Luc Besson, condamnat să plătească despăgubiri pentru plagiat
https://www.ziarulmetropolis.ro/luc-besson-condamnat-sa-plateasca-despagubiri-pentru-plagiat/

Curtea de apel din Paris l-a condamnat pe regizorul Luc Besson şi compania sa, Europacorp, să plătească despăgubiri de 110.000 de euro cineastului american John Carpenter. Besson s-ar fi inspirat din filmul acestuia, “Escape from New York”, pentru a realiza lungmetrajul său “Lock-Out” din 2012

Un articol de Petre Ivan|31 Iulie 2016

Potrivit acestei sentințe, Luc Besson și Europacorp, alături de James Mather și Stephen Saint-Léger, co-scenariști și co-realizatori ai filmului “Lock-Out” au fost deja condamnați la 10 iunie să achite suma de 40.000 de euro lui Nick Castle, care a scris scenariul filmului “Escape from New York”, apărut în 1981.

Ei vor trebui să achite de asemenea 300.000 de euro ca indemnizații companiei franceze Studiocanal, care deține drepturile de difuzare a filmului “Escape from New York”, precum și o sumă suplimentară de 25.000 euro lui John Carpenter și Nick Castle.

John Carpenter, Nick Castle și Studiocanal au pretins ca despăgubirile să fie de 2,2 milioane de euro.

Lansat în 2012, “Lock Out” prezintă povestea fetei președintelui SUA care vizitează în 2079 o stație spațială unde sunt închiși criminalii. Deținuții preiau controlul stației, iar un fost agent al CIA este trimis să o salveze pe tânăra fată.

Acțiunea filmului “Escape from New York” se desfășoară în 1997 (în viitor față de anul lansării filmului, în 1981), când insula Manhattan a fost transformată într-o închisoare de înaltă securitate. Un fost militar are la dispoziție 24 de ore pentru a-l elibera pe președintele SUA, luat ostatic de deținuți.

Foto: Luc Besson – cinemagia

18
/10
/19

CRONICĂ DE FILM În documentarul „Jurnalul familiei -escu” (2018), regizorul Șerban Georgescu discută pe un ton jucăuș, ironic, ce (mai) înseamnă a fi român, la 100 de ani de la apariția României moderne, perioadă în care țara a trecut prin multe șocuri și transformări.

18
/10
/19

În Bucureşti, gala de deschidere a Les Films de Cannes à Bucarest este programată vineri, de la ora 19:00 la Cinema PRO, în prezența sărbătoritului ediţiei, Vlad Ivanov şi a cineastului Claude Lelouch.

15
/10
/19

CRONICĂ DE FILM Disponibil în unele cinematografe, documentarul „Emigrant Blues: un road movie în 2 ½ capitole”, de Mihai Mincan şi Claudiu Mitcu, discută subiectul migrației românilor în străinătate din câteva unghiuri inedite.

14
/10
/19

Les Films de Cannes à Bucarest îl celebrează anul acesta pe Vlad Ivanov, care anul acesta a împlinit 50 de ani. Actorului care seduce camera cu orice rol pe care-l interpretează, festivalul i-a dedicat o secțiune numită IVANOV 50 – care include cinci dintre cele mai importante filme care îl au ca protagonist: „Sunset”, „Câini”, „La Gomera”, „Principii de viață” și „Hier”.

09
/10
/19

CRONICĂ DE FILM Deşi pretinde că este un omagiu adus oamenilor care au murit în închisorile comuniste, "Între chin şi amin" (2019), al doilea lungmetraj de ficţiune al regizorului Toma Enache, nu este de fapt decât o bătaie de joc la adresa memoriei victimelor, prin kitsch-ul pe care îl etalează.

Page 1 of 25012345...102030...Last »