Manifest împotriva fake news și esența vieții prinsă într-o lucrare se văd în luna iunie la Celula de artă
https://www.ziarulmetropolis.ro/manifest-impotriva-fake-news-si-esenta-vietii-prinsa-intr-o-lucrare-se-vad-in-luna-iunie-la-celula-de-arta/

Luna iunie aduce un semnal de alarmă şi un moment de introspecţie trecătorilor care au drum pe B-dul Carol nr. 53 şi îşi dau câteva minute să privească lucrările expuse în spaţiul-acvariu al micuţei galerii neconvenţionale Celula de artă. Între 7 – 21 iunie gruparea Vertebra aduce instalaţia manifest numită „No Signal“ iar artista Bianca Ferăstrău lucrarea 5 TATTVAS, ce poate fi văzută între 21 iunie – 3 iulie.

Un articol de Petre Ivan|7 iunie 2021

Dependența de jumătățile de adevăr surprinsă în două lucrări complementare

Brodcasting Hate și Praying for Signal sunt cele două jumătăți ale unei singure lucrări/ idei.
Bazate pe fenomenul de fake news, aceste antene încearcă să reprezinte realitatea situației, a industriei de informare ce acționează cu jumătăți de adevăr, ori deloc, despre oameni, culturi, evenimente și a dependenței noastre de informare, chiar dacă nu cu adevărul.

Vertebra surprind în lucrarea lor sentimentul pe care îl avem când conștientizăm cum media și canalele de informare ne prezintă nonadevarul sau o versiune a adevarului, manipulate în scopuri personale pentru a instiga ura sau genera rating. Din comoditate și din dorința de a rămâne la curent cu totul, fără a depune efortul cercetării informației, frecvent acceptăm situația și ne lăsăm influențați de ce se anunță a fi adevărat.

Vertebra este un grup format din 3 artiști vizuali, cu identități artistice diferite în aparență, dar care au în esență un punct de plecare comun. Acest fapt i-a determinat să formeze un grup ce oferă posibilitatea de a ieși din zona lucrărilor individuale si să dezvolte teme de interes comun iar principalul lor mijloc de exprimare este sculptura.

Esența din care ne extragem energia, captată în culoare

În viziunea artistei Bianca Ferăstrău, Tattva vine de la esență, mai exact esența vieții și a lumii materiale, ce are la bază 5 elemente: eterul, aerul, focul, apa și pământul. Aceste elemente derivă unul din celălalt, formând un circuit ce dă viața fizică, naturală iar un întreg ansamblu armonios se constituie în natură doar prin simplul circuit.

Se poate spune că cele 5 tattva sunt de-a dreptul puteri, simple, perfecte, neașteptate și enigmatice, puteri din care cu toții ne extragem cea mai mare energie. Doar privind simpla organizare și regenerare a naturii, parcă înțelegem, parcă nimic nu mai contează și parcă ne vorbește mai zgomotos decât orice cuvânt, prin limba-i proprie. Pentru că vorbește sufletului, vorbește conexiunii pe care corpul omului o are cu tot ce înseamnă organic, cu tot ce ne oferă pământul și lumea materială – ceea ce ne oferă sincer lumea materială și nu creat în circumstanțe efemere și iluzorii.

Mai puțin metaforic spus, omul, în ciuda tendinței de adaptabilitate prin dorința de îmbunătățire pe căi artificiale, are tot ce i se poate oferi pentru a fi adaptat. Tehnologia a hrănit intenții ce depășesc necesarul omului pentru a fi adaptat, iar aceste intenții vin doar în contextul în care societatea umană și-a organizat propriul joc, joc ce poate da impresia falsă de alienare a omului în raport cu mama sa, natura. Jocul este inevitabil pentru că e în condiția ființei umane, propunându-i continuu scopuri și dorință de afirmare și alimentare a egoului. În așa fel omul, inevitabil, este într-o încâlceală și un haos, ce în fond îi este specific. De aici explicându-se cât de multă încărcătură primește în momentul în care se întoarce la adevărata lui apartenență, natura.

“Din toată încâlceala și distragerea ce-l învăluie pe om, arta îl poate reconecta cel mai ușor la sufletul său și ce este cu adevărat real și etern. Eu am dorit să mă conectez la sufletul omului nu numai prin pictură ci și prin amintirea de a se întoarce la adevărata casă cu care a fost înzestrat în planul în care ne aflăm, cel puțin momentan.”,  – Bianca Ferăstrău, artist plastic.

Evenimentele nu vor avea vernisaj cu public iar expozițiile se pot vedea la orice oră în spațiul de pe Bd. Carol, nr. 53.

Celula de artă este reprezentată de un spațiu cu deschidere stradală, ce își propune să permită lucrărilor să evadeze din spațiul clasic al galeriei pentru a interacționa cu un public nou, care nu obișnuiește să participe la vernisaje și astfel, pentru ca nu mai există o barieră fizică și temporală între obiectul de artă și privitor, se crează un dialog liber, direct și nonconformist.

