Marcel Proust, pe pelicula unui film din anul 1904
https://www.ziarulmetropolis.ro/marcel-proust-pe-pelicula-unui-film-din-anul-1904/

Profesorul universitar Jean-Pierre Sirois-Trahan a descoperit în arhivele Centrului Naţional al Cinematografiei din Canada un film alb-negru care l-ar reprezenta pe scriitorul francez Marcel Proust, literatul considerând că montajul este singurul existent care îl înfăţişează pe scriitor.

Un articol de Petre Ivan|20 februarie 2017

(Marcel Proust, pe pelicula unui film din anul 1904). Descoperit în arhivele Centrului Naţional al Cinematografiei din Paris (Arhiva Bois-d’Arcy), filmul alb-negru, mut, numărul 41453, se intitulează „Filmul familiei Greffulhe: Căsătoria lui d’Armand de Guiche şi Elaine Greffulhe” şi nu are un realizator cunoscut.

Montajul surprinde invitaţii la o nuntă, printre aceştia numărându-se şi un bărbat cam la 30 de ani cu o mustaţă îngrijită, purtând melon şi un costum formal gri, coborând scările neînsoţit, deşi mare parte dintre invitaţi sunt cupluri.

Profesorul de la Universitatea Laval din Quebec, Jean-Pierre Sirois-Trahan, consideră că respectivul film ar putea conţine singurul film existent în care apare scriitorul francez.

Sirois-Trahan afirmă că filmul reprezintă căsătoria dintre Élaine Greffulhe, fiica Contesei de Greffulhe, care era una dintre cele mai apropiate prietene ale lui Proust şi principala sursă de inspiraţie pentru personajul Oriane de Guermantes din „À La Recherche du Temps Perdu”.

În studiul său publicat în revista franceză, „Revue d’études proustiennes”, profesorul Jean-Pierre Sirois-Trahan arată că monajul alb-negru a fost înregistrat pe 14 noiembrie, 1904 (cu nouă ani înainte, Proust îşi publica primul său volum din romanul-fluviu, „À la recherche du temps perdu/ În căutarea timpului pierdut”). Imaginile îl surprind pe Proust coborând scările la nunta cuplului de aristocraţi.

Proust a murit in 1922 la vârsta de 51 de ani. Cea mai cunoscută operă a sa, „În căutarea timpului pierdut”, a fost publicată în şapte părţi între 1913-1927.

În respectivul montaj, scriitorul Marcel Proust poate fi văzut la secunda 37-28. Este îmbrăcat mai puţin formal decât celelalte personaje surprinde, (în gri-perlat, nu în negru), aristocraţi diverşi fiind prezenţi la ceremonie.

Foto: Marcel Proust – facebook

21
/12
/16

Cartea „Dragă, mă duc la Charlie” (traducere din limba franceză de Tudorel Urian) a fost publicată anul acesta, la Editura All. Maryse Wolinski (născută în Algeria) este jurnalistă şi scriitoare, soţia caricaturistului Georges Wolinski, ucis în atentatele de la revista satirică „Charlie Hebdo”, pe 7 ianuarie 2015.

13
/12
/16

Iubitorii de carte sunt așteptați miercuri, 14 decembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la lansarea ediției în limba română a romanului Cinci Colțuri, de Mario Vargas Llosa, apărut în traducerea lui Marin Malaicu-Hondrari, în seria de autor dedicată celebrului scriitor peruvian, deținător al Premiului Nobel pentru Literatură.

12
/12
/16

100 de ani. Atât se împlinesc anul acesta de la plecarea spre Moscova, în 1916, a primului transport din Tezaurul României. Astăzi, de la ora 19.00, la librăria Humanitas de la Cișmigiu, cu trei zile înainte ca un secol întreg să fi trecut de atunci, Editura Humanitas lansează „Tezaurul României de la Moscova, Inventarul unei istorii de o sută de ani”, o carte importantă, cea mai amplă publicată până acum pe acest subiect.

09
/12
/16

Revista România literară a desemnat cel mai recent volum al lui Mircea Mihăieş, “Ulysses, 732. Romanul romanului” (Polirom), drept „Cartea anului 2016” . Din juriu au făcut parte Nicolae Manolescu, Gabriel Chifu, Răzvan Voncu, Daniel-Cristea Enache, Gabriel Dimisianu, Angelo Mitchievici, Sorin Lavric şi Simona Vasilache.

09
/12
/16

Scumpe domnule Blecher, sunt mulți ani deja de când vreau să vă scriu și mă rețin. N-am îndrăznit, chiar dacă, pe de o parte, vă consider frate. Păstrez acasă un os devorat de un morb, chiar dacă alt nume a purtat boala mea.

06
/12
/16

Iubitorii de carte sunt invitați în această seară (5 decembrie), de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la lansarea romanului “Inocenţii” de Ioana Pârvulescu. Alături de autoare vor fi prezenţi: Adriana Bittel, Tania Radu, Dan C. Mihăilescu, Mircea Cărtărescu şi Lidia Bodea. Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe.

06
/12
/16

Vineri, 9 decembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bdul Regina Elisabeta 38), va avea loc o întîlnire cu John Simenon, fiul celebrului și îndrăgitului creator al lui Maigret, Georges Simenon.

05
/12
/16

Cantautorul american Bob Dylan, câștigătorul din acest an al Premiului Nobel pentru Literatură, a trimis un discurs de mulțumire pentru a fi citit în cadrul banchetului ce va urma înmânării premiilor, vineri, la Stockholm

02
/12
/16

Scriitorul nipon Haruki Murakami va publica viitorul său roman în luna februarie, după cum a anunțat editura sa, care însă nu a dezvăluit titlul și nici subiectul viitoare cărți. În 2015, Murakami a publicat “Men Without Women”, o colecție de șase povestiri scurte, dintre care una inedită și celelalte cinci apărute deja într-o revistă literară.