„Lucruri pentru care merită să plângi”. Frici
https://www.ziarulmetropolis.ro/lucruri-pentru-care-merita-sa-plangi-frici/

CRONICĂ DE FILM „Lucruri pentru care merită să plângi” (2021), debutul în lungmetraj al regizoarei româno-maghiare Cristina Groşan, este portretul generaţiei de 30 de ani, cu fricile şi nesiguranţele ei. Cu premiera mondială în competiţia Festivalului de la Sarajevo, filmul poate fi găsit în unele cinematografe din ţară.

Un articol de Ionuţ Mareş|31 ianuarie 2022

Am o slăbiciune pentru filmele care, sub aparenţa unei poveşti simple sau care cel puţin nu se pretinde revoluţionară, au ceva important de zis şi despre lumea în care trăim, fără a face din asta un motiv de bravadă.

Orice generaţie are nevoie de filme care să îi reflecte nesiguranţa şi fricile – deşi asemănătoare de la o perioadă la alta, acestea depind totuşi şi de contextul social al fiecărui moment istoric.

Din categoria asta face parte şi debutul în lungmetraj al regizoarei româno-maghiare Cristina Groşan, „Lucruri pentru care merită să plângi” (ce titlu!), ajuns acum şi în câteva săli de la noi, după premiera mondială din august în competiţia Festivalului de la Sarajevo şi după o şedere prelungită în cinematografele din Ungaria, ţara producătoare.

Pe un ton în care drama nu e lăsată de umor să devină prea apăsătoare, iar comicul degajat e mereu contracarat de o anume gravitate a subiectului, filmul e un portret inspirat şi lipsit de încrâncenare al generaţiei de 30 de ani, prin prisma unei tinere aflate într-un moment de cotitură a vieţii (jucată excelent de actriţa Nóra Rainer-Micsinyei, care a contribuit şi la scrierea scenariului).

Mai exact, Maja este în căutarea unui nou job şi urmează să se mute cu iubitul într-un apartament nou pentru care vor avea de plătit rate la bancă mulţi ani de acum înainte (iată două teme dureroase), numai că o seară petrecută alături de o rudă în vârstă moartă (absurdul e o altă calitate a filmului) şi de o prietenă din copilărie (deja mamă şi soţie, însă nu una foarte fericită), încojurată de mobilă şi obiecte vechi, o face să îşi reconsidere existenţa.

Sigur, am mai auzit cu toţii asta, în forme mai mult sau mai puţin asemănătoare (moartea e un bun catalizator pentru catharsis – cel puţin în scenarii, dacă nu şi în viaţă).

Însă Cristina Groşan are inspiraţia de a nu transforma ideile astea, generoase prin universalitatea lor, într-un pretext de văicăreală, de autocomplezenţă.

Protagonista ei – o tânără care parcă ar vrea să mai amâne traseul obişnuit spre maturizare care ne e rezervat tuturor odată cu trecerea anilor – e descrisă cu un amestec de ironie şi candoare care o face foarte convingătoare şi ne-o apropie ca pe cineva cunoscut.

„Lucruri pentru care merită să plângi” e un film discret, dar care, odată descoperit, poate seduce prin sinceritatea sa.

Filmul este distribuit în România de Asociatia Filmtett şi a intrat la 28 ianuarie în câteva cinematografe.



27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.