Manuscrisul fanariot, un nou volum de Doina Ruşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/manuscrisul-fanariot-un-nou-volum-de-doina-rusti/

Manuscrisul fanariot, de Doina Ruşti, va fi lansat joi, 2 aprilie, de la ora 19.00, la librăria Cărtureşti Carusel din Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|1 aprilie 2015

Manuscrisul fanariot / Volumul semnat de Doina Ruşti a apărut recent la editura Polirom, joi, publicul având posibilitatea să asculte câteva pagini din acest volum în lectura actriţei Dorotheea Petre.

«Manuscrisul fanariot» este o carte fastuoasă, de o senzualitate molipsitoare. Este un poem închinat Bucureştiului fanariot, o urbe sau mai bine zis o încropeală urbană, care se leagănă zi şi noapte în ritmul moleşitor al manelelor, cufundată în fumul ciubucelor, în superstiţii, zvonuri şi magice arome orientale, şi care se lasă asaltată în răstimpuri de frenezii endemice şi fără obiect, de tristeţi grele şi melancolii fără nume. (…) – Eugen Negrici.

Doina Ruşti este una dintre cele mai apreciate voci feminine ale literaturii contemporane.

Cărţile sale au fost traduse în nouă limbi străine, a fost invitată la numeroase târguri şi evenimente internaţionale şi s-a impus în special prin romanele cu tematică diversă şi construcţie solidă, cele mai multe apărute la editura Polirom.

Dintre acestea se numără „Zogru” (2006, 2013), reeditat în colecţia „Top 10+”, „Fantoma din moară” (2008), roman amplu despre comunismul românesc, distins cu premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor din România, şi „Lizoanca la 11 ani” (2009), recompensat cu premiul „Ion Creangă” al Academiei Române.

Doina Ruşti trăieşte în Bucureşti, este profesor universitar şi scenarist.

Foto: Manuscrisul fanariot, Doina Ruşti – facebook

19
/08
/21

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti vă propune o modalitate inedită de petrecere a sfârșitului de săptămână și vă invită la cea de-a doua ediție a proiectului Biblioteca de weekend, duminică, 22 august 2021, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu”, strada Tache Ionescu nr. 4.

15
/08
/21

A fost odată ca niciodată un pod. Undeva, pe continentul nostru zbuciumat, unde oamenii ar fi trăit nezbuciumați, dacă i-ar fi lăsat sufletele lor de oameni.

01
/08
/21

Cafenelele din Paris, Tirana și Moscova, ca niște simboluri ale orașelor, surprinse de scriitorul albanez Ismail Kadare, în fascinantul volum de memorii „Dimineți la Café Rostand” (Humanitas Fiction, 2021, traducere din albaneză și note de Marius Dobrescu).

19
/07
/21

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) cu sprijinul Direcţiei Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti a pregătit un nou proiect dedicat copiilor care îşi petrec vacanţa de vară în Capitală.

12
/07
/21

Ziarul Metropolis vă invită să citiți un fragment din volumul „Malvinița. Așa se scrie dragostea. Epistolar erotic. parCurs de comunicare creativă” de Eugen Istodor, recent publicat la Editura Polirom.