Maica Tereza, Apollinaire şi Emil Hurezeanu – 26 august
https://www.ziarulmetropolis.ro/maica-tereza-apollinaire-si-emil-hurezeanu-26-august/

Ştiaţi că… într-o zi de 26 august se năştea, la Skopje, Macedonia, într-o familie de origine aromână, Maica Tereza (Agnesë Gonxhe Bojaxhiu)?

Un articol de Petre Ivan|26 august 2014

Mama sa Drone ajuta bolnavii și săracii din oraș ducându-le mâncare și haine. Alintată de familie Gonxha („boboc”), Agnesë a urmat cu mare entuziasm sfaturile religioase ale mamei pe care o însoțea adesea când mergea să-i ajute pe nevoiaşi.

Timp de peste 45 de ani, ea a îngrijit săracii, bolnavii, orfanii și muribunzii, conducând și extinderea Misionarilor carității, mai întâi în toată India, apoi și în alte țări.

A întemeiat ordinul „Misionarele Carității”, a primit Premiul Nobel pentru Pace în anul 1979, dar şi D.D.h.c. (Doctor of Divinity honoris causa) de la Universitatea din Serampore şi a fost beatificată de Biserica Catolică în 19 octombrie 2003.

Din înțelepciunea Maicii Tereza

•„Tu poți face ceea ce eu nu pot face. Eu pot face ceea ce tu nu poți face. Împreună putem face mult mai mult și totodată minunat.”
•„Pacea începe cu un surâs.”
•„Pune credință în lucrurile mici pe care le faci, pentru că în ele stă puterea ta.”
•„De fiecare dată când zâmbești cuiva, este un gest de dragoste, un dar către acea ființă.”
•„Lucrurile bune sunt zalele care formează lanțul iubirii.”
•„Eu sunt un mic creion în mâinile unui Dumnezeu scriitor care scrie o scrisoare de dragoste lumii.”
•„Știu că Dumnezeu nu-mi va da nimic din ceea ce nu pot duce.”
•„Cuvintele de bine pot fi scurte și usor de rostit, dar ecourile lor sunt infinite.”

Tot într-o zi de 26 august:  

1826: Ultima execuție publică la București: Ghiță Cuțui și Simion sunt spânzurați la capul Podului Târgului de Afară, pentru că, împreună cu alte persoane, s-au răzvrătit împotriva domniei. A doua zi, trei dintre tovarășii lui Cuțui sunt plimbați „cu pieile goale” prin târg și bătuți, după care vor fi trimiși la ocnă. Pedeapsa cu moartea va fi desființată de Regulamentul Organic, în iulie 1831.

1871: Sărbătorirea a 400 de ani de la târnosirea mânăstirii Putna, manifestare organizată din inițiativa studenților români de la Viena, în frunte cu Eminescu și Slavici. 14/26 august.

1955: Are loc prima transmisie TV color (NBC) a unui meci de tenis din cadrul Cupei Davis.

S-au născut:

1743: Antoine Laurent Lavoisier, chimist francez (d. 1794)

1880: Guillaume Apollinaire, poet francez, precursor al suprarealismului (d. 1918)

1910: Maica Tereza, laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 1979 (d. 1997)

1914: Julio Cortázar, romancier argentinian

1946: Mark Snow, compozitor de muzică de film (X Files)

1947: Nicolae Dobrin, fotbalist român (d. 2007)

1955: Emil Hurezeanu, poet, eseist, jurnalist român

1957: Dr. Alban, artist suedez de origine nigeriană

1971: Ariadna Thalia Sodi Miranda, cantareata, actrita mexicana

1979: Domnica Drumea, poetă român

1980: Macaulay Culkin, actor american

S-au stins din viaţă:

1907: Iosif Vulcan, gazetar și scriitor român (n. 1841)

1974: Charles Lindbergh, aviator american (n. 1902)

1978: Charles Boyer, actor francez (n. 1897)

1989: Irving Stone, scriitor american (n. 1903)

