„Mame paralele”, cel mai nou film semnat de Pedro Almodóvar, în cinema din 1 aprilie
https://www.ziarulmetropolis.ro/mame-paralele-cel-mai-nou-film-semnat-de-pedro-almodovar-in-cinema-din-1-aprilie/

Lungmetrajul „Madres paralelas”, scris şi regizat de Pedro Almodóvar, cu Penélope Cruz, Milena Smit, Israel Elejalde, Aitana Sánchez-Gijón, Rossy de Palma şi Julieta Serrano în distribuţie, va avea premiera în cinematografele din România pe 1 aprilie, distribuit de Independenţa Film.

Un articol de Ziarul Metropolis|23 martie 2022

Prezentat în premieră internațională în deschiderea Festivalului de Film de la Veneția 2021, Mame paralele i-a adus lui Penelope Cruz prestigiosul Coppa Volpi pentru cea mai bună actriță și o nominalizare la Oscar 2022.

Janis (Penélope Cruz) și Ana (Milena Smit), două femei singure, care au rămas gravide accidental, se întâlnesc pe coridorul spitalului în care urmează să nască. Janis, o femeie la vârsta a doua, nu are regrete și se simte împlinită. Ana, în schimb, adolescentă, este speriată și traumatizată. Puținele cuvinte pe care cele două femei le schimbă de-a lungul orelor de așteptare creează între ele o legătură strânsă, pe care destinul o va complica, iar viețile lor se vor schimba iremediabil.

Catalogat de publicația britanică The Guardian drept o experiență emoțională intensă, Mame paralele vorbește despre familie, strămoşi, maternitate imperfectă, memorie și adevăr istoric.

Pedro Almodóvar, autorul filmului, a început să lucreze la scenariu încă din anii ‘90: în 1999, în timpul turneului de promovare pentru Totul despre mama mea / Todo sobre mi madre, i-a propus lui Penélope Cruz rolul tinerei Ana, iar zece ani mai târziu a plasat un poster cu titlul filmului într-o scenă din Îmbrățisări frânte / Los abrazos rotos. În timpul pandemiei a rescris scenariul, iar filmările au avut loc în prima parte a lui 2021.

„Deși conține elemente specifice melodramei, am decis încă din faza de scenariu că Mame paralele va fi o dramă intensă, greu de jucat și cu o protagonistă departe de a fi un model de urmat, dar care tocmai din acest motiv mă atrage. Janis este cel mai dificil rol pe care Penélope Cruz a trebuit să-l joace vreodată, cu sau fără mine, și probabil și cel mai dureros. Rezultatul este splendid, Penélope a dat, ca de obicei, tot ce era mai bun. Alături de ea, tânăra Milena Smit devine marea revelație a acestui film. Puritatea și inocența personajului ei (Ana), accentuează partea întunecată a lui Janis. Ambele sunt excelent acompaniate de Aitana Sánchez Gijón și Israel Elejalde. La final, ei formează o mare și diversă familie, un lucru neașteptat, real și autentic”, spune Pedro Almodóvar.

Mame paralele / Madres paralelas este cel de-al 22-lea lungmetraj semnat de Pedro Almodóvar. Producătorul filmului este Agustín Almodóvar, director de imagine José Luis Alcaine, cu care Almodóvar a mai lucrat și la Dolor y gloria sau Volver, iar muzica este semnată de Alberto Iglesias, nominalizat la Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră originală.

Filmul va avea premiera în cinematografe pe 1 aprilie, distribuit de Independența Film.

Parteneri media: Rock FM, Cinemap, Zile și Nopți, Movienews, Ziarul Metropolis, Spotmedia, Films in Frame, Munteanu Recomandă, Cineghid

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.

18
/10
/22

49 de proiecții de film, 3 piese de teatru, 3 dezbateri și un total de peste 2.600 de spectatori, dintre care 18% copii. Acesta este bilanțul primei luni de funcționare constantă la Cinema Victoria Timișoara, primul dintre cinematografele tradiționale ale orașului care s-a redeschis după o renovare completă.