Marcel Iureș și George Banu în dialog la UTE Fest
https://www.ziarulmetropolis.ro/marcel-iures-si-george-banu-in-dialog-la-ute-fest/

Vineri, 29 noiembrie, la ora 11.00, în foierul de la etaj al Teatrului Maghiar de Stat Cluj, teatrologul George Banu discută cu Marcel Iureş despre „Versuri, personaje şi actori singuratici”.

Un articol de Liliana Matei|28 noiembrie 2019

Dialogul are ca punct de pornire spectacolul Furtuna de William Shakespere, pus în scenă de Gábor Tompa la Teatrul Național Cluj-Napoca, în care Marcel Iureș îl interpretează pe Prospero. Spectacolul face parte din programul Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa și se joacă joi, 28 noiembrie, ora 19.00.

„Jucând singur, Marcel Iureș nu-și limitează repertoiul și trece de la textele enigmatice, interogative precum cele ale lui Beckett sau Bernhardt la texte de un comic extrem ca povestirile lui Ion Creangă, Ivan Turbincă sau Dănilă Prepeleac.” – scrie George Banu

Marcel Iureș debutează la Teatrul Național Cluj-Napoca cu rolul Tom din Menajeria de sticlă de Tennesse Williams și joacă aici în perioada 1978-1980. În anul 1995, este distribuit în spectacolul Omor în Catedrală, după T.S. Eliot regizat de Mihai Măniuțiu, rolul din Furtuna reprezentând întoarcerea sa la Cluj după o absență de 24 de ani.

Despre profesia sa, cunoscutul actor declară: „cred că actoria este o meserie care are în comun cu viața, lipsa de concluzii. Nu există concluzii în meseria de artist de orice fel. Dacă i-a folosit cuiva ceea ce ai făcut pe scenă, nu se poate verifica pentru că nu poți fi martorul fascinat al propriei tale vieți. Poți fi martor al concluziei vieții tale. Nu mă preocupă deloc concluziile: ce s-a înțeles, cui i-a folosit. Unul dintre bunicii mei îmi spunea: „Măi băiete, să faci binele în viață, cât te duce capul și sufletul. Îl pui într-o batistă, strângi bine și o pui pe marginea drumului. Să nu te pună cumva dracu’ să te uiți înapoi, să vezi cine l-a luat!” Și-atunci ești liniștit. Eu sunt liniștit din punctul acesta de vedere.”

Vă invităm, așadar, la o întâlnire-confesiune despre actor și singurătatea lui, despre personaje „singure în mulțime”, texte în versuri și piesa de teatru shakespeariană considerată testament.

23
/02
/14

Marţi, 25 februarie, de la ora 19.30, la Sala Majestic a Teatrului Odeon, în cadrul proiectului „Fabulamundi. Playwriting Europe”, va avea loc spectacolul-lectură „Umbre” de Marilia Samper, în regia lui Vlad Cristache, traducerea fiind semnată de Florin Galiș și Iunia Mircescu. Trei familii marcate de o pierdere: un cuplu căsătorit care se destramă după dispariția […]

22
/02
/14

Astăzi se împlinesc 21 de ani de la lansarea albumului Pablo Honey, primul al formației Radiohead. Albumul conține primul hit al trupei, Creep. Titlul albumului provine de la un scheci al unor comici americani (Jerky Boys), în care un personaj face o farsă telefonică, spunându-i păcălitului „Pablo, honey? Please come to Florida!” („Pablo, dragă? Te […]

22
/02
/14

Un costum, un turban, o garnitură compusă dintr-o poşetă, pantofi, cordon şi o haină de blană de vulpe care i-au aparţinut Elenei Ceauşescu, dar şi o sabie aurită şi o blană de leopard, un trofeu de vânătoare, ale lui Nicolae Ceauşescu, vor fi scoase la licitaţie pe 6 martie, de Artmark.

21
/02
/14

Producţiile nipone "Călătorie în trei", "Brave Story", "Soarele apune în districtul 64" şi "Roua cerului" vor fi proiectate la Zilele Filmului Japonez, în perioada 25 - 28 februarie, la Cinemateca Română, sala Jean Georgescu din Bucureşti.

21
/02
/14

O fată se îndepartează de la drumul ei. O mamă tot timpul departe. O bunică decisă să facă ultimul pas. Un lup în căutarea victimei. Un vânător care-şi caută direcţia... Totul ca-ntr-un ring de box. Este vina individului pentru faptele sale? Sau a societăţii care l-a ghidat? ‘dontcrybaby’ - luni 24 februarie, în Club Control.

21
/02
/14

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 21 februarie (1972) a fost lansat romanul Marele singuratic, pentru care Marin Preda a primit premiul Uniunii Scriitorilor? Marele singuratic, care continuă lumea moromeţiană, este romanul fiului, al lui Niculae, în care apare neaşteptat şi tatăl, marele personaj Ilie Moromete. El îşi încheiase istoria în volumul doi al Moromeţilor, dar prezenţa sa devine posibilă prin plasarea peripeţiilor lui Niculae într-un timp anterior morţii tatălui său. Notorietatea lui Preda va atinge apogeul opt ani mai târziu, o dată cu ieşirea de sub tipar a volumului Cel mai iubit dintre pământeni, ultimul său roman, la lansarea căruia, sub asaltul numărului impresionant de admiratori, s-au spart vitrinele librăriei.

21
/02
/14

Caravana Docuart debutează sâmbătă, pe 1 martie, cu o primă oprire în Brașov, la Sala Patria. Vor fi proiectate documentare premiate la a II-a ediție a „București Docuart Fest” 2013, realizări cinematografice ale unor regizori consacrați, dar și documentare studențești menite să să sprijine tinerele talente.

21
/02
/14

Scriitorul Mircea Cărtărescu este invitatul special al primei ediţii a Trialogurilor la ArCub, din 27 februarie, de la ora 20.00. Trialoguri la ArCub reprezintă o nouă provocare urbană, adresată tuturor bucureştenilor dornici de a savura un moment special alături de personalităţi marcante din peisajul cultural românesc.

21
/02
/14

Filmele "Ultimul zburator" şi "Dristor" vor fi proiectate vineri şi sâmbătă, la Cinemateca Union din Bucureşti, în seria de evenimente "Independent Union", un nou concept de proiecţii cu invitaţi, menit să promoveze producţia cinematografică independentă.