Marcel Iureş, Roman Tolici şi Tudor Chirilă, pe scena IDEO IDEIS, 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/marcel-iures-roman-tolici-si-tudor-chirila-pe-scena-ideo-ideis-2017/

Personalităţi ale culturii, artelor şi sportului, jurnalişti şi activişti civici vor fi prezenţi la Alexandria între 07 şi 13 august 2017, ca invitaţi ai celei de-a 12-a ediţii a festivalului IDEO IDEIS. Echipa Funky Citizens (Elena Calistru, Cosmin Pojoranu şi Ovidiu Vanghele), jurnalista Elena Stancu şi fotograful Cosmin Bumbuţ (Teleleu), pictorul Roman Tolici şi fotbalistul Bogdan Stelea vor anima Seara povestitorilor, în cea mai plină zi a festivalului, sâmbătă, 12 august 2017 (începând cu ora 19:00).

Un articol de Petre Ivan|31 iulie 2017

Artiştii scenei Claudiu Bleonţ şi Tudor Chirilă vor susţine fiecare câte un Masterclass – marţi, 08 august 2017, respectiv miercuri, 09 august 2017, de la ora 20, iar Marcel Iureş, preşedinte de onoare al festivalului, va urca pe scenă ca actor invitat în cadrul spectacolului Un stejar, în regia lui Bobi Pricop, care se va juca vineri, 11 august 2017, la Casa de Cultură din Alexandria.

Timp de o săptămână, între 07 şi 13 august 2017, a 12-a ediţie a festivalului IDEO IDEIS oferă locuitorilor oraşului şi vizitatorilor o selecţie de activităţi demne de o capitală culturală: 19 spectacole de teatru (10 profesioniste + 9 spectacole de teatru tânăr), 14 reprezentaţii de spectacole stradale şi un concert Fanfara Transilvania în plin centrul oraşului, pe o scenă special amenajată vizavi de Casa de Cultură.

Două dintre cele mai bune filme româneşti ale anului vor fi proiectate la Cinematograful din cadrul Casei de Cultură: Ana, mon amour, în regia lui Călin Netzer, care a fost la Festivalul de film de la Berlin 2017, cu actorul alexăndrean Mircea Postelnicu în rolul principal (joi, 10 august, ora 20) şi Sieranevada, cel mai recent film al lui Cristi Puiu, prezentat la Festivalul de film de la Cannes 2016 (vineri, 11 august 2017, ora 20).

De vineri până duminică, în grupe de către trei, mentorii Andi Vasluianu, Cătălin Ştefănescu, Marius Manole, Medeea Marinescu, Dorina Chiriac, Vlad Zamfirescu, Pavel Bartoş, Ofelia Popii şi Şerban Pavlu vor răspunde întrebărilor la Sesiunile de Q&A din Sala de şedinţe a Primăriei din Alexandria.

Tot de vineri până duminică, cele 9 trupe de liceeni mentorate de ei îşi vor prezenta spectacolele publicului pe scena Casei de Cultură din Alexandria.

În afară de spectacolele invitate, toate evenimentele IDEO IDEIS (excepţie făcând atelierele dedicate liceenilor) sunt cu intrare liberă, în limita locurilor disponibile.

Spectacole invitate:

Mal/praxis, de Bogdan Georgescu, cu Codruţa Vasiu, Cristina Ragos, Ştefania Marola, Cristina Blaga, Alexandra Gavrilov, Alexandra Spătărelu, Raj-Alexandru Udrea; Teatrul Radu Stanca din Sibiu, interzis sub 18 ani; marţi, 08 august 2017, ora 19:00, Casa de Cultură
Spectacol destinat exclusiv comunităţii din Alexandria. Intrarea liberă, în limita locurilor disponibile.

20 noiembrie, de Lars Noren, în regia lui Eugen Jebeleanu, cu Ali Deac; Teatrul Radu Stanca din Sibiu, marţi, 08 august 2017, ora 21:00, ConciatoIDEO IDEIS

O mie de motive, de Duncan Macmillan, în regia lui Horia Suru, cu Florin Piersic Jr.; Point Bucureşti, miercuri, 09 august 2017, ora 20:30, Casa de Cultură

Cont(r)acte, de Mike Bartlett, în regia lui Cristi Juncu, cu Teodora Stanciu şi Diana Cavaliotti; Teatrul Act Bucureşti, nerecomandat sub 16 ani – miercuri, 09 august 2017, ora 21:00, Conciato

Don Juan, adaptare după Molière, regia Andrei şi Andreea Grosu, cu Dan Rădulescu, Liviu Pintileasa şi Dragoş Huluba; Teatrul de Comedie Bucureşti, joi, 10 august 2017, ora 20:30, Casa de Cultură

Mălăieş în Călcăieş, adaptare după Capra cu trei iezi, de Daniel Chirilă, cu Loredana Cosovanu, Alina Mîndru, Claudia Chiraş, Tiberiu Enache, Dumitru Georgescu, Ovidiu Cosovanu şi Daniel Chirilă; FRILENSĂR & Teatru LUNI de la Green Hours, joi, 10 august 2017, ora 21:00, Conciato

Un stejar, de Tim Crouch, regia Bobi Pricop, cu Mircea Postelnicu & Marcel Iureş (actor invitat), nerecomandat sub 12 ani; Teatrul Tineretului Piatra Neamţ, vineri, 11 august 2017, ora 20:30, Casa de Cultură

