Luna august este Undercloud
https://www.ziarulmetropolis.ro/luna-august-este-undercloud-2/

Soluţia pentru o cură adevărată de teatru independent se numeşte UNDERCLOUD – Festivalul Internaţional de Teatru Independent. De 8 ani, la final de vară, apare în Bucureşti o insulă pe care timp de 10 zile se respiră oxigen din sursă culturală autentică.

Un articol de Liliana Matei|4 august 2015

Cele 33 de spectacole și evenimente care compun ediția a VIII-a a festivalului în perioada 22-31 august 2015 sunt garanția faptului că Muzeul Național al Țăranului Român se transformă în cel mai căutat loc din capitală.

Ediția a VIII-a se desfășoară sub sigla programului european EFFE 2015-2016 – Europe for Festivals. Festivals for Europe, un important certificat internațional atribuit de către Comisia Europeană și Asociația Festivalurilor din Europa. UNDERCLOUD este singurul festival internațional de teatru independent din România care a primit această distincție.
Anul acesta UNDERCLOUD are 3 secțiuni.

Secțiunea Concurs unde participă 12 spectacole realizate de tineri creatori care se remarcă prin inovație și originalitate.

Secțiunea Invitați din România formată din spectacole în care joacă actori cu experiență și notorietate care contribuie la susținerea mișcării de teatru independent (Oana Pellea, Marian Râlea, Florin Piersic jr, Marius Manole, Vlad Zamfirescu, Claudiu Bleonț și alții).
Secțiunea Invitați din străinătate propune un focus Republica Moldova, care participă cu trei spectacole ale Laboratorului teatral Foosbook din Chișinău: Sex & Perestroika, Bash și nu în cele din urmă Nekrotitanium scris de Mitoș Micleușanu, o producție „Planeta Moldova”. Din Israel vine spectacolul Căderea de Albert Camus în interpretarea lui Niko Nitai care va primi Premiul de Excelență UNDERCLOUD 2015.

Această montare apare în Cartea Recordurilor și se joacă de 45 de ani. Italia propune spectacolul Occident Express de Matei Vișniec cu premiera la Târgul de Carte de la Torino. De la Festivalul de Teatru de la Edinburgh participă Ashes Afar, co-producție Fringe.

Selecționerii spectacolelor sunt: Chris Simion – regizor și teatrologii Irina Ionescu și Dan-Marius Zarafescu.

UNDERCLOUD 2015 se bucură și de o serie de evenimente conexe susținute de personalități marcante ale teatrului contemporan. Criticul de teatru George Banu își lansează volumele Parisul personal, Casa cu daruri și Japonia, imperiul teatrului (Editura Nemira) și susține o conferință–omagiu despre omul de teatru Valentin Nicolau, prieten UNDERCLOUD, plecat prea devreme dintre noi. Profesoara Sanda Manu propune un atelier–dialog pentru tinerii artiști.

Alte două momente mult așteptate sunt lansările cărților Omul din care a fost extras răul de Matei Vișniec (Editura Polirom) și Hamlet și nebunia lumii de Octavian Saiu (Editura Paidea).

Juriul festivalului este format din regizorul Sanda Manu, dramaturgul Matei Vișniec, teatrologul Irina Ionescu, actorul George Ivașcu, teatrologul Octavian Saiu.
Spre bucuria tuturor celor iubitori de artă vizuală autentică, pictorul Ștefan Câlția și-a dat acordul ca afișul festivalului UNDERCLOUD să fie realizat după una dintre lucrările sale: Primăvara, 2015.

Începând cu această ediție, UNDERCLOUD a inițiat Premiul Teatru – Liber UNDER ANY CLOUD pentru un teatru de stat care sprijină teatrul independent. Distincția va fi acordată Teatrului Bulandra pentru spectacolul Arta de Yasmina Reza.
Chris Simion, Președintele Festivalului, împreună cu echipa sa va deschide Festivalul sâmbătă, 22 august, ora 19:00, la Muzeul Național al Țăranului Român, Sala Mare. Cu acest prilej, publicul va viziona spectacolul N(aum) cu Oana Pellea și Cristina Casian. Regia: Mariana Cămărășan.

INFO

Detalii despre programul UNDERCLOUD 2015 găsiţi pe site-ul oficial al festivalului: www.undercloud.ro.

Biletele pot fi achizitionate de pe site-ul www.bilete.ro . Prețul unui bilet este de 35 RON.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.