Luminita Gheorghiu, 67
https://www.ziarulmetropolis.ro/luminita-gheorghiu-67/

“Am o vorbă: te duci la medic şi vrei neapărat să-ţi dea un tratament bun. Aşa e şi când un spectator vine în sala de teatru sau la cinema: ar trebui să-i acorzi un spectacol plăcut, să nu greşeşti.” – Luminiţa Gheorghiu. Apreciata actriţă din „Pozitia copilului”, filmul care a câştigat Ursul de Aur în 2013, împlineşte, astăzi, 67 de ani.

Un articol de Petre Ivan|1 septembrie 2016

Luminita Gheorghiu s-a născut pe 1 septembrie 1949, în Bucuresti. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1972, clasa prof. Ion Cojar. După absolvire este repartizată la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani.

Cred că, dacă există valoare în ce faci, ea vorbeşte singură. Dacă mai vorbeşti şi tu, bruiezi. – Luminiţa Gheorghiu

Cu timpul devine remarcata şi tot mai apreciată de publicul de teatru pentru seriozitatea şi trăirile interioare.Din 1976 pană în 2003 va fi actriţa Teatrului Bulandra din Bucureşti.

Dragostea şi râsul sunt cele mai bune leacuri pentru a putea trece cu sens prin această viaţă scurtă şi destul de complicată pentru fiecare dintre noi. – Luminiţa Gheorghiu

Luminiţa Gheorghiu şi Victor Rebengiuc în Morometii

Luminiţa Gheorghiu şi Victor Rebengiuc în Morometii

Luminiţa Gheorghiu îşi începe cariera cinematografică cu rolul „Catrina” din „Morometii”. Douăzeci de ani mai târziu, după aparitia în „Moarta domnului Lăzărescu” (regia Cristi Puiu), devine cunoscută de cinefili cu rolul pentru care primeste Premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin la Los Angeles, la gala premiilor Asociatiei Criticilor de Film (ianuarie 2007).

Eu am spus toată viaţa că trebuie să trăieşti pentru locul întâi, să trăieşti pentru nota 10 şi atunci poate iei un 9. – Luminiţa Gheorghiu

În 1985, cand se pregătea pentru întâiul ei rol cinematografic, Luminiţa Gheorghiu trece printr-o tragedie fără seamăn, pierzându-şi fiica cea mare, Iuliana. Teatrul si filmul o vor menţine în viaţă, după cum declara actriţa, într-un interviu pentru Formula As…

Tocmai mi se propusese sa dau o proba de film pentru un rol, in sfarsit important, nu ca cele maruntele facute pana atunci – Catrina lui Moromete, din ecranizarea dupa Marin Preda. In starea de spirit in care ma aflam, dupa moartea fetitei, m-am dus la probe si eram sigura ca nu voi convinge. Dar Stere Gulea a avut incredere ca voi duce pana la capat acel rol dificil, cu care mi-am inceput cariera cinematografica. Dumnezeu mi-a pus pe umeri o cruce grea, dar mi-a dat si o raza de mangaiere, deschizandu-mi un drum. Am pasit pe el cu curaj si uite ca incep sa culeg roadele – Luminiţa Gheorghiu

În 2013, „Pozitia copilului”, regizat de Călin Peter Netzer și produs de Ada Solomon – film în care Luminita Gheorghiu reuşeşte un rol de excepţie, câştigă Ursul de Aur la Festivalul International de Film de la Berlin.

„Nu pot uita anii în care sălile de teatru erau arhipline, în care se venea în rochie lungă, în care aplauzele nu se mai terminau.” – Luminiţa Gheorghiu

Foto: Luminiţa Gheorghiu – facebook, cinemagia

25
/09
/14

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „Dolce far niente” (1998) este cel mai puţin cunoscut film al lui Nae Caranfil, nedreptăţit de lipsa unei distribuţii în România. Însă complexitatea construcţiei şi amestecul de umor caranfilian şi dramă de epocă în stil italian îl recomandă ca unul dintre cele mai reuşite filme ale regizorului.

