Marcel Iureş: Eu trăiesc într-o ţară, guvernul României în cu totul altă ţară. Asta e!
https://www.ziarulmetropolis.ro/marcel-iures-eu-traiesc-intr-o-tara-guvernul-romaniei-in-cu-totul-alta-tara-asta-e/

Actorul Marcel Iureş vorbeşte despre serialul „În derivă”, în care interpretează rolul principal, dar şi despre decizia lui de a nu pleca din România şi despre cum vede politica din această ţară.   Pentru actorul Marcel Iureş, sezonul al doilea al serialului „În derivă” – difuzat la HBO România din 5 noiembrie, în fiecare zi, […]

Un articol de Andrada Văsii|8 noiembrie 2012

Actorul Marcel Iureş vorbeşte despre serialul „În derivă”, în care interpretează rolul principal, dar şi despre decizia lui de a nu pleca din România şi despre cum vede politica din această ţară.

 

Pentru actorul Marcel Iureş, sezonul al doilea al serialului „În derivă” – difuzat la HBO România din 5 noiembrie, în fiecare zi, de luni până vineri, de la ora 20.30 – înseamnă revenirea în rolul principal, cel al psihoterapeutului Andrei Poenaru, informează Pro TV Magazin.

Întrebat cum este trecerea de la umanul şi vivacele Ivan din spectacolul „Absolut”, de la Teatrul Act din Bucureşti, la impecabilul Poenaru din serialul „În derivă”, Marcel Iureş spune: „Eu o fac de drag, din plăcere, aproape din inconştienţă. Serios! Nu ştiu să povestesc cum fac, ce se întâmplă. Nu ştiu să vă spun cum e cu reactorul, cu particula care face hăis şi particula care face cea… Nu ştiu, chiar nu ştiu. Ce se transmite în pachetul ăsta e de fapt bucuria de-a juca, de-a trăi chestiile astea. Restul e discutabil. Sunt actori de zece ori mai mari ca mine, care pot să facă mult mai bine sau mai deştept, mai spectaculos. Sunt convins. Dar atâta timp cât oamenilor le place ce fac eu, nu-i normal să mă bucur? Mulţi actori abia aşteaptă să fie întrebaţi: «Dar cum aţi făcut rolul?». Şi vorbesc o oră şi e ca o glumă. Şi din-aia şi din-aia… Şi aşa mai departe”.

Deşi era familiarizat cu rolul lui Andrei Poenaru încă din primul sezon al serialului „În derivă”, Marcel Iureş spune că este în continuare dependent de regie şi a avut nevoie de ideile regizorale şi în cel de-al doilea sezon al serialului. „Sunt dependent de regie. De-aia nici nu îndrăznesc să mă apuc de regie. Meseria de regizor nu e deloc recentă. E cam de la greci. E un om care lasă o amprentă: că e energetică, de stil, de tempo, că e de orice. O lasă! E, cum să vă spun, crucea unde ne balansăm, e vorba de această colaborare între regizor şi actor (…) E vorba că regizorul are o idee, cum să zic eu că le fac pe toate când mie nu mi-a venit prin cap chestia aia. Asta e părerea actorilor proşti, care cred că le ştiu pe toate şi care joacă toate rolurile la fel”, spune Iureş.

În plus, Marcel Iureş spune că ar accepta să interpreteze rolul lui Andrei Poenaru şi în cel de-al treilea sezon „În derivă”, în cazul în care HBO hotărăşte să continue serialul. „Da, daaa! Sunt dedicat! Mai ales că abia am învăţat. Am şi idei!”, spune Iureş.

Întrebat de ce este o persoană discretă, care nu face politică, nu joacă în telenovele şi nu ţine prima pagină a tabloidelor, Marcel Iureş spune: „Poporul român să fie mândru de faptul că sunt eu aicea în ţară şi n-am plecat… E o şmecherie. Reprezintă o şmecherie prostească. În politică nu am ce să caut. Nu a făcut nimeni politică în familia mea, în viaţa mea. Eu trăiesc într-o ţară, guvernul României în cu totul altă ţară. Asta e! Nu am de ce să mă bag în ţara lor”.

