptămână la penitenciarul de maximă siguranță din Aiud, în cadrul unei proiecții speciale, la invitația serviciului de Educație și Asistență Psihosocială din instituție.