Lupu este un film bazat pe un scurtmetraj
https://www.ziarulmetropolis.ro/lupu-este-un-film-bazat-pe-un-scurtmetraj/

Bogdan Mustaţă, regizorul filmului Lupu, a spus, vineri seară, după proiecţia peliculei, care a avut loc la Noul Cinematograf al Regizorului Român, că scenariul pentru ,Lupu a pornit de la un scurtmetraj pe care l-a dezvoltat ulterior.

Un articol de Andrada Văsii|6 octombrie 2013

Bogdan Mustaţă, regizorul filmului Lupu, ultima producţie în care a jucat cineastul Sergiu Nicolaescu, a spus, vineri seară, după proiecţia peliculei, care a avut loc la Noul Cinematograf al Regizorului Român, că scenariul pentru Lupu a pornit de la un scurtmetraj pe care l-a dezvoltat ulterior.

„Lupu”, lungmetrajul de debut al lui Bogdan Mustaţă, a început, vineri, turul cinematografelor cu o proiecţie specială la Noul Cinematograf al Regizorului Român (NCRR) din Capitală, urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu regizorul şi scenaristul filmului, Bogdan Mustaţă, şi actorii Ada Condeescu şi Mihai Vasilescu.

Regizorul Bogdan Mustaţă a precizat că filmul a pornit de la un scurtmetraj pe care apoi l-a dezvoltat. A început să scrie scenariul la începutul lui 2008 şi, timp de trei ani, a scris mai multe drafturi la el.

„Era un scurtmetraj cu un puşti care se duce dimineaţa la liceu şi ca să ajungă la liceu trece pe lângă un bloc lung. Ca să nu ocoloească blocul ştia codul de la o scară. Trece prin scara aia, chiuleşte de la ore şi se duce să joace baschet. I se sparg ochelarii şi se întoarce să-şi schimbe ochelarii. Formează din nou codul, iar în scara blocului are un conflict cu un bătrân care venea de la piaţă. Bătrânul cade. Băiatul se duce acasă, îşi schimbă ochelarii, iar când se întoarce vede o salvare în faţa scării. Are, aşa, prima tendinţă să ocolească blocul. Se întoarce, intră din nou prin scară, iar acolo era bătrânul, care era mort. Se duce la ore şi aşa se termină scurtmetrajul. De la asta am pornit şi apoi am adăugat, uşor, uşor”, a declarat Bogdan Mustaţă, despre felul în care a început să scrie scenariul pentru filmul Lupu.

Mai multe variante pentru rolurile din Lupu

Despre alegerea actorului din Lupu care să interpreteze rolul bătrânului, Bogdan Mustaţă a precizat că au existat mai multe variante şi s-au dat probe cu mai mulţi actori, însă niciunul nu se potrivea pe deplin cu ceea ce îşi dorea acesta, aşa că l-a ales pe Sergiu Nicolaescu, la care se gândise dinainte.

Lupu

Mihai Vasilescu, într-o scenă din filmul Lupu

„Am făcut probe cu mai mulţi oameni care se potriveau cu ce căutam eu. N-a fost niciunul cu care să fiu mulţumit pentru rolul ăsta 100%. (…) Am zis că cel mai bine ar fi să îl luăm pe Sergiu Nicolaescu. Directorul meu de casting lucrase cu Sergiu Nicolaescu, făcuse mai multe filme cu el ca şi regizor secund. A fost, i-a dat scenariul, m-am întâlnit o dată cu el şi am discutat despre scenariu, după care ne-am văzut la filmări”, a declarat Bogdan Mustaţă despre colaborarea cu Sergiu Nicolaescu.

Despre filmul Lupu, Bogdan Mustaţă a spus că nu este un film comercial, însă publicul care va merge în cinematografe să-l vadă va putea vedea lumea într-o nouă viziune.

„Avem în cap clişee, vedem lumea într-un anume fel şi o operă de artă trebuie să-ţi arate lumea diferit. E un mister în film, e un mister în orice operă de artă, care trebuie să te neliniştească, să-ţi pună nişte probleme despre cum vezi lumea”, a spus regizorul.

Despre rolul din filmul Lupu, actriţa Ada Condeescu spune că a fost o adevărată provocare şi i-a fost greu să transmită „senzaţia unui personaj, mai mult decât concreteţea lui”. „A fost o provocare şi a fost ciudat să lucrez un personaj de genul ăsta, pentru că eram obişnuită cu personaje reale, concrete, care au un background foarte solid. Aici mi-a fost foarte greu să construiesc şi backgroundul personajului, şi motivaţia, şi scopul. Am pierdut ceva timp ca să ajung la un scop precis, care pentru actori este foarte important”, a spus, vineri, Ada Condeescu.

Citiţi şi: CRONICĂ DE FILM Lupu. Un debut ambiţios, dar fără orientare şi ritm

Mihai Vasilescu, cel care joacă rolul personajului principal în pelicula Lupu, a spus că i-a plăcut să lucreze la acest proiect, pentru că a avut libertatea de a adăuga lucruri noi în timpul filmărilor.

„A fost foarte interesant că, deşi aveam un scenariu de la început, eu puteam să adaug lucruri în timpul filmărilor. Am încercat să caut în mine nişte resurse care să mă ajute să pot să fac ceea ce îmi cerea Bogdan”, a spus Mihai Vasilescu.

Ce se poate întâmpla în mintea unui adolescent de 16 ani când se îndrăgosteşte pentru prima dată? Lupu trăieşte cea mai stranie vară din viaţa sa. Mama lui are un nou iubit, fata care se lipeşte de el pe holurile întunecate ale blocului este posibil să nu existe, iar tatăl mort îi cere ajutorul din camera alăturată, notează Mediafax.