25
/09
/14

La cea de-a noua ediţie a festivalului Anim’est, ce va avea loc între 3 şi 12 octombrie, animaţia e colorată în accente regale: şcoala invitată oficial la Bucureşti este Royal College of Art, din Londra, una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior de arte şi design din lume.

24
/09
/14

Jurnaliști puși în situații extreme, soldați reîntorși din Afghanistan, efectul misiunii NASA pe Lună asupra unei comunități de provincie, un fost cercetător devenit gangster, femei la putere versus bărbații la îndeletniciri domestice, un profesor de engleză pornit în căutarea lui John Lennon sunt doar câteva dintre personajele celei mai importante secțiuni, Competiția Internațională, a celei de-a VI-a ediții a Comedy Cluj.

24
/09
/14

Planşa, Productia independenta DaKINO Production si DIUD Film, surprinde o poveste de iubire autentică, trăită în cel mai uman mod cu putinţă, de îndragostiţii pasionaţi de scrimă.”Planşa” a surprins publicul cu o redare unică a artei de a face scrima, un sport al minţii şi al trupului, al controlului şi al anticipării exacte a intenţiilor adversarului.

22
/09
/14

Premiul Publicului celei de-a noua ediţii Anim’est (3 şi 12 octombrie) îi va reveni unuia dintre cele 37 de scurtmetraje de animaţie proiectate în cadrul secţiunii speciale Animash - în afara categoriilor competiţionale ale festivalului - o serie de filme de animaţie selectate ţi premiate la festivaluri internaţionale de renume.

22
/09
/14

“Hector în căutarea fericirii”, în regia lui Peter Chelsom, va deschide cea de-a VI-a ediție a Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj (10-19 Octombrie). Evenimentul va avea loc vineri, 10 octombrie, de la ora 19:00 când la Cinema Florin Piersic, psihiatrul londonez Hector va da startul distracției și filmelor bune.

22
/09
/14

Proiectul "Fotografie în versuri și muzică" înseamnă ilustrarea unei poezii atât prin imagini, cât și prin pasaje muzicale originale, care să reflecte tema creației literare atât vizual, cât și auditiv.

21
/09
/14

Ţara s-a umplut de festivaluri de film şi de proiecţii în spaţii „alternative”. Dacă locuieşti în Bucureşti, primăvara şi toamna ai la dispoziţie aproape săptămânal câte un festival, o retrospectivă sau un ciclu de filme. Oferta este uneori copleşitoare. Şi ce e rău în asta?

19
/09
/14

Începând cu primul weekend din octombrie, Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est deschide, la cea de-a noua ediţie, împreună cu cei de la Calup, porţile unei noi locaţii-gazdă: o frumoasă casă istorică ridicată în anii’40 la numărul 46, pe strada Jean Louis Calderon, devine Re:Animation Hub.

18
/09
/14

În avanpremiera celei de-a șasea ediții a “Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj”, bucureștenii sunt așteptați la o proiecție specială, duminică, 28 septembrie de la ora 22:00 în Club Control.

18
/09
/14

“România face documentar” exprimă simplu și concis dorința de a educa prin intermediul cinematografiei, folosindu-se de ideea de unitate întru cultură prin mijloace artistice. Documentarul aduce povești reale din viață, nemodificate și spuse întru totul așa cum sunt. De aceea, poveștile filmate despre români, aparținând unor români participanți la festival, demonstrează că România poate și face documentar.

18
/09
/14

Doi dintre cei mai apreciați actori ai momentului în teatrul românesc, Ofelia Popii și Sorin Leoveanu, se întâlnesc pentru prima dată într-o producție – nu una de teatru, ci una de film: „Q.E.D.”, în regia lui Andrei Gruzsniczki. Filmul intră în cinematografe din 10 octombrie, după ce a circulat prin marile festivaluri și a adunat câteva premii importante.