Maraton cu filme europene pentru liceeni, la Cinema-edu
https://www.ziarulmetropolis.ro/maraton-cu-filme-europene-pentru-liceeni-la-cinema-edu/

Începe Cinema-edu, ediţia a cincea. În perioada februarie-iunie, liceenii sunt invitaţi să participe gratuit la cel mai mare proiect de educaţie cinematografică şi socială din Romania. Până acum, peste 50 de licee din ţară s-au înscris în proiect.

Un articol de Liliana Matei|21 februarie 2015

Cinema-edu își propune să stârnească interesul tinerilor față de filmul de artă, încurajându-i să participe activ la dezbaterile non-formale de la finalul fiecărei vizionări.

Anul acesta, filmele Cinema-edu au ca punct comun prietenia, maturizarea, descoperirea și formarea identității personale, teme abordate din diferite perspective în filmele : Vandal (r. Hélier Cisterne, 2013), Couleur de Peau : Miel / Culoarea pielii : Miere (r. Laurent Boileau, 2012) și La lengua de las mariposas / Limba Fluturilor (r. José Luis Cuerda, 1999), Phoenix (r. Christian Petzold, 2014), Ida (r. Pawel Pawlikowski, 2013), Bekas/În căutarea lui Superman (r. Karzan Kader, 2012), Macondo (r. Sudabeh Mortezai, 2014).

Astfel, liceenii vor avea ocazia să vizioneze o serie de filme lansate și premiate la mai multe festivaluri prestigioase din Europa și din lume (Berlin, Toronto, Dubai, ș.a.)

Primele două filme prezentate la Cinema Elvira Popescu sunt: Vandal, în care Cherif, un adolescent rebel, descoperă pasiunea pentru grafitti și ajunge să se cunoască prin intermediul acestei arte nonconformiste și Culoarea pielii: Miere, povestea biografică a lui Jung, unul dintre cei 200.000 de copii împrăștiați în întreaga lume în urma Războiului din Coreea, redată prin intermediul animației combinate cu imagini de arhivă.

La Institutul Cervantes vor avea loc proiecțiile filmului Limba fluturilor, unde liceenii sunt invitați să vadă lumea prin ochii lui Moncho, un băiețel aflat la vârsta primelor descoperiri în mijlocul tumultosului Război Civil din Spania.

Pentru mai multe informații despre filme, despre temele de discuție propuse și despre concepte de media literacy, elevii și profesorii participanți vor putea descărca ghidurile educative postate pe site-ul cinema-edu.ro.
Pentru primele evenimente, dezbaterile de la finalul proiecțiilor vor fi moderate de criticul de film, Florin Barbu.

INFO
Anul acesta Cinema-edu se desfășoară în următoarele localități : București, Timișoara, Piatra Neamț, Slatina, Corabia, Giugiu, Caracal, Moinești, Slobozia, Moreni, Târgoviște.

Pentru mai multe detalii și programări, profesorii de liceu sunt invitați să scrie pe adresa de mail [email protected] sau să contacteze telefonic organizatorii, la numărul 0723234006.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.