„Mag“. Un cuvânt care îşi păstrează magia
https://www.ziarulmetropolis.ro/mag-un-cuvant-care-isi-pastreaza-magia/

De la preot la astrolog, de la învăţat şi filosof la vrăjitor, folosit şi cu sensul de sol sau vestitor şi chiar rege, cuvântul „mag” îşi păstrează magia şi astăzi.

Un articol de Cristina Drăgulin|8 aprilie 2014

În mileniul II înainte de Hristos, triburile de mezi, populații indo-europene, s-au stabilit în zona vestică a Iranului, la granița cu Mesopotamia. În secolul VIII înainte de Hristos, aceste triburi s-au reunit sub conducerea unui rege și au fondat națiunea Media ale cărei frontiere se întindeau până în Afganistanul de astăzi. Ulterior, Media a fost preluată de Imperiul Persan.

Unul dintre triburile de mezi se numea „magoi” și era cunoscut pentru practicile spirituale ale membrilor lui.

Magii erau preoții vechii religii din zona Iranului, zoroastrismul. Cultul era dominat de ritualurile lor, o castă ereditară de preoți, care se presupune că au fost numiți așa după tribul de mezi „magoi”. Magii aduceau zeilor jertfe sângeroase de animale. Focul, pământul și apa erau considerate elemente sacre. Se închinau mai multor zei, dar mai ales Zeului Focului. Ei prevedeau viitorul în funcție de poziția aștrilor.

Din rândul magilor, s-a ridicat celebrul profet Zarathustra (Zoroastru, în limba greacă). Acesta a promovat ideea unui zeu atotputernic, Ahura Mazda, creator al universului și judecătorul de la sfârșitul timpului. Conform lui, omul poate alege între bine și rău, urmând să dea socoteală pentru tot ce a făcut la Judecata de Apoi. Tot el a introdus ideea de Iad și Rai.

Sub dominația persană, evreii au ajuns în contact cu zoroastrismul și cu ideile promovate de Zarathustra. Câteva dintre aceste concepte vor deveni esențiale în iudaism și, apoi, în creștinism și islamism. Grecii au preluat ulterior termenul de „magi” pe care îl foloseau cu sensul de „astrologi” și, datorită ritualurilor practicate de ei, erau numiți și „vrăjitori”.

Magi sunt numiți și cei trei regi din Orient, despre care se povestește că au venit să se închine lui Hristos, la nașterea lui, cu daruri (aur, tămâie și smirnă).

Cristina Drăgulin este jurnalist, traducător, psiholog și biblioterapeut. Este manager de proiect al site-ului de știri Psihologie.ro și al blogului de biblioterapie Stroke.ro.

18
/03
/14

Dicționarele spun poveștile cuvintelor (proveniența, sensurile, modificările suferite de-a lungul timpului, semnificația sintagmelor în care sunt încorporate etc.). De aceea, ele sunt ca o ladă cu zestre pentru generațiile următoare. Acum, în era digitală, găsim pe internet o parte din aceste povești. Mai rapid și mai eficient. Și, atunci, care să mai fie rostul dicționarelor […]

25
/02
/14

,,Plătiți locație?” Mulți am fi nedumeriți, cel puțin în primele momente, dacă ni s-ar adresa această întrebare. Am înțeles oare greșit? O fi spus persoana respectivă „ați găsit o locație”? Despre cum se folosește ,,locația” corect, aflăm astăzi la rubrica Dans printre cuvinte.

18
/02
/14

„1984” de George Orwell, „Minunata lume nouă” de Aldous Huxley și - mai recent - ,,Jocurile Foamei”, de Suzanne Collins fac parte din topul distopiilor. Distopie... opusul utopiei. Dar ce înseamnă, mai exact? Aflăm astăzi, în cadrul noii rubrici „Dans printre cuvinte“.

Pagina 4 din 41234