Lungmetrajul „Timbuktu”, marele câştigător la gala premiilor César 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/lungmetrajul-timbuktu-marele-castigator-la-gala-premiilor-cesar-2015/

Lungmetrajul „Timbuktu”, regizat de Abderrahmane Sissako, nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun film străin din acest an, a fost marele învingător la cea de-a 40-a gală a premiilor César, unde a câştigat şapte premii, inclusiv la categoriile „cel mai bun film” şi „cel mai bun regizor”.

Un articol de Liliana Matei|22 februarie 2015

Timbuktu„, un lungmetraj regizat de mauritanul Abderrahmane Sissako, despre Sahelul confruntat cu jihadismul, s-a impus la categoria „cel mai bun film” în faţa peliculelor „Sils Maria”, de Olivier Assayas, „Saint Laurent”, de Bertrand Bonello, „Les Combattants”, de Thomas Cailley, „Eastern Boys”, de Robin Campillo, „La famille Bélier”, de Eric Lartigau, şi „Hippocrate”, de Thomas Lilti, informează variety.com, preluat de Mediafax.

În discursul său de mulţumire, regizorul Abderrahmane Sissako a adus un omagiu diversităţii şi deschiderii de care dă dovadă industria de film franceză, dar şi producătoarei Sylvie Pialat şi distribuitorului Jean Labadie, pentru faptul că au crezut în proiectul său şi au fost dispuşi să îşi asume riscuri.

Lista Premiilor César

Pe lângă premiile César pentru cel mai bun film şi cel mai bun regizor, „Timbuktu” s-a impus şi la categoriile „cel mai bun sunet”, „cea mai bună imagine”, „cel mai bun montaj”, „cea mai bună coloană sonoră” şi „cel mai bun scenariu original”.

Adèle Haenel („Les Combattants”) s-a impus în mod surprinzător la categoria „cea mai bună actriţă în rol principal”, în faţa unor nume sonore din cinematografia franceză, precum Marion Cotillard şi Catherine Deneuve.

Pierre Niney, un artist format în celebra trupă de teatru Comedie Francaise, s-a impus la categoria „cel mai bun actor în rol principal” pentru interpretarea celebrului creator de modă Yves Saint Laurent în pelicula biografică „Yves Saint Laurent”, regizată de Pierre Niney. Victoria sa este o mare surpriză, întrucât marele favorit era considerat Gaspard Ulliel, protagonistul celuilalt film biografic dedicat aceluiaşi creator de modă, intitulat „Saint Laurent”, regizat de Bertrand Bonello. Această peliculă, nominalizată la 10 premii César, s-a impus la o singură categorie – cele mai bune costume.

La categoriile secundare de interpretare au fost premiaţi Kristen Stewart („Sils Maria”) şi Reda Kateb („Hippocrates”).

Coproducţia francezo-canadiană „Mommy”, regizată de Xavier Dolan, a fost desemnat cel mai bun film străin, impunându-se în faţa peliculelor „Deux jours, une nuit”, „12 ani de copilărie/ Boyhood”, „Ida”, „12 ani de sclavie/ 12 Years a Slave”, „The Grand Budapest Hotel” şi „Winter Sleep”.

La categoria „cel mai bun scenariu adaptat” s-au impus Cyril Gely şi Volker Schlondorff pentru pelicula „Diplomacy”, iar cel mai bun film de debut a fost desemnat lungmetrajul „Les Combattants”.

Pelicula „Minuscule” s-a impus la categoria „cel mai bun film de animaţie”, iar „Salt of the Earth”, de Wim Wenders, a triumfat la categoria „cel mai bun documentar”.

În cadrul galei de vineri seară, ce a avut loc la Paris, un premiu César onorific, decernat pentru întreaga carieră, a fost înmânat actorului american Sean Penn.

 

08
/12
/13

La doi ani de la dispariţia regizorului Andrei Blaier, TVR 2 îi dedică azi ciclul „Duminica filmului românesc”. Cinefilii români vor putea urmări în această zi două dintre filmele sale reprezentative: „Fapt divers“ (de la ora 14.10) şi „Ilustrate cu flori de câmp“ (de la ora 20.10).

06
/12
/13

12 Years a Slave, regizat de Steve McQueen, a fost desemnat filmul anului 2013 în Topul 10 al revistei Rolling Stone, după ce, marţi, cineastul american a primit, pentru aceeaşi peliculă, titlul de cel mai bun regizor din partea New York Film Critics Circle.

05
/12
/13

CRONICĂ DE FILM „Majordomul”, în regia lui Lee Daniels, este un film croit pe placul Academiei Americane, dar şi al unui public dornic de poveşti motivaţionale. Transpunerea vizuală a scenariului este, însă, cât se poate de convenţională.

04
/12
/13

Lungmetrajele „Poziţia copilului“, de Călin Peter Netzer, ,,Când se lasă seara peste Bucureşti...", de Corneliu Porumboiu, şi ,,Sunt o babă comunistă", de Stere Gulea, vor fi proiectate, în perioada 10 decembrie - ianuarie 2014, la cea de-a IV-a ediţie a Zilelor Filmului Românesc de la Madrid.

02
/12
/13

Iulia Rugină, Oana Răsuceanu și Ana Agopian inventează povești și le transformă în filme, ca de exemplu „Love Building”, o comedie romantică despre relațiile de cuplu. De ce ai nevoie ca să faci film și cum se scrie un scenariu „în trei”? Ne spun chiar ele, în cinci secvențe.