„Luminița, de la capătul tunelului” în premieră la TNB
https://www.ziarulmetropolis.ro/luminita-de-la-capatul-tunelului-in-premiera-la-tnb/

Spectacolul „Luminiţa, de la capătul tunelului” de Radu F. Alexandru, în regia lui Mircea Cornişteanu, se pregăteşte să intre în repertoriul TNB.

Un articol de Liliana Matei|2 octombrie 2016

Primele reprezentații în avanpremieră sunt programate pe 1, 2, 7 şi 9 octombrie, de la ora 20.00, la Sala Atelier. Premiera pentru presă va avea loc în zilele de 11 și 12 octombrie, la aceeași oră.

Distribuția este alcătuită din Constantin Cotimanis, Monica Davidescu/Iuliana Moise, Dragoş Stemate şi… Alexandra Poiană (Luminiţa!).

Radu F. Alexandru, autorul textului, a explicat despre universul ce stă la baza lumii din piesa care se pregătește de prima întâlnire cu marele public: „Îi cunosc bine pe toți care se bălăcesc în burta cașalotului în care trăim. Pe cei de azi și pe cei de ieri: președinți, prim-miniștri, înalți demnitari – leadership-ul, cum i se spune acum. Au făcut și continuă să facă tot ce este în puterile lor ca lucrurile să rămână așa cum sunt de când e lumea. Nu le-a fost ușor, mai tot timpul au fost tentative ale unora și ale altora să ne destabilizeze și să ne colonizeze. Nu au reușit și nu vor reuși în veci. Pentru că mereu și mereu se ridică un „nou val” care duce mai departe lupta de rezistență”.

Şi, cu toate acestea, „Luminița, de la capătul tunelului” se încăpăţânează să i se opună. Cu ce forţă? Va fi ea în stare să facă ce n-au izbutit mulţi alţii înaintea ei? Şi cu ce rezultat?

Piesa a fost scrisă în 2008 și publicată cu titlul „Românica” („Tsunami”), în volumul Teatru7, apărut la editura Cartea Românească.

Până acum pe scenele teatrelor din București și din țară, autorului i s-au montat piese precum „Dilema”, ,,Dinu”, ,,Saltimbancii”, ,,Mansarda”, ,,Iubiri”, ,,O şansă pentru fiecare”, ,,Omul care face minuni”, ,,Privind în jur cu ochi fără lumină”, ,,Nimic despre Hamlet”, ,,Domnul Sisif”, „Love stories” („Labirint”), „Poveste despre tatăl meu”, „La vita e bella”.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.