LUT , o nouă premieră la TNB, cu Irina Movilă
https://www.ziarulmetropolis.ro/lut-o-noua-premiera-la-tnb-cu-irina-movila/

Un nou spectacol al Teatrului Naţional din Bucureşti, cu o distribuţie remarcabilă, vă dă întâlnire, la Sala Atelier, cu o poveste de dragoste semnată de o autoare olandeză, binecunoscută în ţara ei.

Un articol de Petre Ivan|29 ianuarie 2016

„Lut” („Klei”, 2002) este cel mai cunoscut text dramatic al scriitoarei de succes Marijke Schermer, născută la Amsterdam, care, până la vârsta de 40 de ani a scris peste 10 piese de teatru şi două romane, iar în 2009 a fost distinsă cu Premiul pentru Literatură „Charlotte Kohler”.

Regizorul Vlad Massaci, aflat la prima sa montare pe o scenă a TNB, dă viață, împreună cu scenograful Andu Dumitrescu şi cu actorii din distibuţie, unui spectacol încărcat de melancolii nordice, cu personaje bogat construite, conflicte puternice și un deznodământ neașteptat.

În rolul principal feminin, cel al Dorei, vă veţi întâlni cu una din cele mai importante actriţe din generaţia de mijloc, Irina Movilă. Ea crede că „Nevoia de a mitiza absolutul unei relații o avem toți cei care considerăm iubirea un vector important în viața noastră. Iar clipele de maximă fericire, cu cât sunt mai scurte, cu atât le dilată pe cele nefericite”.

Dezamăgită de faptul că bărbatul pe care l-a considerat marea ei dragoste a părăsit-o fără explicații, Dora a decis să se retragă într-un ținut pustiu din mijlocul unei mlaștine de lut, cu un nesfârșit cer cenușiu deasupra capului, înconjurată însă, protector, de cei dragi. Soț, fiică, soră, toţi au urmat-o de bunăvoie în acest exil melancolic, considerând că o jumătate de Dora înseamnă mai mult decât nicio Dora.

În compania unui cuplu dramatic puternic, interpretat cu patos de Irina Movilă şi Mircea Rusu, secondați de Claudiu Istodor, Natalia Călin și Cristina Constantinescu, veţi urmări o poveste de dragoste cu două despărţiri… Amândouă, la fel de neaşteptate.

Primele spectacole: 2, 9 şi 13 februarie, de la ora 20.00, la Sala Atelier. Bilete la Casa de bilete a TNB, precum şi online pe mystage.ro.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.