Marea iubire a lui Sebastian, premieră la Teatrul National Radiofonic
https://www.ziarulmetropolis.ro/marea-iubire-a-lui-sebastian-premiera-la-teatrul-national-radiofonic/

Teatrul Naţional Radiofonic prezintă, în premieră, astăzi, 23 decembrie, de la ora 23.05, la Radio Romania Actualităţi, spectacolul radiofonic: Marea iubire a lui Sebastian scenariu radiofonic de Diana Mihailopol inspirat din volumul de memorii Artistul şi oglinda al actriţei Leny Caler. Figură unică şi seducătoare în peisajul teatral interbelic, actriţa Leny Caler scrie acest jurnal în exil.

Un articol de Petre Ivan|23 decembrie 2014

Peregrinarea forţată prin capitalele europene, impusă, la sfârşitul anilor 1950, de istoria care începuse să -i saboteze succesul, face să pară doar un vis minunata perioadă a tinereţii, în care viaţa fusese teribil de generoasă cu tânăra actriţă; în cele aproape trei decenii în care cariera ei s-a consumat, Leny Caler a cunoscut un succes imens, a fost răsfăţata celor mai importanţi cronicari dramatici ai vremii, adorata mai tuturor colegilor de scenă, muza monştrilor sacri ai literelor interbelice.

Apoi, cortina cade, ultima oară, pentru Leny Caler pe scena teatrului, în luminile şi aplauzele rampei şi începe o altă, cenuşie, reprezentaţie, fără spectatori, a unui rest de viaţă, lipsit de bucuria teatrului dar este şi începutul unei nesfârşite călătorii între prezent şi trecut, în speranţa regăsirii paradisului pierdut.

Martore ale acestei zguduitoare căutări sunt paginile de memorii ale actriţei, adunate sub titlul Artistul şi oglinda şi editate în Caietul cultural nr. 9, al revistei Realitatea evreiască, publicaţie a Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, volum care a constituit un eveniment editorial de

Leny Caler, in Tessa, pe scena Teatrului Maria, 1935

Leny Caler, in Tessa, pe scena Teatrului Maria, 1935

prim rang al începutului anilor 2000.

Tulburătoarele mărturisiri diaristice au captat însă imediat atenţia şi interesul lumii teatrale româneşti şi au readus în lumina reflectoarelor personalitatea fascinantei actriţei, în spectacolul Marea iubire a lui Sebastian scenariul şi regia artistică fiind semnate de Diana Mihailopol.

Montarea s-a bucurat de succes atât din partea publicului cât şi a criticii de specialitate iar în anul 2014 a fost înregistrată, în studioul de teatru al Societăţii Române de Radiodifuziune , varianta radiofonică a spectacolului, cu aceeaşi distribuţie de excepţie: Rodica Mandache – în rolul actriţei Leny Caler şi pe Marius Manole- în rolul dramaturgului Mihail Sebastian.

Spectacolul cuprinde fragmente din piesa Jocul de-a vacanţa de Mihail Sebastian, înregistrare radiofonică din anul 1957, regia artistică: Mihai Zirra. În rolurile Corina şi Ştefan Valeriu: Raluca Zamfirescu şi Radu Beligan.

Din echipa de realizatori mai fac parte: Robert Vasiliţă- regizor de montaj, Milica Creiniceanu- regizor de studio, Patricia Prundea- regizor muzical şi Vasile Manta- regizor tehnic, Irina Soare-redactor.

Foto: Marea iubire a lui Sebastian – revistateatrala.radioromaniacultural.ro

20
/05
/22

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) a anunțat care sunt cei șase artiști ale căror nume se alătură pe Aleea Celebrităților în acest an: Sasha Waltz, Krzysztof Warlikowski (foto), Götz Teutsch, Éric-Emmanuel Schmitt, Claus Peymann și Ion Caramitru.