Marea Finală a Concursului Humanitas în licee ediția a XI-a
https://www.ziarulmetropolis.ro/marea-finala-a-concursului-humanitas-in-licee-editia-a-xi-a/

Sâmbătă, 11 iunie, la ora 11.00, cele trei echipe finaliste ale ediţiei a unsprezecea a Concursului Humanitas în licee vor fi faţă în faţă la Marea Finală, care se va desfăşura în sala de conferinţe a Institutului Cervantes. Finala va fi prezentată de Mihaela Dedeoglu. Trofeul şi premiul cel mare vor fi înmânate de Ioana Pârvulescu. Vă invităm să încurajaţi din sală cele trei echipe sau să urmăriţi transmisia online pe paginile de Facebook Humanitas şi Concursul Humanitas în licee.

Un articol de Petre Ivan|10 iunie 2022

După alte trei etape în care au acumulat cele mai multe puncte, trei colegii au ajuns în marea finală a Concursului Humanitas în licee: Colegiul Național „Andrei Șaguna” Brașov, Colegiul Național „Mihai Viteazul” București și Colegiul Național „Octavian Goga” Sibiu. Au fost cele mai bune echipe din 36 de licee participante la ediția 2021-2022, din 11 oraşe.

Vă prezentăm echipele:

Colegiul Național „Andrei Șaguna” Brașov: Darius Chițu, Andreea-Alexia Panti, Nicoleta-Sabina Toma, Victor Nicolas Voinescu, Teodora Tătaru. Profesoare coordonatoare: Rodica-Ana Deaconescu și Alina Laura Clinciu

Colegiul Național „Mihai Viteazul” București: Denisa Costache, Rareș Iosifescu, David Lungu. Profesori coordonatori: Steliana Brădescu, Gabriel Georgescu

Colegiul Național „Octavian Goga” Sibiu: Karina Elena Bogdan, Gabriela Teodora Crișan, Teodora Gabriela Morar. Profesor coordonator: Ioan Adrian Neamțu

Întrebările pe care le vor primi cele trei echipe au fost concepute de scriitoarea Ioana Pârvulescu, urmărind cele mai importate evenimente, concepte și personalități care pot fi reținute citind Jurnalul scris de Mihail Sebastian între anii 1935 și 1944, volum publicat la Editura Humanitas, pe care echipele l-au avut în bibliografie.

Elevii finalişti şi spectatorii se vor bucura de frumuseţea întrebărilor-poveste, de tipul Cine sunt?, Ce sunt?. Indiciile din prima parte a întrebării ţin de specificul cărţii și recompun din scurte informații aranjate într-o poveste, persoane, evenimente sau concepte relevante din volum. Un răspuns primit după citirea acestei prime părți este răsplătit cu două puncte. Din ce în ce mai directe și mai evidente, indiciile din a doua parte a întrebării aduc un singur punct.

Cea de-a unsprezecea ediţie a Concursului Humanitas în licee s-a derulat pe parcursul anului şcolar 2021-2022 şi a avut trei etape de calificare în marea finală. Pentru prima etapă, întrebările au plecat de la volumul Scrisori din exil. Corespondență inedită de Matei Călinescu și Ion Vianu, iar întrebările au fost create de scriitoarea Tatiana Niculescu; pentru a doua etapă, întrebările au fost concepute de profesorul de neuroștiințe Alexandru Babeș, pornind de la volumul său Povestea creierului. În căutarea celui mai complicat obiect din univers; pentru cea de-a treia, autorul întrebărilor a fost scriitorul și jurnalistul Marian Voicu, pentru cartea sa Tezaurul României de la Moscova. Inventarul unei istorii de o sută de ani.

19
/08
/22

Ai Weiwei, unul dintre cei mai mari artiști ai secolului XXI, rememorează istoria vieții sale și a tatălui său în volumul autobiografic „1000 de ani de bucurii și dureri” (Editura Trei, 2022), oferind în același timp o captivantă incursiune în istoria recentă a Chinei.

18
/08
/22

Volumul „Născut în URSS” de Vasile Ernu, publicat la Polirom în cinci ediții, a apărut în limba japoneză, la Gunzosha Publishing Co (traducere de Seiko Takesono). La aceeași editură, se află în pregătire și volumul „Sălbaticii copii dingo” (Polirom, 2021, două ediții).

12
/08
/22

Scriitorul Salman Rushdie, celebru odată cu publicarea romanului „Versetele satanice”, care i-a atras amenințări cu moartea din partea Iranului, a fost înjunghiat la New York, anunță Bloomberg.

10
/08
/22

INTERVIU De la Slătioara Olteniei de sub munte, unde locuiește de câțiva ani și unde organizează vară de vară tabere de creație literară, scriitorul și editorul Marius Chivu a răspuns întrebărilor noastre despre proză scurtă, poezie și jurnale de călătorie. Punctul de pornire îl reprezintă antologia „KIWI, 2022. Granițe”, apărută la Editura Polirom.

07
/08
/22

Fix acum 100 de ani, pe 5 august 1922, se năştea Marin Preda. Pentru a marca acest centenar, vă propunem un text despre cele două filme "Moromeţii", realizate de Stere Gulea la o distanţă de peste 30 de ani.

05
/08
/22

Asistența umanitară are și ea nevoie de suport. De mai bine de 5 luni de la cea mai mare mobilizare a societății civile din România postdecembristă, 29 de organizații non guvernamentale formează nucleul unei intervenții colective ce acordă sprijin integrat celor care fug din calea războiului, majoritatea femei și copii.

03
/08
/22

NOU La Editura Polirom a apărut recent, în colecția de biografii romanțate, o carte având în prim-plan o figură de legendă a teatrului românesc, despre care însă publicul de astăzi știe foarte puțin. „Marioara Voiculescu. Mareșala teatrului românesc” de Alina Nelega o aduce în prim-plan într-un noul mileniu.

02
/08
/22

Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Fundația Națională pentru Știință și Artă, Romfilatelia și revista „Timpul”, organizează, în zilele de 4 și 5 august 2022, la sediul expoziției de bază din Strada Nicolae Crețulescu 8, o serie de evenimente dedicate centenarului Marin Preda.