Lungmetrajul „SAF”, coproducție Turcia – Germania – România, din 5 iulie în cinematografe
https://www.ziarulmetropolis.ro/lungmetrajul-saf-coproductie-turcia-germania-romania-din-5-iulie-in-cinematografe/

Filmul „SAF”, al doilea lungmetraj al regizorului Ali Vatansever, coproducţie Turcia – Germania- România, va rula în cinematografele din ţara noastră din 5 iulie 2019.

Un articol de Liliana Matei|16 iunie 2019

Lungmetrajul a avut premiera la Festivalul de Film de la Toronto 2018, secțiunea Discovery, iar anul acesta Vatansever a fost desemnat cel mai bun regizor la Festivalul Internațional de la Ankara, unde Saadet Isil Aksoy a fost recompensată cu trofeul pentru cea mai bună actriță. Regizorul a primit și mențiunea „New Voices” acordată de juriul Festivalului Palm Springs.

SAF” a mai fost selectat în competițiile Angers European First Film Festival și Istanbul International Film Festival.

Acțiunea se petrece în districtul Fikirtepe din Istanbul. Transformarea urbană face una cu pământul comunitățile sărace, iar refugiații sirieni se adăpostesc în clădiri abandonate. Kamil și soția lui, Remziye, riscă să își piardă casa. Rămas de mult timp fără un loc de muncă, Kamil este nevoit să accepte, în secret, să lucreze pe un șantier. Pe lângă faptul că astfel îi ia locul de muncă unui refugiat sirian, angajatorul lui este compania care distruge zona în care locuiește. Oprimarea și anxietatea – atât în cartier, unde se teme să nu fie descoperit, cât și la lucru, unde a acceptat salariul mic pe care îl primesc refugiații – îl schimbă treptat. Când Kamil dispare din senin, soția lui trebuie să se confrunte cu consecințele faptelor lui, care nu par să corespundă cu omul pe care îl cunoștea. Dar Remziye refuză să cedeze.

Distribuția este alcătuită din Saadet Isil Aksoy, Erol Afsin, Onur Buldu, Ummu Putgul, Kida Khodr Ramadan și Mihaela Trofimov.

Scris și regizat de Ali Vatansever, imaginea filmului este semnată de Tudor Vladimir Panduru, montajul a fost realizat de Evren Lus, muzica a fost compusă de Erdem Helvacioglu, iar de sunet s-a ocupat Alexandru Dumitru. Producători sunt Selin Vatansever Tezcan și Oya Ozden, iar coproducători, Harry Flöter, Jörg Siepmann și Anamaria Antoci.

Ali Vatansever s-a născut la Istanbul, în 1981. După ce a studiat Proiectare industrială și Film și televiziune la Istanbul, și-a obținut diploma de master în Producție de film de la Institutul de Tehnologie Rochester din New York. În 2003, și-a început cariera cinematografică regizând scurtmetraje. Regizează pentru Terminal Film, casă de producție al cărei cofondator este. Lungmetrajul său de debut, „One Way or Another/ El Yazısı” (2012), a fost proiectat în cadrul mai multor festivaluri internaționale și distribuit în cinematografe din întreaga Turcie. Pe lângă cinematografie, Ali Vatansever predă cursuri de film la Universitatea Koç și are o strânsă colaborare cu ONG-uri dedicate democrației și guvernării locale.

Filmul „SAF” este produs de Terminal Film (Turcia), 2Pilots Film Production (Germania) și 4 Proof Film (România). Producția s-a bucurat de sprijinul Ministerului Culturii în Turcia, Film und Medien Stiftung NRW, Eurimages și Zenith Media. A fost dezvoltat în cooperare cu Sources 2, Meetings on the Bridge, FilmTEEP, !f Sundance Lab, Global Media Makers și Connecting Cottbus Co-Production Market.

În România, lungmetrajul este distribuit de Domestic Film. Detalii pe pagina oficială de Facebook.

Parteneri media: Music Channel, Radio România Cultural, SUB25, Moviecore, MovieNews.ro, FILM, Ziarul Metropolis, Cinefan.ro.

05
/12
/14

Din 5 decembrie, pe marile ecrane, iubitorii filmului au parte de Judecătorul, o peliculă în care pot fi admiraţi nominalizatul la Oscar, Robert Downey Jr. şi laureatul Premiului Oscar, Robert Duvall. Aceasta este prima colaborare a celor două staruri de la Hollywood.

04
/12
/14

Dacă în Love Building personajul interpretat de Dorian Boguţă traversa o depresie acută, de această dată asistăm la o transformare completă a personajului său, care îl aduce pe actor în ipostaza de veritabil Don Juan, din 26 decembrie numai pe marile ecrane, în comedia Alt Love Building.

03
/12
/14

Actorul austriac Christoph Waltz, recompensat cu două premii Oscar, a primit o stea pe Walk of Fame din Hollywood, Los Angeles, în cadrul unei ceremonii la care a participat şi Quentin Tarantino, regizorul datorită căruia artistul a devenit faimos la nivel mondial.

01
/12
/14

Televiziunea Română programează, în această seară, două filme autohtone - un prilej pentru cinefili de a revedea „la lucru” o serie de mari actori dispăruţi. Astfel, pe TVR 2, de la ora 19.00 puteţi vedea comedia Expresul de Buftea-România (1978), pentru ca două ore mai târziu, pe TVR 1, să ruleze Capcana Mercenearilor, un film regitaz de Sergiu Nicolaescu în anul 1981.

30
/11
/14

Daniela Apostol. 37 de ani. O fiică de 18 ani, Laura. Un festival de film documentar de 3 ani, Docuart Fest (primul slogan - „Cele mai frumoase povești sunt adevărate”). Și o pasiune pentru povești și tradiții care o urmărește și când merge pe stradă.

28
/11
/14

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE Puține scene de film din cinematografia română sunt mai naturaliste (fără a fi și gratuite) ca aceea din documentarul „Apa ca un bivol negru” (1970) în care, în urma inundațiilor, tinerii soldați scot din apă cadavrul gol și înțepenit al unui bărbat, probabil coleg de-al lor.

27
/11
/14

Realizatoarea Marina Constantinescu promite pentru vineri, 28 noiembrie, ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+, o ediţie Nocturne completă: despre viaţă, oameni, filme, politică şi visuri. Cu Nae Caranfil.