Manuscris original de Edgar Allan Poe, vândut pentru 300.000 de dolari
https://www.ziarulmetropolis.ro/manuscrisul-original-al-unui-poem-scris-de-edgar-allan-poe-a-fost-vandut-pentru-300-000-de-dolari/

Manuscrisul original al unui poem scris de Edgar Allan Poe a fost vândut, pentru 300.000 de dolari, la o licitaţie organizată în statul american Massachusetts.

Un articol de Andrada Văsii|1 august 2013

Manuscrisul original al unui poem scris de Edgar Allan Poe a fost vândut, pentru 300.000 de dolari, la o licitaţie organizată în statul american Massachusetts.

Manuscrisul, care conţine poemul „The Conqueror Worm” („Viermele biruitor”) şi semnătura lui Edgar Allan Poe, a fost cumpărat sâmbătă, la o licitaţie organizată în oraşul Marion, de un colecţionar, căruia i-a fost acordat şi un interval de timp de zece zile pentru a verifica autenticitatea documentului. Acest manuscris a fost deţinut, începând cu anii 1920, de o familie din Rhode Island.

Potrivit estimărilor specialiştilor, „The Conqueror Worm” a fost scris de Edgar Allan Poe în anii 1830 şi se numără printre cele peste 100 de poeme publicate de scriitor. Chris Semtner, curatorul Muzeului dedicat lui Edgar Allan Poe din Richmond, a declarat că manuscrisul original al acestui poem era considerat pierdut.

Suma a depășit așteptările

Vânzarea acestui manuscris pentru suma de 300.000 de dolari a depăşit aşteptările organizatorilor licitaţiei, care estimau documentul la o sumă de circa 20.000 de dolari. Poemul „Viermele biruitor”, simbolul vremelniciei umane, a fost publicat pentru prima dată în Graham’s Magazine, în ianuarie 1843, notează Mediafax.

Potrivit Editurii Polirom, Edgar Alan Poe a început să publice articole de critică în periodice literare, devenind celebru pentru stilul său caustic, riguros, de o înaltă ţinută intelectuală şi cu o largă deschidere filosofică. Două dintre eseurile sale, „Principiul poetic” şi „Filozofia compoziţiei”, au rămas până în prezent repere de neocolit ale poeticii moderne.

Foto credit: Wikipedia

22
/05
/22

„Se estimează că un procent cuprins între 62 și 70% din populația generală se îndoiește într-un moment sau altul din carieră de legitimitatea statutului sau succesului”, afirma psiholoaga cliniciană Pauline Rose Clance în prima parte a anilor `80, când a început să studieze sindromul impostorului.

19
/05
/22

Asociația Bloc Zero a lansat primul număr al revistei de bandă desenată documentară POC!

10
/05
/22

După doi ani (2020 şi 2021), în care Premiile au fost acordate online și transmise în direct pe pagina de Facebook a revistei (cu laureaţii şi membrii juriului intervenind doar în faţa camerelor video), după ce, din motive de pandemie, Premiile au fost amînate din primăvară în toamnă, anul acesta revista noastră va acorda, din nou, Premiile Observator cultural la Teatrul Odeon, marţi, 17 mai, de la ora 19.00.

10
/05
/22

Salonul Internațional de Carte Bookfest, cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă, revine în peisajul evenimentelor culturale din capitală după trei ani de absență pandemică. Peste 100.000 de vizitatori sunt așteptați la ediția din acest an a Bookfest, în perioada 1-5 iunie, în Pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo.

18
/04
/22

Cea mai recentă carte a scriitoarei Elena Ferrante, Invențiile ocazionale, a fost publicată recent în traducere la Editura Pandora M, în cadrul colecției Anansi. World Fiction. Este vorba despre un volum de eseuri care le oferă cititorilor o perspectivă asupra lumii interioare a autoarei și a identității sale de scriitoare, texte însoțite de o serie de ilustrații ingenioase semnate de Andrea Ucini – un tur de forță vizuală.