Luna, pândită şapte zile, pentru fotografia perfectă
https://www.ziarulmetropolis.ro/luna-pandita-sapte-zile-pentru-fotografia-perfecta/

Dragoş Stoica, fotoreporterul Ziarului Metropolis, şi-a instalat superobiectivul Nikon de 600 de mm pe un trepied, în balconul apartamentului său din Bucureşti, şi a aşteptat să răsară luna. Vă prezentăm şapte imagini spectaculoase, realizate în ultimele şapte zile

Un articol de Dan Boicea|27 aprilie 2013

Dragoş Stoica, fotoreporterul Ziarului Metropolis, şi-a instalat superobiectivul Nikon de 600 de mm pe un trepied, în balconul apartamentului său din Bucureşti, şi a aşteptat să răsară luna. Vă prezentăm şapte imagini spectaculoase, realizate în ultimele şapte zile.

 Dragoş Stoica povesteşte cum a făcut fotografiile:

 „M-am pus pe treabă imediat cum am reuşit să deţin un super teleobiectiv, ce îmi permite să apropii mult imaginea lunii şi să-i captez detalii preţioase. În jur de 25 aprilie, luna suferă şi o mică eclipsă, fiind uşor umbrită de proiecţia umbrei pământului. Pasionat de fotografia obiectelor de la distanţe mari, întotdeauna am admirat şi momentele surprinse, când un avion se suprapune cu suprafaţa lunii.

Pregătit pentru o săptămână de lună mare şi frumoasă, obiectivul Nikon de 600mm F4 VR a fost montat permanent pe trepied în balcon, de unde, în mod normal, pot observa răsăritul nocturn al lunii. Am pândit-o în diverse zile şi ipostaze, captându-i formele şi detaliile în diverse zile din ultima săptămână.

Trei ore de aşteptare pentru o declanşare

Pentru a capta momentul suprapunerii unui avion pe suprafaţa lunii, oricât de mult te-ai interesa de curse şi ore, trebuie să ai şi destul noroc şi răbdare. Cel mai bine e cu luna măcar la jumătate din suprafaţa vizibilă sau aşa cum a fost în data de 25 aprilie, plină.

Am aşteptat şi am urmărit de la ora 20.00 până pe la ora 23.30 şi, la un moment dat, am observat cu ochiul liber un început de dâre, evident urmele de vaporizare de la jeturile motoarelor, şi am pus repede ochiul în vizor, am focalizat şi am declanşat.

Nu am avut parte în data de 25 aprilie de cea mai bună atmosferă fiind în Bucuresti, parcul I.O.R. (sau Titan, „Alexandru Ioan Cuza“, mai nou), dar m-am bucurat de lună plină, de avion şi de mica eclipsă.

Luna, acest satelit mai mult sau mai puţin natural al pământului, este în cele din urmă cel mai mare corp astral pe care îl putem observa cu ochiul liber. Cred că oricine este fascinat de apariţiile maiestuoase ale acestuia pe bolta cerească, în special în acele zile din an în care, datorită poziţiei astrelor şi atmosferei pământului, luna pare mai mare, mai frumoasă, mai fermecătoare.

Aparatură sofisticată

Pentru a obţine un factor cât mai mare de mărire, am folosit fie aparatul Nikon D 800, care prin cei 36 de megapixeli ai săi captează foarte multe detalii, fie frăţiorul mai mic mirrorless, Nikon 1 J1, care prin factorul de crop de 2,7x al senzorului de 10 megapixeli realizează un echivalent de focală de 1620 mm F4 de la 600 mm F4.

Pentru a împinge lucrurile şi mai departe, am interpus între obiectiv şi cele două aparate şi un teleconvertor 2x Nikon TC20E iii, care a dublat focala efectivă a superteleului, la 1200 mm, pe D 800 în mod crop, având un echivalent de 1800 mm, iar cu J1, 3240mm.

Mai multe fotografii de Dragoş Stoica puteţi vedea pe contul său de Facebook.

19
/09
/19

Joi, 19 septembrie, începe la Sfântu Gheorghe (Covasna) Festivalul de Arte Contemporane pulzArt, un prilej foarte bun pentru cei care nu și-au făcut încă planuri pentru weekend să își facă spontan o bucurie. Frumusețea locului și a împrejurimilor este completată de pulzArt, un festival care oferă șansa iubitorilor de artă și frumos de a veni în contact cu ce mai e nou, care sunt formele de exprimare artistică la zi, care sunt tendințele în diferite domenii artistice și ce îndrăgește publicul de afară. 

16
/09
/19

Românii iubesc arta, dar de la distanță. Peste 7 din 10 adulți români regretă că nu și-au dezvoltat pasiunile artistice din copilărie, deși consideră că ar fi putut să le transforme într-o meserie, conform unui studiu național realizat  pe un eșantion reprezentativ de peste 1.400 de persoane. Motivul care i-a determinat să renunțe la pasiunea lor este de natură financiară.

02
/09
/19

"Știți ceva? Dat fiind că, așa am citit, Facebook-ul e un drog, iar eu am nevoie de o doză nouă, vin încă de săptămâna asta cu un nou artist pe-aici. Nu de alta, dar curând începe FILIT, iar zidul meu virtual va trebui să facă față cu brio evenimentului. Așa încât poftim ce-mi vine să zic acum: IRLO. Adică acel IRLO pe care mai toată lumea îl cunoaște ca muralist, cum îi place (și) lui să-și spună." - Lucian Dan Teodorovici

26
/08
/19

Artistul spaniol Lidó Rico vine în premieră la București, pe 4 septembrie 2019 pentru a deschide expoziția Brain inside(out) la Galeriile Carol, începând cu ora 18.00. Sculpturile lui Lidó Rico au la bază studii neurologice amănunțite, expuse în întreaga lume, lucrările sale au stat alături de cele ale lui Damien Hirst.

26
/08
/19

"Du-te! Îmbrăţişează Columna infinirii cu palmele mâinilor deschise. Apoi, înălţându-ţi ochii, priveşte-o şi vei cunoaşte, astfel, într-adevăr, sinele cerului." - Constantin Brâncuși. Turnată în fontă în septembrie 1937 la Atelierele Centrale din Petroșani, Coloana (cu o înălțime de 29, 35 metri) a fost inaugurată la 27 octombrie 1938.

21
/08
/19

„Cultura de masă în Epoca de Aur - Cîntarea României & Cenaclul Flacăra” este un proiect de cercetare ce prezintă și analizează politicile culturale din perioada lui Nicolae Ceaușescu, declinat în expoziție și publicație. Lansarea cărții omonime are loc pe 23 august 2019 la ora 11.00, în expoziția găzduită de Muzeul Nicolae Minovici București.

14
/08
/19

Pavilionul de Artă București — Art Safari va oferi, în premieră, iubitorilor de artă șansa de a admira expozițiile, în cadrul unor tururi nocturne. Experiența vizitării pe timp de noapte a Pavilionului va include, pe lângă tururi ghidate, sesiuni de pictură live (o lucrare de artă creată sub ochii vizitatorilor) și muzică live. Art Safari – ediția 2019 va avea loc între 27 septembrie și 6 octombrie, la Palatul Oscar Maugsch BCR, din Piața Universității.