Marcel Iureș despre bucuria de trăi: „Uitându-mă la viitor, la orice copil, văd într-un fel trecutul”
https://www.ziarulmetropolis.ro/marcel-iures-despre-bucuria-de-trai-uitandu-ma-la-viitor-la-orice-copil-vad-intr-un-fel-trecutul/

Trecutul, Viitorul şi Prezentul sunt concepte despre care Marcel Iureş discută cu plăcere ori de câte ori are ocazia. Cu o profunzime ce vine din vasta sa educaţie şi experienţă profesională, dar şi personală, actorul face o analiză în profunzime asupra Vieţii cu tot ce înseamnă ea, punând accentul pe ce el însuşi consideră a fi primordial pentru oricare individ.

Un articol de Petre Ivan|10 mai 2018

De ce ne tot întoarcem cu gândul la trecut, când o soluție mai bună ar fi să trăim venerând prezentul cu tot ce conține el: cu mama, cu tata, surorile noastre, frații noștri, cu copacii cu care suntem contemporani, cu florile, cu cerul, cu prietenii…?”, se întreabă retoric cel care îi da viață lui Octav, în lungmetrajul regizat de Serge Ioan Celebidachi.

În opinia sa „nu avem nimic mai important de făcut decât asta”, aducând în discuție și personajul pe care îl interpretează în filmul românesc „Octav”.

În film o să vedeți o călătorie a unui bătrân care se întoarce cu fața către propriul său trecut. Nu stă cu spatele la el, pentru că el însuși este trecutul.” Așa descrie, pe scurt, esența filmului „Octav”, în care joacă rolul principal, unul dintre cei mai valoroși actori ai României: Marcel Iureș.

Pe Marcel Iureș îl puteți asculta și pe 16 mai 2018, începând cu ora 18:30, la evenimentul de lansare al filmul „Octav” pe DVD, la Librăria Cărturești Carusel, din Centrul Vechi.

DVD-ul va putea fi cumpărat din rețeaua Cărturești și de pe website-ul oficial al filmului (www.octav.ro), începând cu data de 15 mai, la prețul de 49.9 lei.

Discul va conține imagini inedite (de exemplu, povestea pe larg a modului în care s-a lucrat pentru acest film), care vor fi publicate în exclusivitate doar pe DVD, cât și o broșura tipărită cu informații și fotografii detaliate despre producția cinematografică regizată de Serge Ioan Celebidachi.

O surpriză plăcută pentru public va fi faptul că 1 din 100 de DVD-uri „Octav”, puse la vânzare, va conține deja semnătura actorului Marcel Iureș.

Alături de presă și de publicul prezent vor fi actorul Marcel Iureș, regizorul Serge Ioan Celebidachi, producătorul Adela Vrînceanu Celebidachi, dar și copiii din film Alessia Tofan și Eric Aradits, alături de alți membri ai echipei de filmare.

Seara se va încheia cu o sesiune de autografe pe care Marcel Iureș o va oferi celor prezenți.

OCTAV

Filmul „Octav” spune povestea lui Octav (Marcel Iureș), un bărbat în vârstă, care se reîntoarce la conacul copilăriei sale aflat undeva în zona rurală a României, cu dorința de a-l vinde. Ajuns aici, după o absență de zeci de ani, o fetiță ce-i pare cunoscută îl poartă într-o călătorie minunată în timp, înapoi la anii copilăriei sale pentru a-l ajuta să-și redescopere bucuria de a trăi.

