Marcel Iureș si Victor Rebengiuc, în lungmetrajul de debut al lui Serge Ioan Celebidachi
https://www.ziarulmetropolis.ro/marcel-iures-si-victor-rebengiuc-in-lungmetrajul-de-debut-al-lui-serge-ioan-celebidachi/

Marcel Iureş îl va interpreta pe Octav, personajul principal din filmul cu acelaşi nume, o producţie cinematografică regizată de Serge Ioan Celebidachi, care se află la debut în lungmetraj de ficţiune.

Un articol de Petre Ivan|23 martie 2016

„Octav” este o dramă care explorează teme universale precum timpul, nostalgia și dragostea în cea mai pură și măreață formă a sa, întruchipată aici de relația profundă și inocentă dintre un bătrân de 80 de ani și o fetiță de 10 ani.

Intrigantă și originală în această poveste este călătoria în timp pe care o face o personajul principal, bătrânul Octav (interpretat de Marcel Iureș), în urma căreia ies la iveală evenimente importante din copilăria sa, acesta rămânând în același timp prizonier al trupului său îmbătrânit.

În distribuția filmului se regăsesc nume importante ale cinematografiei românești: Marcel Iureş, Victor Rebengiuc, Andi Vasluianu, Lia Bugnar, Ioan Andrei Ionescu, Mihai Dinvale sau Maria Obretin.

Octav este, de departe, cel mai frumos rol pe care l-am primit până acum. M-a cucerit de la prima citire. Acest rol este o provocare actoricească pentru mine deoarece presupune să interpretez personajul unui copil din perspectiva unui adult. – Marcel Iureş

Filmările pentru „Octav” vor avea loc la Câmpulung, în județul Argeș, dar și în studiourile din Buftea (Ilfov), în perioada 21 martie – 27 aprilie, iar muzica filmului este asigurată de compozitorul român Vladimir Cosma, câștigător a două premii César pentru Cea mai bună muzică de film.

Serge Ioan Celebidachi, fiul renumitului dirijor și compozitor Sergiu Celibidache, a absolvit Universitatea de Teatru și Artă Dramatică din Indiana (Bloomington) și a făcut master în film la Școala Internațională de Film din Londra.

A scris mai multe scenarii și a regizat documentarul “Grădina lui Celibidache”, un portret de suflet al Maestrului Sergiu Celibidache.

2 3 4

Foto making of Octav – Adi Marineci

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.