Familia Fără Zahăr, de Mihaela Michailov, regia Radu Apostol, cu Mihaela Rădescu, Viorel Cojanu, Gabi Costin, Oana Puşcatu, Silvana Negruţiu şi Paul Dunca, nerecomandat sub 14 ani; Teatrul Mic, Asociaţia Replika – Bucureşti, sâmbătă, 12 august 2017, ora 20:30, Casa de Cultură

Jurnalul lui Adam şi al Evei, de Mark Twain, regia Eugen Gyemant, cu Dana Rogoz şi Dan Rădulescu; Godot Café Teatru Bucureşti, sâmbătă, 12 august 2017, ora 21:00, Conciato

Pentru spectacolele de teatru profesionist, preţul unui bilet este de 10 lei. Biletele pot fi achiziţionate de la Casa de Cultură din Alexandria şi de la Terasa Conciato, începând cu 07 august 2017.

Foto: IDEO IDEIS – facebook

26
/08
/15

Cea dintâi premieră a stagiunii 2015-2016, opera "Münchhausen – Stăpânul minciunilor", compusă de Dan Dediu și regizată de Cristian Mihăilescu, marchează un moment unic atât în istoria Operei Comice pentru Copii, cât și în istoricul Festivalului Internațional "George Enescu": este pentru prima dată în cele 22 de ediții când un spectacol dedicat copiilor și tinerilor este inclus în repertoriul unei manifestări de o asemenea anvergură.

26
/08
/15

Patria locotenentului Schreiber, cel mai nou roman semnat de autorul bestsellerului Testamentul francez, Andreï Makine, a apărut în acestă săptămînă în colecţia „Biblioteca Polirom”, traducere din limba franceză de Constanţa Ciocârlie. „Cartea lui Makine răneşte. Şi răneşte pentru că merge drept la ţintă. Pentru că e un drapel arborat în bernă.” (Paris Match)

26
/08
/15

Când crezi că știi foarte multe, dacă ai un grăunte de curiozitate, deschidere la nou și bun simț, constați că nu știi aproape nimic. Cu un deceniu în urmă, un film, Capote, cu Philip Seymour Hoffman în rolul principal, mi-a dat o palmă strașnică și o temă pentru acasă. Cu maximă rușine constatam că nu citisem nimic din ceea ce a scris Truman Capote.

26
/08
/15

Pentru că anul acesta s-au împlinit 120 de ani de la nașterea scriitorului Lucian Blaga, ediţia din acest an a Ziulei Limbii Române îi este dedicată ilustrului nostru poet şi filozof. Cu acest prilej, Parcul Artelor – Parcul Titan se transformă pentru o zi în spațiu de lectură și relaxare, care va găzdui recitaluri de poezie, expoziții și ateliere de limba română. Seara, Parcul va găzdui, în transmisiune directă de la Sala Palatului, Concertul de deschidere a Festivalului Internațional George Enescu.

25
/08
/15

În fiecare week-end, în perioada 30 august-20 septembrie, începând cu ora 19.30, în Piața Regiunilor de pe Bulevardul Unirii- Bulevardul Artelor, publicul se va putea bucura gratuit de 10 dintre cele mai importante concerte susținute de mari orchestre din întreaga lume, reunite la a XXII-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu.

25
/08
/15

Povestea de dragoste dintre Tyrone Power, tatăl Rominei Power, actuala stea a muzicii uşoare italiene, și Annabella, actriţa ingenuă de origine franceză, a început pe platourile de la Hollywood. El era numit “primul amorez” și Rege al cinematografului anilor ’40, iar căsătoria sa a isterizat fanele din America şi din întreaga lume.

25
/08
/15

Prima ediție a evenimentului cultural Theaterstock Bacău, desfășurată între 1 și 16 august, și-a închis porțile lăsând în urmă frânturi de muzică bună, amintirea unor spectacole bune, unele chiar foarte bune, dar și a micilor probleme cu care s-au confruntat organizatorii și participanții.

25
/08
/15

Misterul zâmbetului celebru al Mona Lisei a fost descifrat de o echipă de cercetători din Marea Britanie. Aceştia au analizat o altă pictură realizată de Leonardo da Vinci şi au ajuns la concluzia că maestrul renascentist s-a folosit de o iluzie optică.

25
/08
/15

În perioada 1-5 septembrie are loc prima ediție a Festivalului Ambasadelor, unde bucureştenii vor avea ocazia de-a face înconjurul lumii în doar câteva zile, luând parte la o sărbătoare a diversității internaționale, o aventură menită să arate Bucureştiul drept o capitală multiculturală, promotoare a dialogului intercultural.

24
/08
/15

QuartFest este primul festival dedicat în totalitate cvartetelor de coarde din România şi unul dintre foarte puţinele festivaluri de acest gen din Europa Centrală şi de Est. Ediţia de anul trecut a QuartFest s-a bucurat, în cele trei seri de festival, de prezenţa a 9 cvartete româneşti apreciate la nivel naţional şi internaţional: Rua Quartet, Cantabile Quartet, Four Season Quartet, Grazioso Quartet, Napocensis Quartet, Nuages Quartet, Q Quartet, Unique Quartet, Accord Quartet.