Mâini. Gesturi. Artă. Din 4 martie, la cinema
https://www.ziarulmetropolis.ro/maini-gesturi-arta-din-4-martie-la-cinema/

Pe 4 martie va avea loc în cinematografe premiera filmului documentar MÂINI.GESTURI. ARTĂ.| HANDS GESTURES, în regia lui Francesco Clerici. 

Un articol de Liliana Matei|14 februarie 2016

Documentarul surprinde procesul de creaţie a uneia dintre celebrele sculpturi de câini ale artistului Velasco Vitali, de la ceară la bronzul finisat, în Fonderia Artistica Battaglia din Milano. Filmul urmăreşte lucrul unui grup de artizani pricepuţi în turnătoria artistică deschisă în urmă cu o sută de ani şi prezintă vechea tradiţie a sculpturii în bronz, neschimbată din secolul al VI-lea î.e.n.

„Sculptura nu este un concept. Sculptura este un gest al mâinii, un gest de iubire. În gesturile corpului nostru putem defini relația noastră cu lumea, modul în care o vedem, o simțim, modul în care ea ne aparține”- Giacomo Manzù, sculptor italian.

Regizorul Francesco Clerici, despre film: „Rezultatul a fost exact cum mi l-am imaginat: trecutul și prezentul sunt două entități perfect amestecate în această lucrare.“

Sinopsis: 

De-a lungul secolelor, în artă s-au petrecut o mulţime de inovaţii tehnologice. Dar până azi, pentru a crea o sculptură în bronz, este nevoie de aceiaşi paşi urmaţi în secolul al VI-lea din era trecută pentru statuile din bronz Riace.

Sunt paşi care nu se învaţă în şcoală, ci sunt transmişi prin vechea tradiţie orală şi prin ucenicia alături de artizani. Documentarul ne arată şi ne face să simţim pulsul din Fonderia Artistica Battaglia: un loc în care trecutul şi prezentul împart aceleaşi gesturi şi unde fiecare gest este o sculptură în sine.

Povestea va urmări naşterea unei sculpturi reprezentând un câine a artistului italian Velasco Vitali. Povestea unui câine de la ceară la bronz smălţuit va arăta, cu ajutorul unor filmări de arhivă, o perspectivă istorică a procesului tehnologic dintr-o turnătorie de bronz, ieri şi azi.

Larry Shiner, profesor de filosofie la Universitatea de Istorie şi Arte Vizuale din Illinois, spunea că „Arta, în sensul pe care i-l dăm noi în mod normal, este o invenţie europeană de doar două secole. Implicând multe mâini şi multe minţi, arta a însemnat dintotdeauna o colaborare.”

Acestea sunt cele două idei care formează esenţa acestui film, ce urmăreşte realizarea unei sculpturi de Velasco Vitali în Fonderia Artistica Battaglia din Milano. Grecii antici nu făceau distincţia între artă şi meşteşug. „Techné” le cuprindea pe ambele. Acesta este punctul de plecare de la care s-a dezvoltat proiectul, iar regizorul aduce punctul de vedere al camerei de filmat, care observă şi dezvăluie procesul.

Artistul care sculptează, cel care lucrează în ceară, este tratat asemenea unui artizan care transformă ceara în bronz, construind şi distrugând alte sculpturi efemere: ei fac aceleaşi gesturi de secole, iar prin repetarea lor în faţa camerei, dezvăluie adevărate „salturi” în timp. A fost nevoie de cercetări istorice pe filme realizate pe 16 mm în Fonderia Artistica Battaglia şi care încă nu fuseseră catalogate sau arhivate.

09
/05
/21

VIAȚA SECRETĂ A TABLOURILOR Ziarul Metropolis vă invită la mici incursiuni în existenţa nevăzută, uitată sau ignorată a imaginilor care ne fascinează. Unele au schimbat istoria artei, altele au rămas ascunse printre poveşti.

28
/04
/21

Joi, 6 mai 2021, între orele 16:00 și 20:00 are loc la Galeria Senat, str. Băiculești nr. 29, Sector 1, București, la Combinatul Fondului Plastic, deschiderea expoziției Depozitul 12, prima din seria Politici ale non-acțiunii.

20
/04
/21

Numeroase lucrări în diverse tehnici, realizate în ultimul deceniu de Maia Ștefana Oprea, una dintre cele mai cunoscute și apreciate artiste contemporane din România, se regăsesc începând din 20 aprilie 2021 în expoziţia VR (virtual reality) „On the Naturalness of Things“ / „Despre naturalețea lucrurilor“, curator Ana Sultana Cipariu, „vernisată“ virtual pe platforma Theopen-art.com, fiind cea de-a noua expoziţie în „realitate virtuală“ găzduită aici, alături şi de reconstrucţia virtuală a atelierului marii pictoriţe Valentina Rusu Ciobanu.

20
/04
/21

Expoziția Shaping Design. Together. va avea loc în perioada 5-13 iunie 2021, în cadrul Romanian Design Week, la Muzeul Național de Artă al României.

16
/04
/21

TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?] este un proiect de recuperare a producției culturale queer din ultimii 20 de ani, care se axează pe trei direcții: arte vizuale, arte performative și literatură. TRIUMF AMIRIA este un efort de diseminare extinsă a culturii queer locale, care își propune în același timp să identifice mai multe direcții pentru viitorul producției culturale queer.

05
/04
/21

În aşteptarea întâlnirii cu publicul, spectacolul „Maria Tănase. O poveste”, pus în scenă de regizoarea Carmen Lidia Vidu la Teatrul de Stat din Constanţa, şi-a avut repetiţia generală, într-un weekend înnorat şi friguros. O vreme ce poate amplifica dezolarea pe care i-o sugerează unui nou-venit multe din clădirile în paragină din centrul oraşului.

02
/04
/21

Ambasada Spaniei la Bucureşti organizează, în colaborare cu Muzeul Naţional Prado din Madrid şi cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca şi al Consulatului onorific al Spaniei la Cluj-Napoca, expoziţia fotografică „Muzeul Prado iese în stradă”.