Filmul Lupu îl are în rolul principal pe tânărul Mihai Vasilescu, aflat la debut, alături de Ada Condeescu, Costel Caşcaval, Carmen Ungureanu, Alexandru Potocean şi Camelia Zorlescu, cu participarea extraordinară a lui Sergiu Nicolaescu, în ultimul său rol. Proiectul a fost selecţionat în cadrul Atelierului Festivalului de la Cannes.

Foto credit: Cinemagia, filmul Lupu

28
/10
/16

Unul dintre cei mai importanţi compozitori contemporani este invitatul lui Cătălin Ştefănescu la Garantat 100%. Interviul cu Philip Glass, exclusivitate TVR, se vede duminică, 30 octombrie, de la 23.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.„Vom povesti despre ce însemna lumea Americii acelor ani, despre cum arăta viaţa unui tânăr artist în acei ani, despre magazinul de discuri al tatălui lui Philip Glass, precum şi despre atmosfera muzicală a acelei perioade”. (Cătălin Ştefănescu)

27
/10
/16

Cea de-a doua ediție a celui mai antrenant eveniment cinematografic al toamnei, Bucharest International Dance Film Festival va avea loc în perioada 9-13 noiembrie 2016. Evenimentul este dedicat producțiilor de dans realizate de coregrafi, regizori de film și artiști din întreaga lume.

27
/10
/16

Cea de-a treia ediție a HipTrip Travel Film Festival debutează în această seară, de la ora 19,00, la Cinemateca Eforie cu filmul El Clasico, propunerea Irakului pentru Premiile Oscar în 2017. Prezentat în mai multe festivaluri din întreaga lume, El Clasico a primit anul acesta două trofee la Tribeca Film Festival și trofeul pentru cel mai bun film străin la Traverse City Film Festival. Proiecția de la București a filmului va avea loc în prezența regizorului Halkawt Mustafa.

27
/10
/16

Cea de treia ediție a UrbanEye Film Festival va avea loc în București, între 16 – 20 noiembrie 2016, la Cinema Elvira Popescu și Cinemateca Eforie.

25
/10
/16

Colecția Filme de aur din cinematografia rusă continuă! Cu această ocazie, Cinemateca Eforie îi invită pe cinefili miercuri, 2 noiembrie, la vizionarea unui film de excepție: Gară pentru doi.

24
/10
/16

Ediţia cu numărul 21 a spectacolului "Noaptea Devoratorilor de Publicitate", organizată şi anul acesta de Dakino Production, va avea loc sâmbătă, 12 noiembrie 2016, la Berăria H din Bucureşti. În deschidere, publicul va fi întâmpinat cu un show de stand-up comedy animat de Micutzu, începând cu ora 21.00.

24
/10
/16

Snowden, povestea fostului agent CIA şi NSA ale cărui dezvăluiri în mai 2013 au produs frisoane în lumea serviciilor secrete, văzută de regizorul Oliver Stone, intra în cinematografele din România. Pelicula, distribuită de Independenţa Film, va putea fi văzută pe marile ecrane din 18 noiembrie.

24
/10
/16

“Te naști în țara care te naști. (...) Eu sunt româncă din secunda în care m-am născut și așa o să fiu până nu o să mai fiu pe pământ.”- Draga Olteanu Matei. Marea doamnă a teatrului si filmului românesc împlinește astăzi 83 de ani.

23
/10
/16

INTERVIU „Stilul este rezultatul deciziei mele că actorii sunt pe primul loc”, afirmă, într-un interviu pentru Ziarul Metropolis, autoarea filmului „Toni Erdmann”, regizoarea germană Maren Ade, invitată a ediției din acest an a Festivalului „Les Films de Cannes a Bucarest”.

23
/10
/16

Sâmbătă, 22 octombrie, a avut loc la Sala Thalia din Sibiu, Gala de Decernare a Premiilor Astra Film Festival 2016, în cadrul căreia s-au anunțat filmele câștigătoare ale celei de-a 23-a ediții. Patruzeci de filme au fost incluse în cele patru secțiuni competiționale: OutStanDox, Europa Centrală și de Est, România și DocSchool.

21
/10
/16

La începutul lunii viitoare debutează cea de a XI-a ediție a Zilelor Filmului German (4-10 noiembrie), un eveniment organizat de Goethe-Institut și devenit un punct de referință în agenda culturală a capitalei. Cu această ocazie, cinefilii din Bucureşti şi nu numai vor avea ocazia să vadă 23 dintre cele mai noi producţii din Germania.

21
/10
/16

Astra Film Festival 2016 a prezentat, aseară, în premieră în România, The New Gypsy Kings, un documentar inedit produs de Liviu Tipuriță pentru BBC. Proiecția a avut loc în cadrul unui eveniment special și a fost urmată de o sesiune de Q&A la care au participat regizorul și personajele filmului: Dan Bursuc & Trupa Kana Jambe, Taraful de Haiduci și Puiu Iosif Gheorghiu, impresarul “superstarului” Florin Salam.

20
/10
/16

Actriţă şi cântăreaţă Chrysta Bell, muza lui David Lynch şi protagonista noului sezon Twin Peaks, va concerta în premieră la Bucureşti (26 şi 27 octombrie), alături de formaţia sa. Concertul va fi urmat de proiecţia peliculei The Music of David Lynch.

20
/10
/16

''Am fost un răsfățat, eu am fost unul dintre actorii care au fost răsfățați. Tot ce am vrut am jucat'' - Ion Dichiseanu. Îndrăgitul actor a împlinit astăzi 83 de ani!