Mandarina – Răzvan Petrescu își lansează noul volum de proză scurtă
https://www.ziarulmetropolis.ro/mandarina-razvan-petrescu-isi-lanseaza-noul-volum-de-proza-scurta/

Joi, 28 septembrie, de la ora 18:30, scriitorul Răzvan Petrescu îşi lansează noul volum de proză scurtă, „Mandarina” (Editura Curtea Veche). Evenimentul va avea loc în Pergola din Grădina Verona (în spatele librăriei Cărtureşti Verona, Str. Arthur Verona nr. 13, Bucureşti).

Un articol de Petre Ivan|27 septembrie 2017

Alături de autor, vor vorbi Marius Chivu și Iren Arsene Máté (director general Curtea Veche Publishing)

Un stil inconfundabil, marcat de o melancolie difuză, profundă, ascunsă însă de mult umor, de o inepuizabilă ironie şi mai ales de auto-ironie. Un periplu literar prin realitatea cotidiană, văzută de cele mai multe ori prin ochii unui scriitor, sărac, dar cu ambiţii mari, blocat într-un post de redactor… <<Mandarina>>, noul volum de proză scurtă scris de Răzvan Petrescu, este o carte <<despre fetiţe, bunici, informatori şi alte personaje biblice>>, o rememorare a comunismului şi o reinterpretare a realităţii polimorfe care i-a urmat. Între un realism sfâşietor, al cărui orizont este absurdul, şi banalitatea cotidiană, prozele scurte din <<Mandarina>> au la bază o viziune tragicomică a existenţei, a evenimentelor şi figurilor publice care au marcat viaţa românească a ultimelor decenii, în trecerea ei de la o veche lume a securiştilor şi temnicerilor la una a noilor îmbogăţiţi. – Marius Chivu.

(„Mandarina”, #prozăscurtă #pentruzilelungi de Răzvan Petrescu este disponibilă pentru precomandă la prețul de 32 lei, cu autograf din partea autorului, în magazinul online Curtea Veche Publishing.)

Despre Răzvan Petrescu

Răzvan Petrescu (n. 20 septembrie 1956) este unul dintre cei mai apreciați prozatori, dramaturgi și editori români. Numit de o bună parte din critică, dar și de cititori, deopotrivă, cel mai valoros autor român contemporan de proză scurtă, debutează în 1986, în volumul colectiv „Debut ’86”. Urmează volumele „Grădina de vară” (proză scurtă, 1989), „Eclipsa” (1993), „Într-o după-amiază de vineri” (proză scurtă, 1997), recompensat cu premiul Cartea Anului la Salonul Național de Carte de la Cluj, premiul ASPRO pentru cea mai bună carte de proză a anului și premiul pentru proză al Asociației Scriitorilor din București. Au urmat „Foxtrot XX” (meta-jurnal și publicistică, 2008, premiul pentru proză pe 2008, acordat de Radio România Cultural), „Variațiuni pe o temă de Vater-Puccini” (Curtea Veche Publishing, interviuri în proză, 2013), „Scrisori către Mihai” (epistolar, Curtea Veche Publishing, 2014), „Ursulețul lui Freud” (critică ficțional-literară, Curtea Veche Publishing, 2015).

* * *

Pa pagina sa de facebook, Răzvan Petrescu anunță câteva dintre REGULILE LANSĂRII de joi

Regulile lansării:

  • Intrarea e 100 de euro pentru adulţi, 150 pentru elevi şi studenţi. Prezentaţi buletinul de identitate.
  • Folosirea toaletei e strict interzisă. Dacă nu vă puteţi abţine, faceţi o cerere.
  • Doamnele vor fi aşezate în faţă şi vor fi obligate să mă privească atent, cu ochii înrouraţi de admiraţie. Le voi face semn cînd să aplaude.
  • Ţinuta va fi lejeră, de preferat numai o trenă.
  • Aveţi datoria de a cumpăra cîte opt exemplare fiecare – veţi fi verificaţi la poartă.
  • Nu plecaţi cu solniţa în buzunar.

Foto: Răzvan Petrescu, Mandarina – curteaveche.ro

 

 

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.