Lunetistul şi Marin Mălaicu-Hondrari, în turneu prin ţară
https://www.ziarulmetropolis.ro/lunetistul-si-marin-malaicu-hondrari-in-turneu-prin-tara/

În perioada 3-12 octombrie 2013, Marin Mălaicu-Hondrari îşi va întâlni cititorii din Bucureşti, Bistriţa, Cluj, Braşov şi Sibiu, cu prilejul lansării noului său roman, Lunetistul.

Un articol de Andrada Văsii|1 octombrie 2013

În perioada 3-12 octombrie 2013, Marin Mălaicu-Hondrari îşi va întâlni cititorii din Bucureşti, Bistriţa, Cluj, Braşov şi Sibiu, cu prilejul lansării noului său roman, Lunetistul.

Lunetistul a apărut de curând în colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom, şi în ediţie digitală.

Marin Mălaicu-Hondrari este autorul bestsellerului „Apropierea“ (Cartea Românească, 2010), în curs de ecranizare în regia lui Tudor Giurgiu, precum şi al volumului „Cartea tuturor intenţiilor“ (Cartea Românească, 2008, ediţia a II-a), „o carte curată, puternică intelectual, a unui om care a trăit fapte nebuneşti şi care a avut forţa să le noteze la rece. E cartea care ne îmbogăţeste azi şi pe noi, cei ce iubim cu adevărat literatura“, declara Mircea Cărtărescu.

Cu acest nou roman, Lunetistul, Marin Mălaicu-Hondrari renunţă la prudenţă şi se expune riscurilor, aşa cum Lunetistul renunţă la precauţii, iese din ascunzătoare şi încearcă să-şi trăiască viaţa.

Lunetistul are o fostă iubită în România

În Camarile, o insulă aflată în plin război, un băieţel, Carlos, se strecoară în ascunzătoarea unui lunetist pentru a-l ruga să ducă o scrisoare unei femei din România. Lunetistul descoperă că femeia cu pricina e o iubită de-a lui din tinereţe, o femeie stranie, de un erotism tulburător.

Întâlnirea cu ea reînvie trecutul lor comun, de la adolescenţa în comunism până la alegerea ei de a trăi cu un alt bărbat, care îi oferea o altfel de viaţă. În acelaşi timp, Lunetistul îşi dă seama că viaţa lui a rămas blocată într-o relaţie iluzorie, de care trebuie să se elibereze.

Lunetistul

Marin Mălaicu-Hondrari și romanul său, Lunetistul

Deşi conştient de acest lucru, ani de zile continuă să rămână prizonierul acelei poveşti de iubire, până când o întâlneşte pe Carmen Mercedes Belano, o femeie senzuală, care pe nesimţite îi schimbă viaţa. La fel, se schimbă radical şi viaţa lui Carlos, de la un băieţel orfan, adoptat financiar de o româncă, la un tânăr scriitor care învaţă să-şi domine viitorul incert.

Întâlniri cu autorul romanului Lunetistul

Lunetistul şi Marin Mălaicu-Hondrari renunţă la prudenţă şi ies la lumină pentru lecturi, discuţii şi autografe.

– la Librăria Bastilia din Bucureşti (Pţa Romană nr. 5)

Joi, 3 octombrie, ora 19.00 alături de Laura Albulescu şi Radu Paraschivescu

la Cafeneaua Plan B din Bistriţa (strada Spiru Haret nr. 2)

Marţi, 8 octombrie, ora 18.00 alături de Dan Coman.

– Librăria Book Corner din Cluj (Bdul Eroilor nr. 15)

Miercuri, 9 octombrie, ora 17.00 alături de Florin Bican şi Ştefan Manasia.

– Cafeneaua Insomnia din Cluj, Clubul de lectură „Nepotu’ lui Thoreau”

Miercuri, 9 octombrie, ora 19.00 alături de Valentin Derevlean.

– la Librăria „Şt. O Iosif” din Braşov (Str. Mureşenilor nr. 14)

Joi, 10 octombrie, ora 18.00 alături de Andrei Bodiu şi Adrian Lăcătuş. Eveniment organizat în parteneriat cu Facultatea de Litere, Universitatea „Transilvania” Braşov.

la Librăria Humanitas „Constantin Noica” din Sibiu (Str. Nicolae Bălcescu nr. 16)

Sâmbătă, 12 octombrie, ora 18.00 alături de Radu Vancu.

