MADRID. Mircea Cărtărescu se întâlnește cu cititorii
https://www.ziarulmetropolis.ro/madrid-mircea-cartarescu-se-intalneste-cu-cititorii/

Reprezentanţa Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Editura Impedimenta, Círculo de Bellas Arte, Școala de arte SUR, Universitatea Complutense din Madrid, Facultatea de Filologie şi Librăria Rafael Alberti organizează o serie de întâlniri literare ale scriitorului Mircea Cărtărescu, în perioada 26-27 octombrie 2021.

Un articol de Liliana Matei|25 octombrie 2021

Aceste evenimente, care îl au ca invitat pe cunoscutul autor român, sunt prilejuite de recenta publicare în spaniolă a antologiei _Poesia
esencial_, apărută la Editura Impedimenta, o traducere de Marian Ochoa de Eribe și Eta Htrubaru. Este primul volum, după _Levantul_, care apare în spaniolă și conține o amplă selecție, realizată de autor însuși, din cinci volume, publicate în România între 1980 și 2010
(_Faruri, vitrine, fotografii_; _Poeme de amor_, _Totul,_ _Dragostea_și _Nimic)_. Antologia a apărut cu sprijinul Centrului Național al Cărții al ICR [1] prin programul de susținere a traducerilor TPS (Translation and Publication Support).

Programul activităților include:

Marți, 26 octombrie

19.00 – Círculo de Bellas Artes (Calle de Alcalá, 42, Madrid), Sala María Zambrano

Dialog între Mircea Cărtărescu și David Sánchez Usanos, „Despre literatură și alți demoni”, cu participarea traducătoarei Marian Ochoa de Eribe.

Miercuri, 27 octombrie

– 10.30 – Universitatea Complutense din Madrid, Salón de actos, Edificiul E, Facultatea de Filologie (Ciudad Universitaria, Pl. Menéndez Pelayo, s/n, Madrid).

Participă: Mircea Cărtărescu, Marian Ochoa de Eribe, Alba Diz.

– 18.00 – sediul ICR Madrid (Plaza del Cordón 1)

Dialog cu Luis Moro (artist plastic), Manuel Rico (președintele Asociației Colegiale a Scriitorilor din Spania), Marian Ochoa de Eribe (traducătoare)

-19.30 – Librăria Rafael Alberti (C. del Tutor, 57, Madrid) Sesiune de autografe.

_„«Impedimenta» apropie cititorul spaniol de poezia ultimei apariții de senzație din literatura europeană. O revelație pe cât de așteptată, pe atât de uimitoare. Chiar și pentru cele mai incorigibile sensibilități. Cu siguranță, cartea anului în genul literar al liricii poetice”, _titrează publicația _La Opinión de Malaga _într-un articol semnat de Lucas Martín.

Mircea Cărtărescu s-a născut pe 1 iunie 1956, în Bucureşti. A absolvit Facultatea de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Bucureşti în 1980. În prezent este profesor doctor în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti. Este poet, prozator, eseist, critic literar şi publicist.

A publicat următoarele volume: _Faruri, vitrine, fotografii,_ poeme, Cartea Românească, Bucureşti, 1980; _Poeme de amor_, Cartea
Românească, Bucureşti, 1983; _Totul_, poeme, Cartea Românească, Bucureşti, 1985; _Visul_ (în ediţiile următoare _Nostalgia_), povestiri, Cartea Românească, Bucureşti, 1989; Humanitas, Bucureşti, 1993; _Levantul_, poem epic, Cartea Românească, Bucureşti, 1990;
Humanitas, Bucureşti, 1998; _Visul chimeric_, studiu critic, Litera, Bucureşti, 1991; _Travesti_, roman, Humanitas, Bucureşti, 1994; a
devenit roman grafic în limba franceză; _Dragostea_, poeme, Humanitas, Bucureşti, 1994; _Orbitor. Aripa stângă_, roman, Humanitas,
Bucureşti, 1996; Dublu CD, poeme, Humanitas, Bucureşti, 1998; _Postmodernismul românesc_, studiu critic, Humanitas, Bucureşti, 1999;