El mai spune că nu simte nevoia să pornească la luptă, deşi mulţi actori români îşi încearcă puterile în politică. „Nu cred că poate exista o luptă. O luptă în care să aibă sens noţiunile de onoare, fidelitate, credinţă, respect faţă de steag, faţă de o doctrină, faţă de cuvântul dat! Cuvântul dat a dispărut de mult. Acuma se pare că dacă nu trădezi, nu eşti politician, nu te primesc între ei. Ideea e să-l trădezi pe unul şi da, dom’le, e politician, ne-a minţit, s-a dus cu alţii, da’ tot respectu’. Aşa da!”, spune Marcel Iureş.

Cu toate acestea, Marcel Iureş spune că nu a plecat din România. „N-am rămas (în străinătate, n.r.) că mi-a fost frică, nu s-a legat, că aşa a fost steaua mea. Asta e, ce să fac? Să rămân acolo ca să ce? Să mă chinuiesc într-o limbă care nu e a mea? Să fac dovada că ce? Că provin dintr-o mare şcoală de teatru în limba română?! E ridicol!”, a spus actorul.

 

Sursa: Mediafax

11
/03
/15

Miercuri, 18 martie, începând cu ora 19.00, Sala ARCUB se transformă din nou într-un spațiu de întâlnire al cinefililor, pentru cea de-a doua ediție a CineȘoc la ARCUB. Filmul lunii martie este Animal Kingdom (2010), în regia lui David Michôd, producție ce îi are în distribuție pe Guy Pearce, Joel Edgerton, Jacki Weaver și Ben Mendelsohn.

10
/03
/15

Stagiunea de teatru UNATC „I. L. Caragiale” continuă în a doua jumătate a lunii martie cu 10 producții după opere din dramaturgia internațională. Trei dintre acestea sunt premiere: „Sylvia” de A. R. Gurnex, „Norman” de Alan Ayckbourn și „A douăsprezecea noapte” de W. Shakespeare.

10
/03
/15

“Buumes”, de Martin Guggisberg, “Keith Reynolds Can't Make It Tonight”, de Felix Massie, “Lothar”, de Luca Zuberbühler, “Cai putere”, de Daniel Sandu şi “A Mile in These Hooves”, de James Brylowski sunt câştigătorii Comedy Short Film Festival @ Plaza România, singurul festival de scurtmetraje de comedie organizat într-un mall din România (și desfășurat la Cinema Movieplex).

10
/03
/15

Concursul The Pitch, unul dintre cele mai populare proiecte la ediția de anul trecut, revine la Festivalul Internațional de Film NexT (15 - 19 aprilie, Cinema Studio, Elvira Popescu, CinemaPRO). Cineaștii aflați la început de drum se pot înscrie, pentru al doilea an consecutiv, în cursa pentru un premiu de 5.000 de euro, bani acordați pentru producția unui scurtmetraj.

10
/03
/15

Unul din cei mai apreciaţi regizori ai momentului, Radu Afrim şi dramaturgia germancei Dea Loher , o autoare în mare vogă pe scenele europene - cea mai jucată după Brecht. Sau, altfel spus, revenirea spectacolului HOŢI pe afişul stagiunii, vineri 13 martie 2015, ora 19.00, la Sala Studio a Teatrului Naţional din Bucureşti, după o pauză de 3 luni.

09
/03
/15

Ce rol au regulile într-o societate? Care este diferența dintre Est și Vest? Ce ar trebui să ne învețe școala? Sunt câteva dintre subiectele pe care Sandra Pralong le abordează în volumul „Cum schimbăm mentalitatea? 25 de ani de România”, apărut la Editura Polirom.

09
/03
/15

Compozitorul Marcel Dragomir, celebru pentru melodii precum "Să mori de dragoste rănită", "Să te gândeşti din când în când la mine", "Un albastru infinit", şi-a pus amprenta pe o generaţie de cântăreţi, de la regretata Mihaela Runceanu la celebrele Corina Chiriac, Angelea Similea şi Mirabela Dauer.

09
/03
/15

De la Summit Entertainment vine pe marile ecrane Insurgent – un film cu Shailene Woodley, Theo James, Kate Winslet și Naomi Watts, parte a seriei Divergent, în regia lui Robert Schwentke. Insurgent se lansează în România pe 20 martie, în IMAX 3D.

09
/03
/15

Angelina Jolie este subiectul unei serii de fotografii alb-negru, care o prezintă pe actriţă în intimitate, singură şi alături de unii dintre copiii ei, pictorialul fiind realizat de soţul vedetei, actorul Brad Pitt.