„Lumea văzută de Ion B.”, un documentar românesc impresionant, proiectat la Viena
https://www.ziarulmetropolis.ro/lumea-vazuta-de-ion-b-un-documentar-romanesc-impresionant-proiectat-la-viena/

Documentarul „Lumea văzută de Ion B.”, produs de HBO România şi regizat de Alexander Nanau, câştigător, în 2010, al premiului Emmy la categoria „Arts Programming”, va fi prezentat pe 31 octombrie la Viena, în cadrul seriei de filme KopfKino. Evenimentul, organizat de Institutul Cultural Român (ICR) de la Viena, va începe la ora 18.00 şi […]

Un articol de |23 octombrie 2012

Documentarul „Lumea văzută de Ion B.”, produs de HBO România şi regizat de Alexander Nanau, câştigător, în 2010, al premiului Emmy la categoria „Arts Programming”, va fi prezentat pe 31 octombrie la Viena, în cadrul seriei de filme KopfKino.

Evenimentul, organizat de Institutul Cultural Român (ICR) de la Viena, va începe la ora 18.00 şi va fi urmat de o discuţie cu Catherine Hug, curatoare a Kunsthalle Wien, potrivit unui comunicat.

Filmul urmăreşte în viaţa reală visul oricărui om al străzii: să devină cândva celebru şi să scape definitiv de sărăcie, mizerie şi umilinţă. Ion Bârlădeanu a ajuns unul dintre cei mai cunoscuţi artişti români contemporani, deşi în mai 2008 era încă un anonim al străzilor din Bucureşti.

Povestea acestuia pare desprinsă dintr-un film hollywoodian: Ion Bârlădeanu este un om al străzii de 62 de ani. Doarme pe o saltea murdară la capătul unei ghene a unui bloc de pe Calea Moşilor, din bunăvointa proprietarilor cărora, în schimb, le sortează gunoiul. În tinereţe, Ion visa să devină regizor de film. În anii ’70 a început să creeze colaje pe care le numeşte „filmele sale”, dar acesta este un secret pe care nu îl impărtăşeste decât cu oamenii pe care îi consideră destul de inteligenţi să îi înţeleagă şi să îi aprecieze lucrările.

Pe Ion nu îl interesează să se îmbogăţească din arta pe care o face, ci îşi doreşte doar o bicicletă. Dan Popescu este un tânăr galerist care a auzit din întâmplare despre Ion Bârlădeanu şi s-a hotărât să-l viziteze. Tânărul a fost copleşit de cele peste 800 de colaje făcute de artistul din ghenă între anii ’70 – ’90, colaje care se încadrează în suprarealism şi popart, venind dintr-o vreme în care manifestările artistice de acest fel erau interzise şi complet inaccesibile românilor.

Ion Bârlădeanu a expus, la 62 de ani, la Bucureşti, pentru prima oară, 20 de lucrări pe teme politice. A mai avut expoziţii la Basel şi la Londra în 2009 şi la Paris în 2010.

„În piesele lui Shakespeare, nebunii au întotdeauna rolul important de a sublinia adevărul în dramă. Ion Bârlădeanu mi-a părut a fi criticul excentric, cu calităţile nebunului shakespearean. Ion nu a avut niciodată o existenţă onorabilă şi a reusit să îşi trăiască viaţa atât în afara societăţii, cât şi în interiorul ei. El şi-a creat arta într-un mediu izolat, în care nu au răzbătut influenţele criticilor, trendurilor sau ale pieţei şi nici orice alte aşteptări şi comparaţii exterioare. Ion este pentru mine un fenomen rar în piaţa artei oficiale unde artiştii sunt curtaţi şi corupţi de la foarte începutul manifestării lor artistice, începând chiar în timpul educaţiei lor instituţionale”, spune Alexandru Nanau.

„Lumea văzută de Ion B.” a câştigat premiul Gopo pentru cel mai bun film documentar şi a fost selecţionat până în peste 30 de festivaluri.

ICR Viena propune, de-a lungul anului 2012, o serie de şase proiecţii de filme documentare relevante din ultimii ani.

 

Sursa: Mediafax

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).