_Jurnal I_, Humanitas, Bucureşti, 2001; _Orbitor. Corpul_, roman, Humanitas, Bucureşti, 2002; _Enciclopedia zmeilor_, carte pentru copii, Humanitas, Bucureşti, 2002; _Pururi tânăr, înfăşurat în pixeli_, publicistică, Humanitas, Bucureşti, 2003; _Parfumul aspru al
ficţiunii_, audio book, Humanitas, Bucureşti, 2003; _Plurive_rs vol. I şi II, poeme, Humanitas, Bucureşti, 2003; _Cinci zeci de sonete_, poeme, Brumar, Timi şoara, 2003; _De ce iubim femeile_, povestiri şi audio book, Humanitas, Bucureşti, 2004; _Baroane!_, Humanitas, Bucureşti, 2005; _Jurnal II_, Humanitas, Bucureşti, 2005; _Orbitor. Aripa dreaptă_, roman, Humanitas, Bucureşti, 2007; _Dublu album_, Humanitas, Bucureşti, 2009; _Nimic_, Humanitas, Bucureşti, 2010; _Frumoasele străine_, povestiri, Humanitas, Bucureşti, 2010; _Zen. Jurnal 2004–2010_, Humanitas, Bucureşti, 2011, _Ochiul căprui al dragostei noastre_, publicistică şi proză, Huma nitas, Bucureşti, 2012; _Fata de la marginea vieţii_, povestiri alese, Humanitas, Bucureşti, 2014.

Cărţile sale au fost premiate de Academia Română, Uniunea Scriitorilor din România şi din Republica Moldova, Ministerul Culturii, ASPRO, Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti, Asociaţia Editorilor din România. Romanul _Nostalgia_a primit în 2005 Premiul literar „Giuseppe Acerbi“, Castel Goffredo, Italia. De asemenea, autorul a primit în 2011 Premiul internaţional pentru literatură de
la Vileniča; Premiul internaţional pentru literatură, Berlin, 2012; Premiul internaţional pentru poezie Novi Sad, 2013; Premiul internaţional Spycher-Leuk, Elveţia, 2013; Premiul La tormenta en un vaso, Spania, 2014; Premiul Euskadi de Plata, San Sebastian, 2014, Premiul Formentor de las Letras, 2018.

23
/09
/22

Editura Corint lansează imprintul Corint pentru părinți și aduce pe piața românească de carte lucrări cu tematică de actualitate în comunitățile de părinți preocupați de o mai bună comunicare cu propriii copii. Imprintul beneficiază de supervizarea psihologului și psihoterapeutului Adriana Mitu, specializată în lucrul cu copiii și adolescenții.

19
/09
/22

Timp de trei luni, din septembrie până în noiembrie, Asociația De Basm, cea mai cunoscută instituție autohtonă ce promovează literatura română contemporană pentru copii și tineret, desfășoară un nou proiect. Este vorba despre MAŞINUŢA DE SCRIS, proiect care își propune să îi apropie pe copii de literatură într-un mod inedit: le oferă un ghid practic de scriere creativă în format digital, îi ajută să creeze ei înșiși povești în cadrul unor ateliere coordonate de scriitori și îi antrenează într-un concurs de scriere care să le dea curaj să se exprime pe o temă care definește noua realitate în care trăiesc – nevoia de solidaritate și de pace.

16
/09
/22

Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT) a anunțat primii 63 de invitați la ediția din acest an. Lista include nume cunoscute din peste 20 de țări. Alte nume vor fi publicate curând.

16
/09
/22

Sâmbătă, 17 septembrie, începând cu ora 18.00, va avea loc o întâlnire cu Gabriela Adameșteanu la Librăria Kyralina din București (Str. Biserica Amzei 10), prilejuită de apariția în limba franceză a romanului „Fontana di Trevi” la Editura Gallimard („Fontaine de Trevi”, traducere de Nicolas Cavaillès).

13
/09
/22

Petre Barbu îşi aşteaptă cititorii, joi, 15 septembrie, de la ora 19.00, pe terasa Librăriei Humanitas Kretzulescu (Calea Victoriei 45, Bucureşti), la o discuţie despre noul său roman, „Vremea tatălui”, publicat de curând în colecția Fiction Ltd. a editurii Polirom.

13
/09
/22

Vineri, 16 septembrie, de la ora 16.00, în prezența lui Gabriel Liiceanu, magazinul Humanitas-Takumi Lipscani 42 se va adăuga lanțului de librării Humanitas. Un parter, trei etaje de cărți și încă un etaj ocupat de Takumi, unul dintre cele mai mari și mai rafinate magazine de cadouri japoneze din Europa. 350 de metri pătrați dedicați cărților și celor mai frumoase cadouri.