Foto cu Maica Tereza, Apollinaire şi Emil Hurezeanu

12
/02
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 12 februarie (1984) a murit scriitorul argentinian Julio Cortazar, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai realismului magic? Ca o curiozitate, Cortazar a tradus în spaniolă romanului lui Daniel Defoe, Robinson Crusoe, roman inspirat de naufragiul marinarului scoțian Alexander Selkirk, salvat după patru ani trăiți în singurătate pe insula Juan […]

11
/02
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 11 februarie (1963) a încetat din viaţă Sylvia Plath, poetă, eseistă americană? La începutul anului 1963, când îi apărea romanul autobiografic „The Bell Jar”, situația Sylviei era disperată. Mariajul îi eșuașe, iar ea și copiii săi erau măcinați de boală și înfruntau cea mai cruntă iarnă a secolului într-un apartament neîncălzit, la Londra. În zorii zilei de 11 februarie 1963, Sylvia Plath s-a sinucis dând drumul la gazele de la mașina de gătit, în timp ce copiii săi dormeau în camera alăturată. Prima sa poezie, intitulată Poem, fusese publicată în Boston Herald pe când avea doar 9 ani. La vârsta de 12 ani, IQ-ul ei era în jur de 160, unul caracteristic geniilor.

10
/02
/14

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 10 februarie (1898) s-a născut Bertolt Brecht, dramaturg, poet și regizor german? Inițial expresionist, Brecht a fost întemeietorul instituției teatrale "Berliner Ensemble", inițiator al "teatrului epic", cel care a promovat o nouă teorie și practică a teatrului, bazate pe efectul distanțării epice şi a revoluționat teatrul secolului XX.

08
/02
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 8 februarie (1931) s-a născut James Dean, “copilul rebel al Hollywood-ului", cel care avea să devină un simbol al Americii, după doar 3 roluri principale? James Dean, considerat unul dintre cei mai frumoși bărbați de la Hollywood în anii '50, a murit la vârsta de 24 de ani, într-un accident de mașină, la câteva minute după ce fusese amendat pentru exces de viteză.

07
/02
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de de 7 februarie s-a născut Charles Dickens, unul dintre cei mai importanți prozatori englezi? La vârsta de 12 ani, viitorul scriitor își vede tatăl închis, timp de trei luni, la închisoarea datornicilor, urmat și de restul familiei, care nu mai avea cu ce să se întrețină.

05
/02
/14

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 5 februarie (1979) a avut loc premiera filmului "Nea Mărin Miliardar", cel mai vizionat film românesc din toate timpurile? Amza Pellea, care devenise foarte popular după rolurile din Dacii, Mihai Viteazul, Atunci i-am condamnat pe toți la moarte și Osînda, a dorit să interpreteze şi un rol comic. Amza s-a dus la Sergiu Nicolaescu şi între cei doi a avut loc următoruol dialog: „Ce părere ai, maestre, dacă aș juca într-o comedie la Athénée Palace?” / „Dacă e să câștigi un ban, foarte bine! Dar ce faci acolo?” / „Latru!” / „Păi bine, măi Amza, abia l-ai jucat pe Mihai Viteazu și acum te duci într-un bar ca să latri?”

29
/01
/14

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 29 ianuarie (1926) s-a născut Tudor Vornicu, jurnalist de televiziune, celebru realizator de emisiuni și director de emisiuni de televiziune? Multe dintre neuitatele programe de Revelion marca TVR i se datorează lui Tudor Vornicu, cel care a gândit şi creat emisiuni ca "Album duminical", "Post Meridian", "Punct". "Contrapunct", "Gala Desenului Animat", "Metamorfoze", "Cum vă place?", "Parada duetelor" şi multe altele.

27
/01
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 27 ianuarie (2010) a încetat din viaţă J.D. Salinger, autorul romanului "De veghe în lanul de secară" - unul dintre cei mai influenți scriitori americani? Salinger nu a mai publicat nimic din 1965 încoace și nu a mai acordat nici un interviu presei, chiar dacă a continuat să scrie până spre sfârșitul vieții sale.

21
/01
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 21 ianuarie s-au născut comicul britanic Benny Hill, realizator de emisiuni de divertisment, dar și actorul american Telly Savalas, cunoscut în România pentru rolul principal jucat în serialul polițist Kojak, difuzat de Televiziunea Română în anii '70-'80.