MADRID. Mircea Cărtărescu se întâlnește cu cititorii
https://www.ziarulmetropolis.ro/madrid-mircea-cartarescu-se-intalneste-cu-cititorii/

Reprezentanţa Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Editura Impedimenta, Círculo de Bellas Arte, Școala de arte SUR, Universitatea Complutense din Madrid, Facultatea de Filologie şi Librăria Rafael Alberti organizează o serie de întâlniri literare ale scriitorului Mircea Cărtărescu, în perioada 26-27 octombrie 2021.

Un articol de Liliana Matei|25 octombrie 2021

Aceste evenimente, care îl au ca invitat pe cunoscutul autor român, sunt prilejuite de recenta publicare în spaniolă a antologiei _Poesia
esencial_, apărută la Editura Impedimenta, o traducere de Marian Ochoa de Eribe și Eta Htrubaru. Este primul volum, după _Levantul_, care apare în spaniolă și conține o amplă selecție, realizată de autor însuși, din cinci volume, publicate în România între 1980 și 2010
(_Faruri, vitrine, fotografii_; _Poeme de amor_, _Totul,_ _Dragostea_și _Nimic)_. Antologia a apărut cu sprijinul Centrului Național al Cărții al ICR [1] prin programul de susținere a traducerilor TPS (Translation and Publication Support).

Programul activităților include:

Marți, 26 octombrie

19.00 – Círculo de Bellas Artes (Calle de Alcalá, 42, Madrid), Sala María Zambrano

Dialog între Mircea Cărtărescu și David Sánchez Usanos, „Despre literatură și alți demoni”, cu participarea traducătoarei Marian Ochoa de Eribe.

Miercuri, 27 octombrie

– 10.30 – Universitatea Complutense din Madrid, Salón de actos, Edificiul E, Facultatea de Filologie (Ciudad Universitaria, Pl. Menéndez Pelayo, s/n, Madrid).

Participă: Mircea Cărtărescu, Marian Ochoa de Eribe, Alba Diz.

– 18.00 – sediul ICR Madrid (Plaza del Cordón 1)

Dialog cu Luis Moro (artist plastic), Manuel Rico (președintele Asociației Colegiale a Scriitorilor din Spania), Marian Ochoa de Eribe (traducătoare)

-19.30 – Librăria Rafael Alberti (C. del Tutor, 57, Madrid) Sesiune de autografe.

_„«Impedimenta» apropie cititorul spaniol de poezia ultimei apariții de senzație din literatura europeană. O revelație pe cât de așteptată, pe atât de uimitoare. Chiar și pentru cele mai incorigibile sensibilități. Cu siguranță, cartea anului în genul literar al liricii poetice”, _titrează publicația _La Opinión de Malaga _într-un articol semnat de Lucas Martín.

Mircea Cărtărescu s-a născut pe 1 iunie 1956, în Bucureşti. A absolvit Facultatea de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Bucureşti în 1980. În prezent este profesor doctor în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti. Este poet, prozator, eseist, critic literar şi publicist.

A publicat următoarele volume: _Faruri, vitrine, fotografii,_ poeme, Cartea Românească, Bucureşti, 1980; _Poeme de amor_, Cartea
Românească, Bucureşti, 1983; _Totul_, poeme, Cartea Românească, Bucureşti, 1985; _Visul_ (în ediţiile următoare _Nostalgia_), povestiri, Cartea Românească, Bucureşti, 1989; Humanitas, Bucureşti, 1993; _Levantul_, poem epic, Cartea Românească, Bucureşti, 1990;
Humanitas, Bucureşti, 1998; _Visul chimeric_, studiu critic, Litera, Bucureşti, 1991; _Travesti_, roman, Humanitas, Bucureşti, 1994; a
devenit roman grafic în limba franceză; _Dragostea_, poeme, Humanitas, Bucureşti, 1994; _Orbitor. Aripa stângă_, roman, Humanitas,
Bucureşti, 1996; Dublu CD, poeme, Humanitas, Bucureşti, 1998; _Postmodernismul românesc_, studiu critic, Humanitas, Bucureşti, 1999;

_Jurnal I_, Humanitas, Bucureşti, 2001; _Orbitor. Corpul_, roman, Humanitas, Bucureşti, 2002; _Enciclopedia zmeilor_, carte pentru copii, Humanitas, Bucureşti, 2002; _Pururi tânăr, înfăşurat în pixeli_, publicistică, Humanitas, Bucureşti, 2003; _Parfumul aspru al
ficţiunii_, audio book, Humanitas, Bucureşti, 2003; _Plurive_rs vol. I şi II, poeme, Humanitas, Bucureşti, 2003; _Cinci zeci de sonete_, poeme, Brumar, Timi şoara, 2003; _De ce iubim femeile_, povestiri şi audio book, Humanitas, Bucureşti, 2004; _Baroane!_, Humanitas, Bucureşti, 2005; _Jurnal II_, Humanitas, Bucureşti, 2005; _Orbitor. Aripa dreaptă_, roman, Humanitas, Bucureşti, 2007; _Dublu album_, Humanitas, Bucureşti, 2009; _Nimic_, Humanitas, Bucureşti, 2010; _Frumoasele străine_, povestiri, Humanitas, Bucureşti, 2010; _Zen. Jurnal 2004–2010_, Humanitas, Bucureşti, 2011, _Ochiul căprui al dragostei noastre_, publicistică şi proză, Huma nitas, Bucureşti, 2012; _Fata de la marginea vieţii_, povestiri alese, Humanitas, Bucureşti, 2014.

Cărţile sale au fost premiate de Academia Română, Uniunea Scriitorilor din România şi din Republica Moldova, Ministerul Culturii, ASPRO, Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti, Asociaţia Editorilor din România. Romanul _Nostalgia_a primit în 2005 Premiul literar „Giuseppe Acerbi“, Castel Goffredo, Italia. De asemenea, autorul a primit în 2011 Premiul internaţional pentru literatură de
la Vileniča; Premiul internaţional pentru literatură, Berlin, 2012; Premiul internaţional pentru poezie Novi Sad, 2013; Premiul internaţional Spycher-Leuk, Elveţia, 2013; Premiul La tormenta en un vaso, Spania, 2014; Premiul Euskadi de Plata, San Sebastian, 2014, Premiul Formentor de las Letras, 2018.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.