„Luminița, de la capătul tunelului” în premieră la TNB
https://www.ziarulmetropolis.ro/luminita-de-la-capatul-tunelului-in-premiera-la-tnb/

Spectacolul „Luminiţa, de la capătul tunelului” de Radu F. Alexandru, în regia lui Mircea Cornişteanu, se pregăteşte să intre în repertoriul TNB.

Un articol de Liliana Matei|2 octombrie 2016

Primele reprezentații în avanpremieră sunt programate pe 1, 2, 7 şi 9 octombrie, de la ora 20.00, la Sala Atelier. Premiera pentru presă va avea loc în zilele de 11 și 12 octombrie, la aceeași oră.

Distribuția este alcătuită din Constantin Cotimanis, Monica Davidescu/Iuliana Moise, Dragoş Stemate şi… Alexandra Poiană (Luminiţa!).

Radu F. Alexandru, autorul textului, a explicat despre universul ce stă la baza lumii din piesa care se pregătește de prima întâlnire cu marele public: „Îi cunosc bine pe toți care se bălăcesc în burta cașalotului în care trăim. Pe cei de azi și pe cei de ieri: președinți, prim-miniștri, înalți demnitari – leadership-ul, cum i se spune acum. Au făcut și continuă să facă tot ce este în puterile lor ca lucrurile să rămână așa cum sunt de când e lumea. Nu le-a fost ușor, mai tot timpul au fost tentative ale unora și ale altora să ne destabilizeze și să ne colonizeze. Nu au reușit și nu vor reuși în veci. Pentru că mereu și mereu se ridică un „nou val” care duce mai departe lupta de rezistență”.

Şi, cu toate acestea, „Luminița, de la capătul tunelului” se încăpăţânează să i se opună. Cu ce forţă? Va fi ea în stare să facă ce n-au izbutit mulţi alţii înaintea ei? Şi cu ce rezultat?

Piesa a fost scrisă în 2008 și publicată cu titlul „Românica” („Tsunami”), în volumul Teatru7, apărut la editura Cartea Românească.

Până acum pe scenele teatrelor din București și din țară, autorului i s-au montat piese precum „Dilema”, ,,Dinu”, ,,Saltimbancii”, ,,Mansarda”, ,,Iubiri”, ,,O şansă pentru fiecare”, ,,Omul care face minuni”, ,,Privind în jur cu ochi fără lumină”, ,,Nimic despre Hamlet”, ,,Domnul Sisif”, „Love stories” („Labirint”), „Poveste despre tatăl meu”, „La vita e bella”.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.