Making Waves prezintă cel mai recent film de Nae Caranfil
https://www.ziarulmetropolis.ro/making-waves-prezinta-cel-mai-recent-film-de-nae-caranfil/

Cel mai recent film al lui Nae Caranfil, „Closer to the Moon“, va fi prezentat în premieră mondială în deschiderea festivalului Making Waves de la New York, vineri, 29 noiembrie, sub patronajul Romanian Film Initiative şi al Film Society of Lincoln Center, în prezenţa regizorului şi a producătorului american Michael Fitzgerald.

Un articol de Corina Vladov|31 octombrie 2013

Cel mai recent film al lui Nae Caranfil, „Closer to the Moon“, va fi prezentat în premieră mondială în deschiderea festivalului Making Waves de la New York, vineri, 29 noiembrie, sub patronajul Romanian Film Initiative și al Film Society of Lincoln Center, în prezența regizorului și a producătorului american Michael Fitzgerald.

Această nouă ediție a festivalului de film românesc de la New York – MAKING WAVES: New Romanian Cinema – va avea loc în perioada 29 noiembrie – 3 decembrie la Film Society of Lincoln Center si, grație succesului de anul trecut, se va extinde între 5-10 decembrie la Jacob Burns Film Center.

MAKING WAVES: New Romanian Cinema este cel mai important eveniment din Statele Unite ale Americii dedicat promovării filmului românesc. Pentru al doilea an consecutiv, Making Waves funcționează exclusiv din fonduri independente, obținute din donații private și printr-o campanie internațională de crowd-funding.

 Noua ediţie Making Waves are ca temă dominantă propaganda

15 lungmetraje (de ficțiune și documentare), 10 scurtmetraje, lansări de carte și o dezbatere despre libertatea de expresie construiesc arhitectura unei ediții a cărei temă dominantă este propaganda.

Filmul lui Nae Caranfil, având în distribuție nume importante ale cinematografiei internaționale, precum Vera Farmiga (nominalizată la Oscar pentru rolul din Up in the Air) sau Mark Strong (Body of Lies, Tinker Tailor Soldier Spy, Sherlock Holmes), se inspiră din povestea celor șase autori ai marelui jaf din 1959, care au atacat mașina Băncii Naționale, furând echivalentul unui milion de dolari.

making waves

Imagine din filmul lui Nae Caranfil, „Closer to the Moon“

„Closer to the Moon“ e un film care va stârni tot soiul de controverse, mai ales din pricina subiectului, dar și pentru că abordarea e neașteptat de „relaxată” – poate un pic prea relaxată date fiind aspectele tragice ale poveștii. E un pariu riscant din multe puncte de vedere: oamenii trebuie să accepte convenția de limbă, și mai e și problema evreiască, rar dezbătută în filmele românești.

De asemenea, există interpretarea mea personală pentru această faptă nebunească și viața în anii ’60 în România comunistă – o interpretare neașteptat de plină de glamour (desigur, numai la suprafață), rezultată din refuzul meu de a mă plia pe clișeul propagat de alte filme cum că viața în acea epocă era gri și sufocantă”, declara Nae Caranfil într-un interviu al ediției speciale AperiTIFF din 2012.

Noul film al lui Corneliu Porumboiu, „Când se lasă seara peste București sau Metabolism“, va fi proiectat în închiderea festivalului, în prezența regizorului căruia Making Waves îi dedică o retrospectivă integrală. Programul complet al festivalului Making Waves este disponibil online.

02
/02
/15

Lucian Boicu, un român stabilit în Canada, a lucrat la efectele vizuale ale filmului "American Sniper", de Clint Eastwood, un lungmetraj nominalizat la şase premii Oscar şi inspirat din povestea adevărată a lunetistului Chris Kyle.

02
/02
/15

Filmul românesc de scurtmetraj este prezent și anul acesta la Festivalul de Film de la Clermont-Ferrand (30 ianuarie – 7 februarie 2015) prin intermediul Asociației ESTE’N’EST, care organizează pentru a șaptea oară consecutiv standul românesc din cadrul marketului festivalului, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

02
/02
/15

În filmul "Chuck Norris vs. Communism", de Ilinca Călugăreanu, peliculă selectată în secţiunea competiţională World Cinema Documentary, la cea de-a 31-a ediţie a Festivalului Sundance, o generaţie întreagă se îndrăgosteşte de film, în epoca Războului Rece, scrie prestigioasa publicaţie IndieWire.

30
/01
/15

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „O lacrimă de fată” (1980), regizat de Iosif Demian, este unul dintre cele mai originale filme româneşti realizate în timpul comunismului, polemizând prin stilul său modern şi energic cu falsitatea care caracteriza cinematografia oficială a vremii.

29
/01
/15

Tenorul spaniol Placido Domingo va interpreta rolul principal în opera "Gianni Schicchi", de Giacomo Puccini, care va fi montată de Woody Allen pentru a marca, în această toamnă, cea de-a 30-a aniversare a Operei din Los Angeles.

28
/01
/15

"Timbuktu", un lungmetraj regizat de mauritanul Abderrahmane Sissako, despre Sahelul confruntat cu jihadismul, şi comedia populară "La Famille Bélier", regizată de francezul Eric Lartigau, despre universul surzilor, figurează printre peliculele nominalizate la premiul César pentru cel mai bun film.

28
/01
/15

Compozitorul de muzică de film Hans Zimmer a fost dat în judecată, fiind acuzat că a copiat piesa principală din lungmetrajul "12 ani de sclavie/ 12 Years A Slave" din coloana sonoră a serialului TV "Neveste disperate/ Desperate Housewives".

28
/01
/15

Actorul american Sean Penn va primi premiul César pentru întreaga activitate în cadrul celei de-a 40-a ediţii de acordare a prestigioaselor trofee franţuzeşti dedicate cinematografiei, care se va desfăşura pe 20 februarie, la Paris.