Making Waves: Zece ani de Festival al Filmului Românesc la New York
https://www.ziarulmetropolis.ro/making-waves-zece-ani-de-festival-al-filmului-romanesc-la-new-york/

Festivalul anual „Making Waves: New Romanian Cinema” de la New York, ajuns la cea de-a zecea ediţie, este considerat de New York Times drept una dintre „comorile anuale” ale circuitului cinematografic newyorkez şi se desfăşoară pentru al treilea an consecutiv în două centre culturale importante: Film Society of Lincoln Center (2-7 decembrie) şi respectiv Jacob Burns Film Center (3-8 decembrie).

Un articol de Petre Ivan|3 decembrie 2015

Organizat independent de Romanian Film Initiative (Corina Șuteu, Oana Radu și Mihai Chirilov), „Making Waves” oferă publicului american o selecție riguroasă a celor mai recente pelicule românești, alături de filme clasice și de retrospective.

Cele mai titrate filme românești ale anului ajung la New York după ce au avut premiera la festivaluri prestigioase precum Cannes sau Berlin: „Comoara„, basmul contemporan al lui Corneliu Porumboiu, „Aferim!”, de Radu Jude, candidatul românesc la Oscar, precum și subtila lecție de moralitate oferită de Radu Muntean în filmul „Un etaj mai jos” dar și „De ce eu?„, thrillerul politic al lui Tudor Giurgiu, bazat pe fapte reale.

Lista filmelor noi mai include debutul lui Nicolae Constantin Tănase, „Lumea e a mea” (mențiune specială la Festivalul de la Karlovy Vary), cel de-al cincilea film al lui Dan Chișu, „București Nonstop„, și trei documentare: „Toto și surorile lui” de Alexander Nanau, „Pașaport de Germania” de Răzvan Georgescu și „Aliyah DaDa” de Oana Giurgiu.

Această ediție aniversară oferă și un prilej ideal de întoarcere în timp grație proiecției speciale a filmului „Moartea domnului Lăzărescu” (2005), în versiune restaurată digital. Reper fundamental al Noului Val și „vinovatul” de serviciu pentru nașterea Festivalului Filmului Românesc la New York, comedia neagră a lui Cristi Puiu aniversează, la rândul ei, zece ani de la premieră. De o proiecție specială va avea parte și debutul postum al lui Cristian Nemescu, „California Dreamin’” (Nesfârșit), în prezența actorului Andi Vasluianu.

Ca în fiecare an, Making Waves omagiază un cineast român de referință. După retrospectivele de la TIFF și Festivalul de la Salonic, Mircea Daneliuc va prezenta la New York, în persoană, cinci dintre capodoperele sale: „Croaziera”, „Probă de microfon”, „Iacob”, „Senatorul melcilor” și, nu în ultimul rând, satira dezlănțuită „Patul conjugal”, căreia îi revine onoarea de a deschide oficial ediția a zecea a „Making Waves”.

Selecția acestui an e completată de un concentrat eclectic de opt scurtmetraje: „Ramona” de Andrei Crețulescu (premiat la Cannes și deja proiectat în trei festivaluri americane majore: New York, Telluride și Chicago), „Das Spektrum Europas” de Cristi Puiu, „Omulan!” de Matei Branea, „O lume nouă” de Luiza Pârvu, „Black Friday” de Roxana Stroe, „Scor alb” de Marius Olteanu, „Mesagerul” de Radu Potcoavă și „Nu există-n lumea asta” de Andreea Vălean.

Invitații speciali ai festivalului din acest an sunt regizorii Mircea Daneliuc, Tudor Giurgiu, Dan Chișu, Oana Giurgiu, Andrei Crețulescu, Luiza Pârvu și Andreea Vălean, actorii Cecilia Bârbora, Andi Vasluianu, Emilian Oprea și Mihai Constantin dar și producătorii Ada Solomon, Codruța Crețulescu și Toma Peiu.

Foto: Making Waves – icr.ro

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.

20
/12
/23

Topul personal al celor mai bune filme exclusiv din 2023 e dominat de francezi şi americani, la care se adaugă un român şi un finlandez. O listă capricioasă şi aparent eterogenă.