MAD(e) in Romania, un proiect cultural construit în jurul energiei acumulate în proteste, se pregătește de lansare
https://www.ziarulmetropolis.ro/made-in-romania-un-proiect-cultural-construit-in-jurul-energiei-acumulate-in-proteste-se-pregateste-de-lansare/

Timp de o lună, 28 de artişti angajaţi social şi politic, 8 regizori de film, 16 cercetători în arte vizuale şi discipline conexe vor participa la proiectul „Mad(e) In Romania”, aflat la intersecţia dintre artă, politică şi dialog. Mihai Șora, Caterina Preda, Ileana Pintilie, Dan Perjovschi, Ion Barbu, Claudiu Cobilanschi, Mircea Toma sunt o parte din cei care vin la Timişoara pentru a spune cum arată arta care ţine cetăţenii treji şi le face vocea auzită. „Mad(e) In Romania” va avea loc în perioada 15 octombrie – 20 noiembrie

Un articol de Petre Ivan|12 octombrie 2018

Evenimentul Mad(e) in Romania este  organizat de Asociația Culturală Contrasens. Proiectul include expoziţii, conferințe, lansări de carte, ateliere, proiecții de film și spectacole de teatru.

„Economicul, socialul și politicul nu determină niciodată în întregime sfera culturală, însă aceste sfere fixează condițiile de posibilitate ale acțiunilor culturale și ale limitelor acestora. În același timp, cultura este întotdeauna implicată dialectic în ceea ce se întâmplă la nivel economic și politic, contestând semnificațiile care pot apărea din purul loc al evenimentelor economice sau politice. Mișcările de protest nu pot dizolva cultural o criză sau o creștere economică sau o criză de legitimitate politică, însă pot deschide spațiul ca această situație să fie criticată sau recunoscută. Mișcările artistice de protest permit o reconceptualizare a condițiilor de posibilitate și funcționare a înseși sferei politice”, spune Dana Sarmeș, coordonatorul și curatorul Mad(e) in Romania.

Un pre-eveniment al proiectului Mad(e) in Romania a avut loc în 7 octombrie, găzduit de Typopassage Timișoara, în cadrul căruia a avut loc o micro-expoziție de afișe, o conferință ținută de invitatul special Mirko Ilić, și lansarea cărții acestuia: The Design of Dissent, Mirko Ilić + Milton Glaser.

Primele întâlniri ale Mad(e) in Romania vor avea loc în 15 octombrie, de la ora 18.30, în sala StudioArt a Casei Artelor, în cadrul proiectului Serile patrimoniului, cu o întâlnire inedită cu artistul Ion Barbu, urmând ca miercuri, 17 octombrie, ora 18, la sediul Fundației Art Encounters să aibă loc evenimentul de lansare a cărții Dan Perjovschi: The Book of Notebooks, în prezența artistului și a criticului de artă Daria Ghiu.

Joi, 18 octombrie, de la ora 18, tot la Casa Artelor, publicul este invitat la o discuție cu filmmakerul și fotograful Dragoş Lumpan, urmată de vizionarea filmului documentar Matache.

În 19 octombrie, de la ora 18, la Memorialul Revoluției din Timișoara, va avea loc deschiderea oficială a proiectului cultural Mad(e) in Romania, alături de inaugurarea expozițiilor create în jurul temei artistice: Arta ca praxis politic.

Expozițiile din cadrul Mad(e) in Romania pot fi vizitate în perioada 19 octombrie – 20 noiembrie, la Memorialul Revoluției din Timișoara, Galeria Pygmalion, de pe str. Episcop Augustin Pacha și din Piața Unirii Timișoara. Participarea la toate evenimentele este gratuită.

Programul complet al activităților din cadrul Mad(e) in Romania este disponibil pe site: www.accontrasens.ro și pe pagina de Facebook: facebook.com/accontrasens.

Parteneri culturali ai proiectului sunt Casa Artelor – Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timis, Librăria Cărtureşti Timişoara, Typopassage Tm, ArtEncounters, Memorialul Revoluției Timișoara, Szalt.

Foto: Mad(e) in Romania – facebook

10
/09
/20

Ca o încununare a stilurilor arhitecturale neogotic, romantic şi neobaroc, Palatul din centrul Iașilor, conceput în spiritul palatelor comunale din Europa de Vest, priveşte semeţ în fiecare zi peste orizonturile capitalei culturale a Moldovei. Palatul a fost construit între anii 1906-1925 de către arhitectul Ion. D. Berindey, având suprafața totală de 34.236,35 mp.

08
/09
/20

Proiectul multidisciplinar H3 Garden before detach() se lansează miercuri, 9 septembrie, în București, pe Popa Nan 82. Cinci seri de muzică live, mai multe reprezentații ale spectacolului-instalație Who Am I? A human-robot performance decât erau prevăzute datorită cererii publicului și o expoziție fără precedent de instalații interactive reprezintă perspectiva dinamică pe care H3 o propune în această toamnă.

31
/08
/20

H3 Garden before detach() este un proiect multidisciplinar creat de studioul de artă și tehnologie H3 în colaborare cu Teatrul Odeon. Selectat pentru participare la cel mai mare festival din lume de artă, tehnologie și societate, Ars Electronica, evenimentul va avea loc între 9-13 septembrie, pe strada Popa Nan 82, într-un complex de clădiri care va fi demolat în toamna acestui an.