Marcel Iureş, Roman Tolici şi Tudor Chirilă, pe scena IDEO IDEIS, 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/marcel-iures-roman-tolici-si-tudor-chirila-pe-scena-ideo-ideis-2017/

Personalităţi ale culturii, artelor şi sportului, jurnalişti şi activişti civici vor fi prezenţi la Alexandria între 07 şi 13 august 2017, ca invitaţi ai celei de-a 12-a ediţii a festivalului IDEO IDEIS. Echipa Funky Citizens (Elena Calistru, Cosmin Pojoranu şi Ovidiu Vanghele), jurnalista Elena Stancu şi fotograful Cosmin Bumbuţ (Teleleu), pictorul Roman Tolici şi fotbalistul Bogdan Stelea vor anima Seara povestitorilor, în cea mai plină zi a festivalului, sâmbătă, 12 august 2017 (începând cu ora 19:00).

Un articol de Petre Ivan|31 iulie 2017

Artiştii scenei Claudiu Bleonţ şi Tudor Chirilă vor susţine fiecare câte un Masterclass – marţi, 08 august 2017, respectiv miercuri, 09 august 2017, de la ora 20, iar Marcel Iureş, preşedinte de onoare al festivalului, va urca pe scenă ca actor invitat în cadrul spectacolului Un stejar, în regia lui Bobi Pricop, care se va juca vineri, 11 august 2017, la Casa de Cultură din Alexandria.

Timp de o săptămână, între 07 şi 13 august 2017, a 12-a ediţie a festivalului IDEO IDEIS oferă locuitorilor oraşului şi vizitatorilor o selecţie de activităţi demne de o capitală culturală: 19 spectacole de teatru (10 profesioniste + 9 spectacole de teatru tânăr), 14 reprezentaţii de spectacole stradale şi un concert Fanfara Transilvania în plin centrul oraşului, pe o scenă special amenajată vizavi de Casa de Cultură.

Două dintre cele mai bune filme româneşti ale anului vor fi proiectate la Cinematograful din cadrul Casei de Cultură: Ana, mon amour, în regia lui Călin Netzer, care a fost la Festivalul de film de la Berlin 2017, cu actorul alexăndrean Mircea Postelnicu în rolul principal (joi, 10 august, ora 20) şi Sieranevada, cel mai recent film al lui Cristi Puiu, prezentat la Festivalul de film de la Cannes 2016 (vineri, 11 august 2017, ora 20).

De vineri până duminică, în grupe de către trei, mentorii Andi Vasluianu, Cătălin Ştefănescu, Marius Manole, Medeea Marinescu, Dorina Chiriac, Vlad Zamfirescu, Pavel Bartoş, Ofelia Popii şi Şerban Pavlu vor răspunde întrebărilor la Sesiunile de Q&A din Sala de şedinţe a Primăriei din Alexandria.

Tot de vineri până duminică, cele 9 trupe de liceeni mentorate de ei îşi vor prezenta spectacolele publicului pe scena Casei de Cultură din Alexandria.

În afară de spectacolele invitate, toate evenimentele IDEO IDEIS (excepţie făcând atelierele dedicate liceenilor) sunt cu intrare liberă, în limita locurilor disponibile.

Spectacole invitate:

Mal/praxis, de Bogdan Georgescu, cu Codruţa Vasiu, Cristina Ragos, Ştefania Marola, Cristina Blaga, Alexandra Gavrilov, Alexandra Spătărelu, Raj-Alexandru Udrea; Teatrul Radu Stanca din Sibiu, interzis sub 18 ani; marţi, 08 august 2017, ora 19:00, Casa de Cultură
Spectacol destinat exclusiv comunităţii din Alexandria. Intrarea liberă, în limita locurilor disponibile.

20 noiembrie, de Lars Noren, în regia lui Eugen Jebeleanu, cu Ali Deac; Teatrul Radu Stanca din Sibiu, marţi, 08 august 2017, ora 21:00, ConciatoIDEO IDEIS

O mie de motive, de Duncan Macmillan, în regia lui Horia Suru, cu Florin Piersic Jr.; Point Bucureşti, miercuri, 09 august 2017, ora 20:30, Casa de Cultură

Cont(r)acte, de Mike Bartlett, în regia lui Cristi Juncu, cu Teodora Stanciu şi Diana Cavaliotti; Teatrul Act Bucureşti, nerecomandat sub 16 ani – miercuri, 09 august 2017, ora 21:00, Conciato

Don Juan, adaptare după Molière, regia Andrei şi Andreea Grosu, cu Dan Rădulescu, Liviu Pintileasa şi Dragoş Huluba; Teatrul de Comedie Bucureşti, joi, 10 august 2017, ora 20:30, Casa de Cultură

Mălăieş în Călcăieş, adaptare după Capra cu trei iezi, de Daniel Chirilă, cu Loredana Cosovanu, Alina Mîndru, Claudia Chiraş, Tiberiu Enache, Dumitru Georgescu, Ovidiu Cosovanu şi Daniel Chirilă; FRILENSĂR & Teatru LUNI de la Green Hours, joi, 10 august 2017, ora 21:00, Conciato

Un stejar, de Tim Crouch, regia Bobi Pricop, cu Mircea Postelnicu & Marcel Iureş (actor invitat), nerecomandat sub 12 ani; Teatrul Tineretului Piatra Neamţ, vineri, 11 august 2017, ora 20:30, Casa de Cultură

Familia Fără Zahăr, de Mihaela Michailov, regia Radu Apostol, cu Mihaela Rădescu, Viorel Cojanu, Gabi Costin, Oana Puşcatu, Silvana Negruţiu şi Paul Dunca, nerecomandat sub 14 ani; Teatrul Mic, Asociaţia Replika – Bucureşti, sâmbătă, 12 august 2017, ora 20:30, Casa de Cultură

Jurnalul lui Adam şi al Evei, de Mark Twain, regia Eugen Gyemant, cu Dana Rogoz şi Dan Rădulescu; Godot Café Teatru Bucureşti, sâmbătă, 12 august 2017, ora 21:00, Conciato

Pentru spectacolele de teatru profesionist, preţul unui bilet este de 10 lei. Biletele pot fi achiziţionate de la Casa de Cultură din Alexandria şi de la Terasa Conciato, începând cu 07 august 2017.

