Maratonul teatral „25 de ore de teatru non–stop” aduce umorul la Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/maratonul-teatral-25-de-ore-de-teatru-non-stop-aduce-umorul-la-sibiu/

Unsprezece comedii sunt incluse în Festivalul „25 de ore de teatru non–stop” de la Sibiu.

Un articol de Liliana Matei|2 aprilie 2016

Spectacolul „4 x 4 personaje” al Teatrului Spiritual București, o comedie cu Ioan Gyuri Pascu în distribuție, deschide sâmbătă, 16 aprilie 2016, de la ora 19:00, ediția a VI-a a Festivalului „25 de ore de teatru non – stop”. Spectacolul are la bază un text scris de Daniela Marin, iar din distribuție fac parte actorii Ioana Ancea, Alice Nicolae, Andrei Roșu și Ioan Gyuri Pascu. Regia și scenografia spectacolului aparțin Danielei Marin. Spectacolul a avut premiera în data de 19 octombrie 2015 la București, iar cele mai recente două reprezentații ale spectacolului au avut loc anul acesta în Canada, în orașele Toronto și Montreal. Spectacolul „4 x 4 personaje” va avea loc la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu.
Piesa are patru tablouri și șaisprezece personaje și le surprinde pe acestea în încercarea de a-și găsi împlinirea, echilibrul și iubirea. Unde altundeva, dacă nu la psiholog? Unde altundeva, dacă nu pe scena teatrului? Pendulând între cabinetul psihologului, de la care unul dintre personaje, actor de profesie, află că Teatrul e sacru ca și viața. Viața e sacră. Teatrul e viață, și scena teatrului, spectacolul reușește să surprindă omul, între comedia și tristețea lumii, într-o joacă nesfârșită de-a viața sau de-a teatrul.
BIS Teatru Sibiu prezintă trei spectacole în festival, dintre care unul în premieră și unul în premieră națională.

”And the winner is…”, „Artă” și „Clandestino” sunt cele trei spectacole pe care compania BIS Teatru Sibiu le prezintă publicului în programul din acest an al festivalului „25 de ore de teatru non – stop”. „Clandestino”, un spectacol plin de umor cu și de Laurențiu Bănescu și Claudiu Fălămaș, va avea premiera națională duminică, 17 aprilie 2016, la ora 1:30 a.m., în Atrium Cafe Bistro & Art. Având ca sursă de inspirație primul capitol al romanului „O istorie a lumii în 10 ½ capitole” de Julian Barnes, spectacolul revine asupra uneia dintre cele mai vechi frământări ale individului: eu în ce „cabină” călătoresc pe croaziera vieții? Actorul Laurențiu Bănescu este cunoscut publicului din Sibiu din spectacolul „Monoloagele vecinului”, prezentat anul trecut în maratonul teatral sibian.

 

Ofer gratuit garsonieră, fără taxe și alte plăți uzuale, unei studente curate și educate. Garsoniera este în zona centrală cu acces la internet wireless, bucătărie mobilată, mașină de spălat, tv, parcare privată la bloc. Repet, acest mesaj se adresează exclusiv unei studente care vrea să își economisească banii de chirie. Detalii și condițiile le discutăm la telefon sau pe whatsapp. De câte ori am citit poate fiecare dintre noi un astfel de anunț într-un ziar de mică publicitate? Ce se ascunde în spatele unui astfel de anunț? În cazul festivalului „25 de ore de teatru non –stop” se ascunde un spectacol viu, tânăr, despre tinerețe și situații de viață cu care tinerii se confruntă, un spectacol cu Andrada Grosu, Maria Soilică și Ioan Paraschiv, trei tineri actori care, poate și datorită tinereții lor, redau într-un mod unic, cu foarte mult umor, o realitate dulce – amăruie. Spectacolul „And the winner is…” va avea loc duminică, 17 aprilie 2016, noaptea, de la ora 1:30, în Imperium.
A doua premieră prezentată de BIS Teatru în cadrul maratonului teatral este spectacolul ”Artă”, un spectacol ce tratează cu umor problema suprasaturării consumului de artă modernă. Spectacolul aduce în prim plan trei actrițe tinere (Ștefana Banea, Andrada Grosu și Aneea Opriș), care au curajul să abordeze un text cu o puternică amprentă masculină, scris de o femeie (Yasmina Reza) pentru a fi interpretat de bărbați. Rezultatul? O comedie savuroasă despre prietenie și condiționările ei, despre formă fără fond sau poate fondul fără formă, despre opera de artă care nu spune nimic, din orice unghi ai privi-o, dar care se vinde cu sume neimaginat de mari. Spectacolul „Artă” va avea premiera duminică, 17 aprilie 2016, la ora 3:30 dimineața, în Atrium.
„Avem nevoie de bună dispoziție. Doar umorul de calitate ne mai poate salva, ne mai poate da speranța că împreună putem să ajungem la liman, oricare ar fi limanul spre care tinde fiecare. Doar umorul bun, curat, ne poate oferi relaxarea de care avem nevoie pentru a putea privi și altfel realitatea. Altfel decât cu încrâncenarea atât de prezentă astăzi. „4 x 4 personaje”, „Pam Pam”, „Clandestino”, ”And the winner is…, „Artă”, „Montagne Russe”, „…ish”, „Mic dicționar explicativ al iubirii române”, „Doi și-un tulnik”, „Cyrano de Bergerac poate…”, „Huooooo!!!”, sunt doar câteva dintre spectacolele de foarte bună calitate pe care nu ar trebui să le ratați anul acesta în festival. Dacă și numai dacă, aveți nevoie de umor și bună dispoziție la fel de mult pe cât avem noi!” Bogdan Sărătean, director festival.

INFO

Biletele pentru toate spectacolele din cadrul festivalului „25 de ore de teatru non – stop” pot fi cumpărate online de pe pagina de facebook a festivalulului – facebook.com/respira.teatru, de pe siteul oficial al festivalului www.respirateatru.ro, de pe siteul www.kompostor.ro – fără niciun cost suplimentar. În Sibiu biletele pot fi cumpărate de la Agenția Teatrală (Bulevardul Nicolae Bălcescu, nr. 17), Librăria Habitus (Piața Mică, nr. 4) sau Librăria Humanitas (Str. Nicolae Bălcescu, nr. 16).

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.