Marcel Iureş, Roman Tolici şi Tudor Chirilă, pe scena IDEO IDEIS, 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/marcel-iures-roman-tolici-si-tudor-chirila-pe-scena-ideo-ideis-2017/

Personalităţi ale culturii, artelor şi sportului, jurnalişti şi activişti civici vor fi prezenţi la Alexandria între 07 şi 13 august 2017, ca invitaţi ai celei de-a 12-a ediţii a festivalului IDEO IDEIS. Echipa Funky Citizens (Elena Calistru, Cosmin Pojoranu şi Ovidiu Vanghele), jurnalista Elena Stancu şi fotograful Cosmin Bumbuţ (Teleleu), pictorul Roman Tolici şi fotbalistul Bogdan Stelea vor anima Seara povestitorilor, în cea mai plină zi a festivalului, sâmbătă, 12 august 2017 (începând cu ora 19:00).

Un articol de Petre Ivan|31 iulie 2017

Artiştii scenei Claudiu Bleonţ şi Tudor Chirilă vor susţine fiecare câte un Masterclass – marţi, 08 august 2017, respectiv miercuri, 09 august 2017, de la ora 20, iar Marcel Iureş, preşedinte de onoare al festivalului, va urca pe scenă ca actor invitat în cadrul spectacolului Un stejar, în regia lui Bobi Pricop, care se va juca vineri, 11 august 2017, la Casa de Cultură din Alexandria.

Timp de o săptămână, între 07 şi 13 august 2017, a 12-a ediţie a festivalului IDEO IDEIS oferă locuitorilor oraşului şi vizitatorilor o selecţie de activităţi demne de o capitală culturală: 19 spectacole de teatru (10 profesioniste + 9 spectacole de teatru tânăr), 14 reprezentaţii de spectacole stradale şi un concert Fanfara Transilvania în plin centrul oraşului, pe o scenă special amenajată vizavi de Casa de Cultură.

Două dintre cele mai bune filme româneşti ale anului vor fi proiectate la Cinematograful din cadrul Casei de Cultură: Ana, mon amour, în regia lui Călin Netzer, care a fost la Festivalul de film de la Berlin 2017, cu actorul alexăndrean Mircea Postelnicu în rolul principal (joi, 10 august, ora 20) şi Sieranevada, cel mai recent film al lui Cristi Puiu, prezentat la Festivalul de film de la Cannes 2016 (vineri, 11 august 2017, ora 20).

De vineri până duminică, în grupe de către trei, mentorii Andi Vasluianu, Cătălin Ştefănescu, Marius Manole, Medeea Marinescu, Dorina Chiriac, Vlad Zamfirescu, Pavel Bartoş, Ofelia Popii şi Şerban Pavlu vor răspunde întrebărilor la Sesiunile de Q&A din Sala de şedinţe a Primăriei din Alexandria.

Tot de vineri până duminică, cele 9 trupe de liceeni mentorate de ei îşi vor prezenta spectacolele publicului pe scena Casei de Cultură din Alexandria.

În afară de spectacolele invitate, toate evenimentele IDEO IDEIS (excepţie făcând atelierele dedicate liceenilor) sunt cu intrare liberă, în limita locurilor disponibile.

Spectacole invitate:

Mal/praxis, de Bogdan Georgescu, cu Codruţa Vasiu, Cristina Ragos, Ştefania Marola, Cristina Blaga, Alexandra Gavrilov, Alexandra Spătărelu, Raj-Alexandru Udrea; Teatrul Radu Stanca din Sibiu, interzis sub 18 ani; marţi, 08 august 2017, ora 19:00, Casa de Cultură
Spectacol destinat exclusiv comunităţii din Alexandria. Intrarea liberă, în limita locurilor disponibile.

20 noiembrie, de Lars Noren, în regia lui Eugen Jebeleanu, cu Ali Deac; Teatrul Radu Stanca din Sibiu, marţi, 08 august 2017, ora 21:00, ConciatoIDEO IDEIS

O mie de motive, de Duncan Macmillan, în regia lui Horia Suru, cu Florin Piersic Jr.; Point Bucureşti, miercuri, 09 august 2017, ora 20:30, Casa de Cultură

Cont(r)acte, de Mike Bartlett, în regia lui Cristi Juncu, cu Teodora Stanciu şi Diana Cavaliotti; Teatrul Act Bucureşti, nerecomandat sub 16 ani – miercuri, 09 august 2017, ora 21:00, Conciato

Don Juan, adaptare după Molière, regia Andrei şi Andreea Grosu, cu Dan Rădulescu, Liviu Pintileasa şi Dragoş Huluba; Teatrul de Comedie Bucureşti, joi, 10 august 2017, ora 20:30, Casa de Cultură

Mălăieş în Călcăieş, adaptare după Capra cu trei iezi, de Daniel Chirilă, cu Loredana Cosovanu, Alina Mîndru, Claudia Chiraş, Tiberiu Enache, Dumitru Georgescu, Ovidiu Cosovanu şi Daniel Chirilă; FRILENSĂR & Teatru LUNI de la Green Hours, joi, 10 august 2017, ora 21:00, Conciato

Un stejar, de Tim Crouch, regia Bobi Pricop, cu Mircea Postelnicu & Marcel Iureş (actor invitat), nerecomandat sub 12 ani; Teatrul Tineretului Piatra Neamţ, vineri, 11 august 2017, ora 20:30, Casa de Cultură

Familia Fără Zahăr, de Mihaela Michailov, regia Radu Apostol, cu Mihaela Rădescu, Viorel Cojanu, Gabi Costin, Oana Puşcatu, Silvana Negruţiu şi Paul Dunca, nerecomandat sub 14 ani; Teatrul Mic, Asociaţia Replika – Bucureşti, sâmbătă, 12 august 2017, ora 20:30, Casa de Cultură

Jurnalul lui Adam şi al Evei, de Mark Twain, regia Eugen Gyemant, cu Dana Rogoz şi Dan Rădulescu; Godot Café Teatru Bucureşti, sâmbătă, 12 august 2017, ora 21:00, Conciato

Pentru spectacolele de teatru profesionist, preţul unui bilet este de 10 lei. Biletele pot fi achiziţionate de la Casa de Cultură din Alexandria şi de la Terasa Conciato, începând cu 07 august 2017.

Foto: IDEO IDEIS – facebook

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

11
/03
/24

Grupul de Facebook „Mergem la teatru” numără 35.4K de membri la început de martie 2024 și adună, într-o comunitate surprinzător de activă și de entuziastă, paragrafe de opinii pe spectrul larg dintre gust conservator și deschidere față de experiment, underground și fețe noi.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

11
/03
/24

Un bărbat vrea să-și ajute un prieten aflat la închisoare. Se cunosc din tinerețe și crede că oricine merită o a doua șansă. De aceea, intervine pentru el la partenerul lui de afaceri, în speranța că va fi de acord să-i ofere un job.

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.