„Luminița, de la capătul tunelului” în premieră la TNB
https://www.ziarulmetropolis.ro/luminita-de-la-capatul-tunelului-in-premiera-la-tnb/

Spectacolul „Luminiţa, de la capătul tunelului” de Radu F. Alexandru, în regia lui Mircea Cornişteanu, se pregăteşte să intre în repertoriul TNB.

Un articol de Liliana Matei|2 Octombrie 2016

Primele reprezentații în avanpremieră sunt programate pe 1, 2, 7 şi 9 octombrie, de la ora 20.00, la Sala Atelier. Premiera pentru presă va avea loc în zilele de 11 și 12 octombrie, la aceeași oră.

Distribuția este alcătuită din Constantin Cotimanis, Monica Davidescu/Iuliana Moise, Dragoş Stemate şi… Alexandra Poiană (Luminiţa!).

Radu F. Alexandru, autorul textului, a explicat despre universul ce stă la baza lumii din piesa care se pregătește de prima întâlnire cu marele public: „Îi cunosc bine pe toți care se bălăcesc în burta cașalotului în care trăim. Pe cei de azi și pe cei de ieri: președinți, prim-miniștri, înalți demnitari – leadership-ul, cum i se spune acum. Au făcut și continuă să facă tot ce este în puterile lor ca lucrurile să rămână așa cum sunt de când e lumea. Nu le-a fost ușor, mai tot timpul au fost tentative ale unora și ale altora să ne destabilizeze și să ne colonizeze. Nu au reușit și nu vor reuși în veci. Pentru că mereu și mereu se ridică un „nou val” care duce mai departe lupta de rezistență”.

Şi, cu toate acestea, „Luminița, de la capătul tunelului” se încăpăţânează să i se opună. Cu ce forţă? Va fi ea în stare să facă ce n-au izbutit mulţi alţii înaintea ei? Şi cu ce rezultat?

Piesa a fost scrisă în 2008 și publicată cu titlul „Românica” („Tsunami”), în volumul Teatru7, apărut la editura Cartea Românească.

Până acum pe scenele teatrelor din București și din țară, autorului i s-au montat piese precum „Dilema”, ,,Dinu”, ,,Saltimbancii”, ,,Mansarda”, ,,Iubiri”, ,,O şansă pentru fiecare”, ,,Omul care face minuni”, ,,Privind în jur cu ochi fără lumină”, ,,Nimic despre Hamlet”, ,,Domnul Sisif”, „Love stories” („Labirint”), „Poveste despre tatăl meu”, „La vita e bella”.

15
/10
/19

CRONICĂ DE FILM Disponibil în unele cinematografe, documentarul „Emigrant Blues: un road movie în 2 ½ capitole”, de Mihai Mincan şi Claudiu Mitcu, discută subiectul migrației românilor în străinătate din câteva unghiuri inedite.

15
/10
/19

Actriţa Tamara Buciuceanu a murit, marţi, la vârsta de 90 de ani. Marţi dimineaţă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Elias, Silvius Negoiţă, declara despre Tamara Buciuceanu: "Este într-o stare gravă la Terapie Intensivă. Nu a părăsit niciun moment Secţia de Terapie Intensivă. Este intubată şi ventilată mecanic, în stare critică".

15
/10
/19

Noul album byron, ce va fi lansat în București pe 9 noiembrie la Arenele Romane, este un album despre noi, despre România, dedicat n o u ă . "Nouă" – un carusel muzical cu 12 piese despre emigranți dar și despre noi, cei rămași acasă. Un album despre inconștientul colectiv, despre tăceri și mersul nostru zilnic pe ață.

15
/10
/19

Joi, 17 și vineri, 18 octombrie, de la ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român, Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii "George Enescu", condusă de Alexander Walker, va avea în program oratoriul Visul lui Gerontius de Edward Elgar. Soliști invitați sunt tenorul Oliver Johnston, mezzosoprana Aura Twarowska și basul Marius Boloș , iar Corul Filarmonicii „George Enescu“ va fi condus de maestrul Iosif Ion Prunner. Concertul este realizat cu sprijinul Societății Elgar din Marea Britanie.

14
/10
/19

Les Films de Cannes à Bucarest îl celebrează anul acesta pe Vlad Ivanov, care anul acesta a împlinit 50 de ani. Actorului care seduce camera cu orice rol pe care-l interpretează, festivalul i-a dedicat o secțiune numită IVANOV 50 – care include cinci dintre cele mai importante filme care îl au ca protagonist: „Sunset”, „Câini”, „La Gomera”, „Principii de viață” și „Hier”.

14
/10
/19

INTERVIU Pe Teodora Velescu, Simona Dabija și Georgeta Corca le vedem, la Centrul Național al Dansului, în „Daughters”, spectacol semnat de coregrafa Simona Deaconescu și inspirat de motivațiile și modalitățile de expresie ale fiicelor generației hippie, copilele teribile ale post-punkului.

12
/10
/19

Editura Litera anunță evenimentele literare și aparițiile editoriale ale toamnei 2019. Printre acestea, una dintre cele mai dezbătute cărți de acum: „Trei femei” de Lisa Taddeo.

Page 1 of 83212345...102030...Last »