Foto credit: Polirom, Lunetistul

 

23
/08
/15

Am douăzeci de ani și învăț istoria politică a diferite țări din Europa la Universitatea din București. Am de scris o lucrare de semestru. Trebuie să aleg un stat pe care să îl studiez. Fără absolut niciun motiv, aleg Suedia. Nu am nicio șansă să ajung vreodată în Suedia, cu atât mai mult cu cât nici nu îmi doresc așa ceva.

22
/08
/15

Dirijorul Tiberiu Soare, soprana Valentina Nafornița (live prin Skype de la Viena),dirijorul Kristian Järvi (înregistrare prin Skype), dar și Mihaela Oproiu, manager de proiect la Asociația Cultour pornesc “Pe urmele lui George Enescu” duminică, 23 august,de la ora 11, în cadrul ultimei ediții a Duminicilor Muzicale ale Festivalului Enescu la Librăria Humanitas Cișmigiu.

18
/08
/15

Mi-am făcut de multă vreme un obicei din a le scrie lungi scrisori personajelor de care mă îndrăgostesc. Probabil că nu e un obicei foarte sănătos, există chiar posibilitatea ca un astfel de simptom să anunțe o boală psihică minoră sau mai degrabă nu. Cu siguranță, psihologii sau poate chiar psihiatrii știu mai multe. Nu mă interesează. Nu contează.

18
/08
/15

Târgul GAUDEAMUS Litoral care a însoţit turiştii în vacanţa de la malul mării s-­a încheiat. Aproape 9000 de vizitatori veniţi din toate colţurile ţării au răspuns invitaţiei lansate de Radio România, la o cură estivală de lectură.

15
/08
/15

Editura Polirom a lansat în această săptămână cel de-al doilea volum al recentei colecţii „Studii Româneşti”: Purificarea naţiunii. Dislocări forţate de populaţie şi epurări etnice în România lui Ion Antonescu, 1940-1944 de Vladimir Solonari, în traducerea lui Cătălin Drăcşineanu, disponibil în curînd şi în ediţie digitală.

13
/08
/15

Într-o zi de 13 august s-a născut Alfred Hitchcock, considerat unul dintre cei mai influenţi cineaşti din istorie. Șase dintre filme sale au fost nominalizate la Premiile Oscar: Rebecca (1941), Suspicion (1942), Lifeboat (1945), Spellbound (1946), Rear Window (1955) și Psycho (1961).

12
/08
/15

Într-o zi de 12 august (1913) se năştea Clody Bertola, una dintre marile doamne ale teatrului românesc. Actriţă şi femeie, Clody Bertola şi-a construit o viaţă şi o carieră exemplară rămânând în memoria iubitorilor de teatru prin spectacolele: „Cea din urmă”, „Sfânta Ioana”, „Cum vă place”, „Elisabeta I”, „Opera de trei parale”, „Pescăruşul” sau „Un tramvai numit dorinţă”

10
/08
/15

Cea de-a V-a ediţie a evenimentului „Salonul de Carte şi Muzică“ se va desfăşura la Sinaia, în perioada 12-15 august. Invitatul special al evenimentului va fi Departamentul pentru Relaţii Interetnice, care va aduce produse culturale din partea a 16 comunităţi etnice din România - bulgari, croaţi, greci, germani, evrei, italieni, mecedoneni, polonezi, ruteni, romi, ruşi-lipoveni, sârbi, tătari - turco-musulmani, turci, maghiari şi ucraineni.

09
/08
/15

Editura Polirom lansează în această săptămînă pe piaţa de carte o nouă colecţie, „Studii Româneşti/Romanian Studies/Études Roumaines/Rumänische Studien”, un proiect ce se adresează specialiştilor, dar şi publicului larg interesat de istoria şi cultura română.

07
/08
/15

"Viaţa şi dragostea în Belle Epoque" este subiectul unei seri pariziene care va avea loc miercuri, 12 august la librăria Humanitas de la Cişmigiu plecând de la excepţionalul roman semnat de Michelle Gable, "Un apartament la Paris".

05
/08
/15

Scriitorul Lucian Dan Teodorovici a fost selectat printre semifinaliştii prestigiosului Premiu Literar al Europei Centrale „Angelus”, Polonia, ediţia 2015, cu romanul Matei Brunul. Din 66 de romane înscrise în competiţie, juriul a selectat 14 titluri, printre care şi romanul lui Teodorovici, unul dintre cei mai apreciaţi scriitori ai noii generaţii.