Mamă/Fiică – expoziția – radiografie a celor mai strânse legături, până pe 31 martie la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/mama-fiica-expozitia-radiografie-a-celor-mai-stranse-legaturi-pana-pe-31-martie-la-bucuresti/

Expoziţia inedită despre dialoguri interioare, întrebări, răspunsuri şi gânduri dezgolite „Mamă/Fiică”, parte a proiectului Inseparabil, iniţiat de compania de teatru Vanner Collective, revine în Bucureşti, la Teatrelli, şi va putea fi vizitată între 8 şi 31 martie.

Un articol de Petre Ivan|9 martie 2022

Cine este mama pentru tine atunci când nu te aude nimeni, ce îți spui despre omul pe care îl cunoști prea mult ca să nu îl judeci, pe care l-ai văzut prea mult ca să închizi ochiul critic și pe care îl știi prea bine să te mai gândești vreun pic la cine e de fapt. Ce parte din ea ai devenit tu, ce parte din tine e încă la ea?

„Mamă/Fiică”reflectă legătura dintre mamă și fiică, interogând moștenirile transgeneraționale care le însoțesc. Procesul prin care expoziția a luat formă a constat într-o suită de întâlniri între perechile mamă-fiică și fotograful Bogdan Dincă, alături de actorii Denisa Nicolae și Liviu Romanescu.

Discuțiile au avut ca punct de pornire scrisoarea pe care fiica sau mama a scris-o.

„Cred că în final, pot spune că sunt foarte norocoasă. Am ca mamă unul dintre cei mai plini de iubire oameni pe care îi cunosc. Se spune că dacă vrei să vezi cum vei fi peste 30 ani, să te uiți la mama ta.
Eu mă uit și abia aștept. Mi se pare grozav. Sper să mă dau și eu cu trotineta, să fiu curajoasă și să iubesc ca tine peste 30 ani.” – Ioana (34 de ani) și Manuela (59 de ani)

„Târziu mi-am dat seama că multe din neînțelegerile noastre se datorează faptului că semănăm destul de tare, lucru greu de acceptat pentru mine acum câțiva ani. Mă bucur sa îți spun ca am ajuns la concluzia ca nu e chiar așa de rău ca iți semăn. ☺ Nu cred că am avut mult timp disponibilitatea și spațiul emoțional să mă uit la tine obiectiv și să trec peste ideile pe care mi le-am format în copilărie, care mi-au produs multă furie. Aia e, nu pot să schimb trecutul și nici nu vreau sa mă mai concentrez atat de mult pe el. Îmi pare rău pentru felul în care ți-am spus multe lucruri, care poate ar fi putut fi spuse mai constructiv. Trecutul ne ajută să înțelegem ce se întâmplă în prezent și cum putem să facem lucrurile mai bine în viitor. Am avut nevoie sa mă uit acolo.” – Anca (36) și Adriana (61)

Bogdan Dincă este fotojurnalist, interesat de subiecte sociale si de explorarea modului în care funcționăm ca indivizi şi societate. Este co-fondator al grupului Documentaria, iar fotografiile sale au fost publicate de DoR, Scena9, Libertatea, Inclusiv, Şcoala9, Hotnews. În 2021 a primit o bursă pentru a urma cursurile VII Academy.

Vanner este un colectiv de creatori de teatru din România și Irlanda, format în Marea Britanie, în 2014. Crescând idei și proiecte artistice inovatoare, Vanner le vorbește oamenilor prin intermediul unui teatru provocator, proaspăt, actual, accesibil.

14
/08
/19

Pavilionul de Artă București — Art Safari va oferi, în premieră, iubitorilor de artă șansa de a admira expozițiile, în cadrul unor tururi nocturne. Experiența vizitării pe timp de noapte a Pavilionului va include, pe lângă tururi ghidate, sesiuni de pictură live (o lucrare de artă creată sub ochii vizitatorilor) și muzică live. Art Safari – ediția 2019 va avea loc între 27 septembrie și 6 octombrie, la Palatul Oscar Maugsch BCR, din Piața Universității.

13
/08
/19

În luna august Happy Cinema București prezintă trei documentare din seria “Expoziții pe marele ecran”: din 16 august Van Gogh & Japan, din 23 august Young Picasso și din 30 august Goya: Visions of Flesh and Blood.

02
/08
/19

Ultima lună de vară vine cu evenimente culturale de impact, precum Festivalul Anonimul, în Delta Dunării, Festivalul de Teatru Independent Undercloud, la Muzeul Țăranului din București, sau Festivalul Internațional George Enescu, ce-și deschide porțile în ultima zi din august.

31
/07
/19

Pavilionul de Artă București — Art Safari, cel mai amplu eveniment dedicat artei din România, va găzdui, în premieră, un pavilion dedicat exclusiv artei secolului XXI: Pavilionul Supercontemporan. „Young Blood. Arta timpului tău”, curatoriat de Mihai Zgondoiu. Art Safari – ediția 2019 va avea loc între 27 septembrie și 6 octombrie, la Palatul Oscar Maugsch BCR, din Piața Universității.

28
/07
/19

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Strada Armenească are loc anul acesta între 2 și 4 august și aduce în inima Cartierului Armenesc din București o serie de evenimente pentru întreaga familie. Expoziții și workshopuri, meșteșugari, tururi ghidate, delicii culinare, dansuri tradiționale și concerte de neuitat, toate vă așteaptă în cele trei zile de festival pe strada Armenească. Intrarea este liberă.

21
/07
/19

Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare invită artiști români să lucreze cu mămăligă, în cadrul rezidenței artistice Gastronom: artă contemporană cu patrimoniu culinar, la Timișoara.

13
/07
/19

Scena Control-ului capătă acum o nouă dimensiune lansând primul „canvas” de artă urbană open space, ce aduce împreună artiști vizuali și branduri care simt că orașul vibrează mai puternic dinspre strada Constantin Mille nr.4.