Luc Besson, condamnat să plătească despăgubiri pentru plagiat
https://www.ziarulmetropolis.ro/luc-besson-condamnat-sa-plateasca-despagubiri-pentru-plagiat/

Curtea de apel din Paris l-a condamnat pe regizorul Luc Besson şi compania sa, Europacorp, să plătească despăgubiri de 110.000 de euro cineastului american John Carpenter. Besson s-ar fi inspirat din filmul acestuia, „Escape from New York”, pentru a realiza lungmetrajul său „Lock-Out” din 2012

Un articol de Petre Ivan|31 iulie 2016

Potrivit acestei sentințe, Luc Besson și Europacorp, alături de James Mather și Stephen Saint-Léger, co-scenariști și co-realizatori ai filmului „Lock-Out” au fost deja condamnați la 10 iunie să achite suma de 40.000 de euro lui Nick Castle, care a scris scenariul filmului „Escape from New York”, apărut în 1981.

Ei vor trebui să achite de asemenea 300.000 de euro ca indemnizații companiei franceze Studiocanal, care deține drepturile de difuzare a filmului „Escape from New York”, precum și o sumă suplimentară de 25.000 euro lui John Carpenter și Nick Castle.

John Carpenter, Nick Castle și Studiocanal au pretins ca despăgubirile să fie de 2,2 milioane de euro.

Lansat în 2012, „Lock Out” prezintă povestea fetei președintelui SUA care vizitează în 2079 o stație spațială unde sunt închiși criminalii. Deținuții preiau controlul stației, iar un fost agent al CIA este trimis să o salveze pe tânăra fată.

Acțiunea filmului „Escape from New York” se desfășoară în 1997 (în viitor față de anul lansării filmului, în 1981), când insula Manhattan a fost transformată într-o închisoare de înaltă securitate. Un fost militar are la dispoziție 24 de ore pentru a-l elibera pe președintele SUA, luat ostatic de deținuți.

Foto: Luc Besson – cinemagia

11
/08
/20

CRONICĂ DE FILM Chiar dacă îi știam și îmi plăcuse precedentul lungmetraj, „Marussia” (2013), tot m-a luat prin surprindere noul film realizat de Eva Pervolovici, regizoare română stabilită în Franța – documentarul „Delta Bucureștiului” (2020), proiectat în premieră mondială la TIFF.

11
/08
/20

„Acasă”, documentarul de debut al lui Radu Ciorniciuc, a fost distins cu Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj, înmânat de Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, pe scena Galei de închidere a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care a avut loc în Piața Unirii, sâmbătă, 8 august.

10
/08
/20

CRONICĂ DE FILM Proiectat în premieră în România la TIFF, unde a obţinut marele premiu al secţiunii Zilele Filmului Românesc, documentarul „Acasă” (2020), debutul ca regizor al jurnalistului Radu Ciorniciuc, îi are ca protagonişti pe membrii ultimei familii care a locuit în Delta Văcăreşti înainte de transformarea locului în parc natural.

10
/08
/20

Cele mai bune filme ale ediției și cineaștii momentului au fost aplaudați sâmbătă seară, pe 8 august, la Gala de decernare a premiilor Festivalului Internațional de Film Transilvania, organizată pentru prima dată în istoria festivalului în aer liber, în Piața Unirii din Cluj-Napoca.

09
/08
/20

"Tot amânam întâlnirea cu Dan Chişu. Recent am reuşit să ne vedem şi mai ales să-i văd ultimul film regizat – ”5 minute”. Ce pot spune despre film? Surpriza a fost neaşteptat de...". Citiţi un text pentru Ziarul Metropolis al scriitorului Vasile Ernu.

07
/08
/20

TVR 1 difuzează sâmbătă, 8 august, de la ora 21.10, filmul „Grăbeşte-te încet“, în regia lui Geo Saizescu. Regăsiţi mai jos un interviu cu actorul Radu Gheorghe, care interpretează în film rolul globe-trotter-ului Bebe Ciupercuţă. Actorul povesteşte cu multă bucurie despre întâlnirea cu marii actori din distribuţia filmului, despre rolul său, dar şi multe lucruri amuzante (cum s-a ales cu o poreclă după acest film, ce dificultăţi i-a creat scena sărutului etc.).

05
/08
/20

CRONICĂ DE FILM Proiectat în premieră la TIFF, „Casa cu păpuşi” (2020), documentarul de debut ca regizor al directorului de imagine Tudor Platon, este portretul tandru al unor femei în vârstă, dar pline de viaţă, care îşi deschid sufletul în faţa aparatului de filmat al tânărului cineast.

03
/08
/20

Parte a secţiunii pe care Festivalul Internaţional de Film Transilvania i-o dedică lui Federico Fellini la 100 de ani de la naştere, expoziţia de fotografie „Lights on! Fellini’s 8 ½”, disponibilă pe parcursul TIFF la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, surprinde momente din timpul realizării marelui film din 1963.

03
/08
/20

Ajuns deja la a treia ediție, festivalul Cinemascop își așteaptă vizitatorii până pe 5 august, în Grădina de vară din Eforie Sud. Aceasta a fost redeschisă în 2018, după o perioadă de 14 ani de abandon, iar localnicii și turiștii au avut ocazia să participe la proiecții de filme europene și alte activități culturale și educative în timpul primelor două ediții.

Pagina 1 din 26712345...102030...Ultima »