Galeria vine în sprijinul creaţiei contemporane în ariile tematice ale artelor vizuale și încurajează dezvoltarea de noi forme de expresie artistică accesibilă la orice oră pentru publicul stradal. Cu o prezență de ~ 4 ani (2017 – 2021) pe scena artei din București, Celula de Arta a susținut ~70 evenimente (expoziții, performance-uri, live-uri) și a influențat modul de percepție în ceea ce privește expunerea obiectelor sau actelor artistice în fața publicului.

19
/07
/17

Din 15 iulie, românii pot vota online cele mai relevante kitsch-uri autohtone timp de două săptămâni. Categoriile și nominalizările au fost făcute de o comisie formată din Sergiu Vasile (Utopia Balcanica și Timesnewroman), Mihai Popescu (VICE),Corina Băcanu, Cristian Șimonca (Blogu’ lui Otravă), Ioana Mănoiu (Managing Partner GMP Public Relations) și Cristian Lică, Kitsch manager la Romanian Kitsch Museum. Comisia a ținut cont de sugestiile exprimate de vizitatorii muzeului și de recomandările din social media.

18
/07
/17

Concursul "Cea mai frumoasă IE" va avea loc în cadrul celei de-a XIII-a ediții a Festivalului "Valea Mureșului" cu tema "Tradiția continuă!", care se va desfășura la Răstolița, în perioada 29-30 iulie. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Mureș, Muzeul de Etnografie și Artă Populară Târgu Mureș și Centrul Creației Populare Mureș, în scopul promovării modelelor autentice.

13
/07
/17

Pe 22 iulie, de la 08:00 la 20:00, găsești în București un workshop de fotografie și explorare urbană, în care afli poveștile orașului de la scriitorul Andrei Crăciun și înveți să faci fotografii de la un profesionist ca Adi Bulboacă.

22
/06
/17

În ziua dinaintea prezentării spectacolului ”Naharin’s Virus” în FITS 2017, una dintre conferințele de la Librăria Habitus l-a avut ca invitat pe unul dintre cei mai aclamați coregrafi contemporani, colaborator al celor mai importante companii de dans din lume. Un om și un artist care intrigă, năucește și totodată provoacă revelații profunde despre dans, corp și mișcare.

15
/06
/17

La Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu de anul acesta, Mikhail Baryshnikov prezintă un one-man show intitulat „Brodsky/Baryshnikov”, în regia lui Alvis Hermanis, bazat pe poemele poetului rus Joseph Brodsky. Cele două reprezentații sunt programate pe 15 iunie, ora 22.00, și 16 iunie, ora 18.00.

15
/06
/17

”Captivează instantaneu... Inspirat din Keaton, Fellini și desigur Chaplin, acest spectacol atemporal despre hilare accidente minore și acrobații excepționale este încântător...Obligatoriu de văzut... Contagios, extraordinar, magic.. Adorabil...Un deliciu, mergeți neapărat să-l vedeți....” Dincolo de astfel de spicuiri din aprecierile presei internaționale la adresa acestui spectacol, exact în ziua în care o mult necesară lege a fost adoptată în România (interzicerea folosirii de animale sălbatice în numerele de circ pe tot teritoriul țării), ”Pss psss/ Chiar... fără cuvinte” a făcut istorie în multe suflete și la FITS 2017.

14
/06
/17

Față de cum au cunoscut circul multe generații, acest relativ nou tip de artă performativă, circul contemporan, împletește acrobațiile și performanțele fizice cu dansul, prezentarea unui fir narativ prin mijloace de expresie teatrală, lightning design și o estetică centrată pe om, pe sentimentele, călătoria și poveștile sale. Australia, patria celebrissimei trupe Cirque du Soleil,  este unul dintre creatorii circului contemporan, care a luat avânt în anii 1970. Este o artă care conectează corpurile și sufletele fără a avea nevoie de prea mult decor sau artificii ornamentale sau de animale. Istoria circului dar și numeroasele frământări și teme ale culturii contemporane se regăsesc în această artă măiastră, complexă, extrem de muncită și totodată simplificată până la esențe: mișcare, dans, ritm, conexiune, capodoperă a corpului uman. Doamnelor și domnilor, Circa Contemporary Circus!

12
/06
/17

În a doua zi a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (10 iunie) a fost prezentat spectacolul de dans aerian ”TANGO LA ALTITUDINE II”, semnat de coregrafa argentiniană Brenda Angiel, continuarea unui spectacol prezentat anterior tot la FITS de aceeași companie. Un performance în aer, în lumini, umbre și fum, într-un spațiu care nu mai e spațiu definit de limite ci e libertate și respirație largă.

22
/05
/17

Când am trecut de scanerul metalic de la intrarea de la numărul 16, strada Cadet, din cartierul parizian Faubourg-Montmartre, aveam sentimentul vag că ma aflu acolo pentru a descoperi ceva ce în mod obișnuit este rezervat doar câtorva cercuri restrânse. Ce anume, greu de spus. Nu plănuisem ieșirea, Diana, o prietenă apropiată, nu putuse să vină. Nu-i nimic, o descoperire inițiatică, mi-am spus.

18
/05
/17

Astăzi este Ziua internațională a muzeelor, prilej pentru a vă prezenta un top al celor mai frumoase muzee din lume, întocmit anul trecut de cunoscutul site TripAdvisor, și de pe care nu lipsesc muzee precum: Luvru, Prado, Van Gogh sau Muzeul Metropolitan de Artă din New York.