Foto: IDEO IDEIS – facebook

31
/10
/15

După o săptămână cu săli pline, peste 30 de premiere, invitați speciali, dezbateri și multe alte evenimente, Les Films de Cannes à Bucarest le oferă iubitorilor de cinema un weekend cu proiecții suplimentare, la Cinema Studio și Cinema Elvire Popesco.

31
/10
/15

„Scriem pentru a împărtăşi cu ceilalţi dacă ne-a plăcut un film. Scriem pentru a încerca să înţelegem filmul. Trebuie să căutăm adevărul obiectiv al filmului. Criticul este cel care încearcă să se înşele mai rar decât ceilalţi. Meseria de critic este una solitară” – criticul de film Pascal Mérigeau.

31
/10
/15

În acest weekend, Paramount Channel oferă recompense speciale fanilor genului horror. Sâmbătă și duminică, telespectatorii români vor intra în atmosfera specifică de Halloween cu ajutorul filmelor The Haunting (31 Octombrie, 23:00), Friday, the 13th IV (1 Noiembrie, 1:10), Friday the 13th VII (1 Noiembrie, 03:00), Case 39 (1 Noiembrie, 23:00), The Ring (2 Noiembrie, 01:10), Friday the 13th VIII (2 Noiembrie, 03:20).

30
/10
/15

CRONICĂ DE FILM E greu de spus care au fost intenţiile reale ale lui Jacques Audiard cu „Dheepan” (2015), un film minor în cariera sa, dar care i-a adus totuşi un Palme d’or (fără strălucire şi glorie) la Festivalul de la Cannes.

30
/10
/15

În perioada 6-8 noiembrie, la Cinemateca Union, va avea loc prima ediție a Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF), un eveniment dedicat producțiilor de dans realizate de coregrafi din întreaga lume. Festivalul va propune publicului familiarizarea cu diversitatea formelor de dans și a abordărilor cinematografice contemporane.

30
/10
/15

UNATC „I.L.Caragiale“ anunță deschiderea înscrierilor pentru cea de-a III-a ediție a Audiției Naționale – festival dedicat tinerilor actori și studenților din ultimul an de studiu, specializarea Arta Actorului, de la toate universtățile din țară, de stat și private. Desfășurat sub formă de competiție, festivalul este o ocazie importantă de afirmare la început de carieră artistică în teatru și film, de cunoaștere a colegilor de generație și de explorare a unor metode și tehnici de lucru pe care tinerii au șansa să le împărtășească.

30
/10
/15

„Prima călătorie aleasă de mine nu poate fi decât drumul spre mare. Spre Marea Neagră. Bucureşti – Constanţa – Mangalia. Un drum făcut de atâtea ori, cu drag şi emoţie, un drum încărcat de amintirea părinţilor mei, a concediilor făcute cu ei. Amintire a întâmplărilor din vacanţe, a întâmplărilor din tren, a oamenilor întâlniţi, a observaţiilor de tot felul” – Marina Constantinescu. Îndrăgita realizatoare tv porneşte călătoria spre mare sâmbătă, 31 octombrie, în cel de-al treilea episod al seriei Gări de poveste. Ora 17.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+

30
/10
/15

Unul dintre cei mai importaní regizori români de teatru a împlinit, astăzi, 61 de ani. Născut la 30 octombrie 1954, la Cluj-Napoca, Măniuțiu a absolvit, în 1978, Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică ''I.L. Caragiale'' din București, specializarea regie de teatru, la clasa Cătălinei Buzoianu.

30
/10
/15

Unul dintre simbolurile teatrului și cinematografiei românești, actrița Maia Morgenstern va fi invitată la următoarea ediție Round Table București, marți, 3 noiembrie 2015, de la ora 19:00, în Studioul de Operă și Multimedia al Universității Naționale de Muzică (Str. Știrbei Vodă nr. 33).

29
/10
/15

Începând de vineri (30 octombrie 2015) filmul care a câştigat anu acesta premiul Palme d’Or, la Cannes, poate fi văzut în cinematografele din România. Jacques Audiard, regizorul lui Dheepan, este unul dintre cei mai aclamați cineaști ai momentului. Notorietatea internațională a venit odată cu filmul Un profet, câștigător al Marelui Premiu la Cannes 2009.

29
/10
/15

Cum mergi spre Teatrul Naţional “I.L.Caragiale”, Sala Media, în foaier, aripa Intercontinental, în partea stângă, pe doi pereţi faţă în faţă, nişte poze vechi, alb negru, se privesc faţă în faţă. Privirea îţi pică pe peretele din faţă, unde apare figura marelui actor Amza Pellea din filmul “Mihai Viteazu”, în regia lui Sergiu Nicolaescu. Urmează poze de pe platoul de filmare la “Dacii”, din alte filme din studenţie, din teatru şi din nelipsitul „Nea Mărin”.