Luminita Gheorghiu – nominalizată la premiile Academiei de Film Europene 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/luminita-gheorghiu-nominalizata-la-premiile-academiei-de-film-europene-2013/

Luminita Gheorghiu a fost nominalizată la premiile ce vor fi decernate de Academia de Film Europeană (EFA) în acest an, la categoria ,,cea mai bună actriţă”, pentru rolul din lungmetrajul ,,Poziţia copilului”, regizat de Călin Peter Netzer.

Un articol de Andrada Văsii|9 noiembrie 2013

Luminita Gheorghiu a fost nominalizată la premiile ce vor fi decernate de Academia de Film Europeană (EFA) în acest an, la categoria „cea mai bună actriţă“, pentru rolul din lungmetrajul „Poziţia copilului”, regizat de Călin Peter Netzer.

Actriţa română a impresionat publicul şi criticii de specialitate cu rolul din filmul „Poziţia copilului”, un lungmetraj care a fost recompensat la începutul acestui an cu marele trofeu – Ursul de Aur – la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. Totodată, Luminiţa Gheorghiu, interpreta rolului principal în „Poziţia copilului”, a primit premiul Bayard d’Or pentru cea mai bună actriţă la Festivalul de Film de la Namur.

Citiţi şi: BREAKING NEWS Filmul „Poziţia copilului” a câştigat Ursul de Aur la Berlin

Lungmetrajul „Poziţia copilului”, în regia lui Călin Peter Netzer, a fost desemnat să reprezinte România la premiile Oscar de anul viitor, la categoria „cel mai bun film străin”.

„Poziţia copilului”, cu Luminiţa Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia şi Nataşa Raab, este cel de-al treilea film al lui Călin Peter Netzer după multipremiatele „Maria” (2003) şi „Medalia de onoare” (2010).

Filmul vorbeşte cu dramatism, cu emoţie, dar şi cu umor despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora. Pelicula este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi.

La premiile EFA 2013, Luminiţa Gheorghiu va concura la categoria „cea mai bună actriţă” cu Keira Knightley (,,Anna Karenina”), Veerle Baetens („The Broken Circle Breakdown”), Barbara Sukowa („Hannah Arendt”) şi Naomi Watts („The Impossible”).

Luminita Gheorghiu face parte dintr-o listă lungă de nominalizări

Cel mai bun film european: ,,La vie d’Adèle”, de Abdellatif Kechiche, ,,The Best Offer”, de Giuseppe Tornatore, ,,Blancanieves”, de Pablo Berge, ,,The Broken Circle Breakdown”, de Felix van Groeningen, ,,La Grande Bellezza”, de Paolo Sorrentino, şi „Oh Boy!”, de Jan Ole Gerster.

Cea mai bună comedie europeană: ,,Los Amantes Pasajeros”, de Pedro Almodovar, ,,Love Is All You Need”, de Susanne Bier, ,,The Priest’s Children”, de Vinko Bresan, ,,Benvenuto Presidente!”, de Riccardo Milani.

Cel mai bun regizor european: Pablo Berger (,,Blancanieves”), Abdellatif Kechiche (,,La Vie d’Adèle”), Francois Ozon („Dans la maison”), Paolo Sorrentino (,,La Grande Bellezza”), Giuseppe Tornatore (,,The Best Offer”), Felix van Groeningen (,,The Broken Circle Breakdown”).

Cea mai bună actriţă: Veerle Baetens (,,The Broken Circle Breakdown”), Luminiţa Gheorghiu (,,Poziţia copilului”), Keira Knightley (,,Anna Karenina”), Barbara Sukowa (,,Hannah Arendt”), Naomi Watts (,,The Impossible”). Cel mai bun actor: Johan Heldenbergh (,,The Broken Circle Breakdown”), Jude Law (,,Anna Karenina”), Fabrice Luchini (,,Dans la maison”), Tom Schilling (,,Oh Boy!”), Toni Servillo (,,La Grande Bellezza”).

Luminita Gheorghiu

Actrita Luminita Gheorghiu

Cel mai bun scenarist: Francois Ozon (,,Dans la maison”), Paolo Sorrentino/ Umberto Contarello (,,La Grande Bellezza”), Tom Stoppard (,,Anna Karenina”), Giuseppe Tornatora (,,The Best Offer”), Felix van Groeningen/ Carl Joos (,,The Broken Circle Breakdown”). European Discovery – Premiul FIPRESCI: ,,Call Girl”, de Mikael Marcimain, ,,Eat Sleep Die”, de Garbriela Pichler, ,,Miele”, de Valeria Golino, ,,Oh Boy!”, de Jan Ole Gerster, ,,La Plaga”, de Neus Ballus.

Cel mai bun documentar: ,,The Act Of Killing”, de Joshua Oppenheimer, ,,The Missing Image”, de Rithy Panh, ,,L’Escale”, de Kaveh Bakhtiari. Cel mai bun film de animaţie: ,,The Congress”, de Ari Folman, ,,Jasmine”, de Alain Ughetto, ,,Pinocchio”, de Enzo d’Aio, notează Mediafax.

