„Lulu”, o poveste despre puterea nimicitoare a dorințelor
https://www.ziarulmetropolis.ro/lulu-o-poveste-despre-puterea-nimicitoare-a-dorintelor/

Premiera spectacolului „Lulu” de Frank Wedekind va avea loc vineri, 6 septembrie, la orele 19:00, în regia lui Enikő Eszenyi, managerul Teatrului Vígszínház din Budapesta, aflată la prima sa montare clujeană.

Un articol de Liliana Matei|14 septembrie 2019

În cadrul conferinței de presă care a precedat premiera mai-sus menţionată, Gábor Tompa a dialogat cu creatorii spectacolului, subliniind relația fructuoasă dintre Teatrul Maghiar de Stat Cluj și Teatrul Vígszínház din Budapesta de-a lungul anilor.

Vorbind despre spectacol, Enikő Eszenyi a subliniat actualitatea dramei lui Wedekind: „Lulu este o piesă foarte specială, umorul, erotismul și dramatismul său o transformă într-o creaţie excepţională. O consider una dintre cele mai importante lucrări aparţinând literaturii universale. Prin intermediul destinului unei femei, piesa abordează probleme care sunt relevante şi astăzi. Există puțini autori care pot contura într-o astfel de manieră un personaj feminin, respectiv, bărbaţii care o înconjoară. Îi cunosc bine pe artiştii trupei, așa că este o mare plăcere pentru mine să putem crea acest spectacol împreună.”

Scenograful spectacolului este Helmut Stürmer, despre care regizorul a afirmat următoarele: „A fost visul meu de o viaţă să pot lucra cu Stürmer; am văzut o mulțime de spectacole ale căror decoruri le-a creat. Este un cadou minunat să pot lucra cu el la Cluj – am învățat multe de la el, este un scenograf minunat și o persoană specială.”

Potrivit dramaturgului Robert Vörös, Lulu este „creația unui tânăr care denotă o adâncă cunoaştere umană; o creaţie care vorbeşte despre mizerie, bogăție, ticăloşie, înfumurare, puterea banilor, vulnerabilitate, prostia sau supunerea bărbaţilor, despre puterea nimicitoare a dorinţelor şi despre femeie.”

Rolul titular Lulu va fi jucat de către Éva Imre, distribuţia fiind întregită de actorii Áron Dimény, Attila Orbán, Miklós Bács, Loránd Farkas, Gábor Viola, Imola Kézdi, Loránd Váta, Balázs Bodolai, Csilla Albert, Ervin Szűcs, Zsolt Bogdán, Péter Árus, Tímea Gyenge și Alpár Fogarasi.

În cadrul conferinţei de presă, Gábor Tompa a anunțat, de asemenea, proiectele stagiunii 2019-2020. După premiera „Lulu” va urma pe 19 noiembrie prezentarea spectacolului „Mutter Courage şi copiii ei” în regia lui Armin Petras, eveniment care va deschide cea de-a 18-a ediţie a Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa. A treia premieră a stagiunii, drama „Alice în pat” de Susan Sontag, va avea loc pe 14 decembrie, în regia lui Dorka Porog. În februarie, urmează premiera musicalului „Scripcarul pe acoperiș”, pus în scenă de László Béres, în timp ce în aprilie, Radu Alexandru Nica va regiza piesa „Pool (No Water)” de Mark Ravenhill în Sala Studio al teatrului. Stagiunea se încheie în iunie, cu premiera piesei „Patimile lui Iov” de Hanoch Levin, în regia lui Ilan Ronen.

Punctul culminant al stagiunii va fi cea de-a 18-a ediţie a Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa, care va avea loc în perioada 19-30 noiembrie.  Evenimentul care se va întinde pe aproximativ 12 zile, va cuprinde treisprezece spectacole prezentate de către teatrele membre ale Uniunii Teatrelor din Europa, spectacole puse în scenă de către regizori precum Michal Dočekal, Gabriele Vacis, Andrei Șerban, Enikő Eszenyi, Nuno Cardoso, Margarita Mladenova și Frank Hofmann.

25
/06
/15

Eseistul George Banu, profesor onorific al Departamentului de Studii Teatrale din cadrul Universităţii Sorbonne Nouvelle – Paris 3, a participat şi anul acesta la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, recent încheiat: a coordonat întâlniri, a moderat conferinţe, a dialogat cu personalităţi ale teatrului mondial, a văzut spectacole.

25
/06
/15

În mai puțin de zece zile începe a treia ediție a festivalului Jazz TM, care aduce în piața Victoriei din Timișoara nume importante din jazzul mondial și artiști români de referință. Diversitatea, multiculturalitatea și jazzul se pregătesc să încânte mii de oameni în perioada 3-5 iulie.

25
/06
/15

"Nu sunt niciodată mulţumit de ceva. Sunt un perfecţionist; este o parte din mine." - Michael Jackson. În urmă cu 6 ani, pe 25 iunie 2009, cu mai puţin de o lună înaintea mult-aşteptatului turneu de revenire, se stingea din viaţă "Regele muzicii pop", considerat cel mai de succes artist din toate timpurile.

24
/06
/15

Scrisă de un muntenegrean - Liubomir Giurkovici, adusă în scenă de un sloven - Nick Upper şi desemnată cel mai bun spectacol, în Macedonia, Tobelia va avea o singură reprezentaţie la Bucureşti, în 31 august, ora 18.00, la TNB, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru NETA 2015!

24
/06
/15

Actori nominalizați sau premiați la Oscar, precum Al Pacino, Ewan McGregor, Brad Pitt, Cate Blanchett, Rachel Weisz, Audrey Tautou, , Richard Gere, Julianne Moore, Christina Hendricks și Julie Delpy îțipot fi văzuţi începând din iunie, pe FilmBox Live, pentru o experiență de vizionare Ultra HD, disponibilă acum doar printr-o conexiune de internet obișnuită.

24
/06
/15

Filarmonica « George Enescu » anunţă un nou concert al trio-ului PRO ARTE alcătuit din Anda Petrovici – vioară, Marin Cazacu – violoncel şi Nicolae Licareţ- pian. Ca de fiecare dată, muzicienii alătură în programele lor lucrări de referinţă din istoria genului semnate Haydn, Beethoven şi Schubert la care adaugă acum şi o partitură enesciană mai puţin cunoscută.

24
/06
/15

Sâmbătă, 20 iunie, la Leicester Square Theatre, în inima Londrei, programul „Moromeții 60: Jubileul unei capodopere”, organizat de ICR Londra în parteneriat cu Centrul Naţional al Cinematografiei, Muzeul Literaturii Române din Bucureşti şi Teatru ACT, a continuat cu o reprezentaţie unică a spectacolului „Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?”, o aducere la viaţă a personajelor lui Marin Preda prin teatru, realizată de Cătălin Ştefănescu, în regia cunoscutului Alexandru Dabija, prin intermediul a doi îndrăgiţi actori români: Marcel Iureş şi George Mihăiţă.

23
/06
/15

"Jurassic World", produs de studiourile Universal, a devenit filmul care a obţinut cel mai rapid - în 13 zile - încasări de peste 1 miliard de dolari pe plan mondial. Precedentul record fusese stabilit de cel mai recent film din franciza "Furios şi iute", produs tot de Universal, care depăşise pragul încasărilor de 1 miliard de dolari după 17 zile de la lansare, în luna aprilie.