Marea Finală a Concursului Humanitas în licee ediția a XI-a
https://www.ziarulmetropolis.ro/marea-finala-a-concursului-humanitas-in-licee-editia-a-xi-a/

Sâmbătă, 11 iunie, la ora 11.00, cele trei echipe finaliste ale ediţiei a unsprezecea a Concursului Humanitas în licee vor fi faţă în faţă la Marea Finală, care se va desfăşura în sala de conferinţe a Institutului Cervantes. Finala va fi prezentată de Mihaela Dedeoglu. Trofeul şi premiul cel mare vor fi înmânate de Ioana Pârvulescu. Vă invităm să încurajaţi din sală cele trei echipe sau să urmăriţi transmisia online pe paginile de Facebook Humanitas şi Concursul Humanitas în licee.

Un articol de Petre Ivan|10 iunie 2022

După alte trei etape în care au acumulat cele mai multe puncte, trei colegii au ajuns în marea finală a Concursului Humanitas în licee: Colegiul Național „Andrei Șaguna” Brașov, Colegiul Național „Mihai Viteazul” București și Colegiul Național „Octavian Goga” Sibiu. Au fost cele mai bune echipe din 36 de licee participante la ediția 2021-2022, din 11 oraşe.

Vă prezentăm echipele:

Colegiul Național „Andrei Șaguna” Brașov: Darius Chițu, Andreea-Alexia Panti, Nicoleta-Sabina Toma, Victor Nicolas Voinescu, Teodora Tătaru. Profesoare coordonatoare: Rodica-Ana Deaconescu și Alina Laura Clinciu

Colegiul Național „Mihai Viteazul” București: Denisa Costache, Rareș Iosifescu, David Lungu. Profesori coordonatori: Steliana Brădescu, Gabriel Georgescu

Colegiul Național „Octavian Goga” Sibiu: Karina Elena Bogdan, Gabriela Teodora Crișan, Teodora Gabriela Morar. Profesor coordonator: Ioan Adrian Neamțu

Întrebările pe care le vor primi cele trei echipe au fost concepute de scriitoarea Ioana Pârvulescu, urmărind cele mai importate evenimente, concepte și personalități care pot fi reținute citind Jurnalul scris de Mihail Sebastian între anii 1935 și 1944, volum publicat la Editura Humanitas, pe care echipele l-au avut în bibliografie.

Elevii finalişti şi spectatorii se vor bucura de frumuseţea întrebărilor-poveste, de tipul Cine sunt?, Ce sunt?. Indiciile din prima parte a întrebării ţin de specificul cărţii și recompun din scurte informații aranjate într-o poveste, persoane, evenimente sau concepte relevante din volum. Un răspuns primit după citirea acestei prime părți este răsplătit cu două puncte. Din ce în ce mai directe și mai evidente, indiciile din a doua parte a întrebării aduc un singur punct.

Cea de-a unsprezecea ediţie a Concursului Humanitas în licee s-a derulat pe parcursul anului şcolar 2021-2022 şi a avut trei etape de calificare în marea finală. Pentru prima etapă, întrebările au plecat de la volumul Scrisori din exil. Corespondență inedită de Matei Călinescu și Ion Vianu, iar întrebările au fost create de scriitoarea Tatiana Niculescu; pentru a doua etapă, întrebările au fost concepute de profesorul de neuroștiințe Alexandru Babeș, pornind de la volumul său Povestea creierului. În căutarea celui mai complicat obiect din univers; pentru cea de-a treia, autorul întrebărilor a fost scriitorul și jurnalistul Marian Voicu, pentru cartea sa Tezaurul României de la Moscova. Inventarul unei istorii de o sută de ani.

19
/08
/21

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti vă propune o modalitate inedită de petrecere a sfârșitului de săptămână și vă invită la cea de-a doua ediție a proiectului Biblioteca de weekend, duminică, 22 august 2021, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu”, strada Tache Ionescu nr. 4.

15
/08
/21

A fost odată ca niciodată un pod. Undeva, pe continentul nostru zbuciumat, unde oamenii ar fi trăit nezbuciumați, dacă i-ar fi lăsat sufletele lor de oameni.

01
/08
/21

Cafenelele din Paris, Tirana și Moscova, ca niște simboluri ale orașelor, surprinse de scriitorul albanez Ismail Kadare, în fascinantul volum de memorii „Dimineți la Café Rostand” (Humanitas Fiction, 2021, traducere din albaneză și note de Marius Dobrescu).

19
/07
/21

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) cu sprijinul Direcţiei Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti a pregătit un nou proiect dedicat copiilor care îşi petrec vacanţa de vară în Capitală.