Cel mai bun scurtmetraj: ,,Butter Lamp”, de Hu Wei, ,,Cut”, de Christoph Girardet şi Matthias Muller, ,,Death of a Shadow”, de Tom Van Avermaet, ,,Houses With Small Windows”, de Bulent Ozturk, ,,Jump”, de Petar Vachanov şi Kristina Grozeva, ,,Letter”, de Serghei Loznitsa, ,,Morning”, de Cathy Brady, ,,Mystery”, de Chema Garcia Ibarra, ,,Nuclear Waste”, de Miroslav Slaboshpytskiy, ,,Orbit Ever After”, de Jamie Stone, ,,A Story For The Modlins”, de Sergio Oksman, ,,Sunday 3″, de Jochen Kuhn, ,,Though I Know The River Is Dry”, de Omar Robert Hamilton, ,,The Waves”, de Miguel Fonseca, ,,Zima”, de Cristina Picchi.

Info:

Câştigătorii premiilor EFA 2013 vor fi desemnaţi pe baza voturilor exprimate de cei peste 2.900 de membri ai Academiei de Film Europene.

Cea de-a 26-a gală de decernare a premiilor EFA va avea loc la Berlin pe 7 decembrie.

Foto credit: Cinemagia, Luminita Gheorghiu

 

18
/09
/14

Doi dintre cei mai apreciați actori ai momentului în teatrul românesc, Ofelia Popii și Sorin Leoveanu, se întâlnesc pentru prima dată într-o producție – nu una de teatru, ci una de film: „Q.E.D.”, în regia lui Andrei Gruzsniczki. Filmul intră în cinematografe din 10 octombrie, după ce a circulat prin marile festivaluri și a adunat câteva premii importante.

18
/09
/14

În perioada 16 octombrie – 4 decembrie, poți afla mai multe despre mecanismele din spatele industriei de cinema și poți să înveți să scrii informat și competent despre ele. Asociația Culturală Control N lansează un nou atelier, de data aceasta dedicat jurnalismului de film. 

17
/09
/14

Dem Rădulescu, unul din cei mai mari comedianţi pe care i-a avut cinematografia românească, se stingea din viaţă în urma unui infarct, înainte de a împlini vârsta de 69 de ani. Și-a început cariera în 1959, fiind actor de teatru, film şi televiziune, dar şi profesor la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale”.

17
/09
/14

CRONICĂ DE FILM Comedia dezinvolt-naivă „America, venim!”, debutul lui Răzvan Săvescu, este un film de public croit după model american, la care se adaugă inspirate note românești. În schimb, „Cripta”, regizat de Corneliu Gheorghiță, testează timid un gen puțin căutat – filmul-parabolă (în registru lejer).

17
/09
/14

Un om de afaceri francez a rămas prizonier în curtea unui imobil din Băile Herculane ca urmare a descoperirii unei vechi fresce romane. Nu este o știre de tabloid, ci subiectul celui de-al doilea lungmetraj de ficțiune realizat de Cornel Gheorghiță, Cripta, a cărui premieră a avut loc vineri, 12 septembrie, la Cinema Studio, în prezența a numeroase personalităţi din lumea filmului.

16
/09
/14

Lungmetrajul "Is the Man Who Is Tall Happy? An Animated Conversation with Noam Chomsky", regizat de Michel Gondry, va fi proiectat în închiderea Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est 2014. Cea de-a noua ediţie Anim'est va avea loc în perioada 3 - 12 octombrie

15
/09
/14

Celebra formație turcească BaBa ZuLa va concerta la Brașov (Teatrul Sică Alexandrescu) sâmbătă, 4 octombrie, ora 21.00, în cadrul celei de-a doua ediții a Dracula Film: Horror and Fantasy Festival.

15
/09
/14

Luna viitoare, Clujul va deveni centrul național al comediei, al filmelor bune și al întâlnirilor cu profesioniști din industria cinematografică. În perioada 10-19 octombrie va avea loc cea de-a VI-a ediție a celui mai important eveniment cinematografic al toamnei din Transilvania, Festivalul Internațional de Film Comedy.

15
/09
/14

Cea de-a XXI-a ediție a Astra Film Festival, care va avea loc între 6 și 12 octombrie 2014 la Sibiu, prezintă o selecție a celor mai recente documentare filmate în România, de autori români și străini, reprezentând o radiografie a societății românești din perioada comunistă până în prezent. Filmele abordează subiecte sensibile actuale și episoade istorice controversate.

12
/09
/14

CRONICĂ DE FILM Intrate recent pe marile ecrane, „Captiv” (r. Atom Egoyan) și „Vânătoarea de spioni” (r. Anton Corbijn) sunt două filme de festival care, sub camuflajul unor genuri bine determinate, oferă câteva idei stimulative, dar și lecții instructive de regie.

12
/09
/14

Vineri, după prânzul cel mic. Ultima zi de concurs la Gala HOP. Interviul care urmează s-a consumat pe plaja din Costinești, cu epava pe fundal. Îndrăgita actriță Ana Ularu (29 de ani) este în costum de baie. Nu s-au decis deocamdată câștigătorii Galei, nu vom vorbi despre ei. Chiar și așa, rămân lucruri de spus.

12
/09
/14

Comedia "#Selfie", de Cristina Iacob, a primit marele trofeu al Festivalului Internaţional de Film Broad Humor din Los Angeles, California. Festival internaţional dedicat comediei realizate de femei, Broad Humor a ajuns la ediţia a noua şi a avut loc în acest an în perioada 5 - 7 septembrie.

10
/09
/14

Cinefilii bucureşteni sunt așteptați la cea de-a cincea ediție a evenimentului de mare succes, Noaptea Albă a Filmului Românesc, în noaptea de vineri, 19 septembrie 2014. Premiere, avanpremiere, comedii, drame, filme de ficţiune sau documentare, programul Nopții Albe este, și în acest an, unul extrem de atractiv.