Lung-metrajul „Octav”, o coproducție România — Marea Britanie, realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, producător Adela Vrinceanu Celebidachi, a primit de la lansare până în prezent numeroase premii și nominalizări internaționale și naționale, după cum urmează:

Festivalul Internațional de Film de la Beijing

Singurul film românesc aflat pe lista nominalizaților pentru Tiantan Awards 2018

Calcutta International Cult Film Festival, India 2018

Cel mai bun film al lunii ianuarie 2018, secțiunea Narrative Feature

Virgin Spring Cinefest, India, februarie 2018

GOLD AWARDS: Debut Filmmaker, Best Director (Serge Ioan Celebidachi), Narrative Feature, Best Cinematography

SILVER AWARDS: Best Actor (Marcel Iureș), Best Producer

BRONZE AWARDS: Best Actress (Alessia Tofan), Best Music Score

HONOURABLE MENTION AWARDS: Best Sound Design

Montreal World Festival Film 2017, Canada

Nominalizat la secțiunea Focus on World Cinema

Cairo International Film Festival 2017, Egipt

Nominalizat la secțiunea International Panorama

PREMIILE GOPO 2018

Premiul Publicului, pentru cei mai mulți spectatori în cinema

Foto:

11
/01
/15

Filmele "Birdman" şi "Boyhood" sunt marile favorite la Globurile de Aur, a doua distincţie ca importanţă din cinematografia americană după Oscaruri, ce vor fi decernate în noaptea de duminică spre luni, într-o gală la care participă nume mari de la Hollywood şi va fi urmărită în lumea întreagă.

10
/01
/15

CRONICĂ DE FILM „Mommy”, al cincilea lungmetraj al indecent de tânărului cineast canadian Xavier Dolan (25 de ani), este o „tectonică a sentimentelor” ambalată în încadraturi, culori și sunete electrizante, folosite cu o dezinvoltură frapantă.

09
/01
/15

“Orașul câinilor / White God” în regia lui Kornél Mundruczó, propunerea Ungariei la categoria Cel mai bun film străin, este inclus în programul “9 pentru Oscar” la Cinema Studio din București. Evenimentul are loc în capitală între 9 și 15 ianuarie, cu o săptămână înaintea anunțării nominalizărilor celei de 87-a ediții a premiilor Academiei Americane de Film. Cele două proiecții sunt programate duminică, 11 ianuarie, de la ora 14:00 și joi, 15 ianuarie, de la ora 20:00.

09
/01
/15

Debutul în lungmetraj al regizoarei Ana Lungu, "Autoportretul unei fete cuminți", va avea premiera mondială în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Rotterdam (21 Ianuarie- 1 Februarie 2015), secțiunea "What the F?!".

08
/01
/15

CRONICĂ DE FILM Scris de Bogdan Mirică și regizat de Igor Cobileanski, „Umbre”, noul serial produs și difuzat de HBO România, încearcă să altoiască pe sol românesc un format străin, însă eșuează undeva la mijloc.

08
/01
/15

„De ce eu?”, în regia lui Tudor Giurgiu, unul dintre cele mai așteptate filme românești din 2015, inspirat de un caz real care a zguduit România la începutul anilor 2000, cel al sinuciderii procurorului Cristian Panait, va fi lansat pe 27 februarie 2015 în cinematografele din toată țara.

08
/01
/15

Din 16 ianuarie, Russell Crowe revine în cinematografe în dublu rol: regizor și actor. Un tată în căutarea fiilor săi, într-un context istoric incert: la sfârşitul Primului Război Mondial, când lumea este încă devastată de oribilele sale consecinţe.

06
/01
/15

Filmele propuse anul acesta la Oscarul pentru Cel mai bun film străin de România, Republica Moldova, Ungaria, Rusia, Turcia, Polonia, Italia, Belgia și Canada vor fi proiectate la Cinema Studio din București, între 9 și 15 ianuarie 2015, în săptămâna dinaintea anunțării nominalizărilor la cea de-a 87-a ediție a premiilor Academiei Americane de Film.

05
/01
/15

Anul 2015 aduce în peisajul cinematografic noi proiecte ale unor regizori premiaţi la Cannes, Berlin şi Veneţia, printre filmele româneşti care vor fi lansate în cinema numărându-se thrillere politice, un western balcanic, un documentar animat, dar şi comedii, drame şi pelicule poliţiste.

02
/01
/15

Nedistribuite în cinematografe, văzute puțin în festivaluri, ignorate nejustificat, filmele de nonficțiune merită o mai mare atenție. La început de an, Ziarul Metropolis vă propune 10 documentare străine din 2013 și 2014, demne de reținut.