Marele Premiu BIEFF merge în Coreea de Sud
https://www.ziarulmetropolis.ro/marele-premiu-bieff-merge-in-coreea-de-sud/

Filmul coreean „489 Years”, de Hayoun Kwon, a câştigat Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti – BIEFF, desfăşurat la Cinema Muzeul Țăranului şi Cinema Elvire Popesco.

Un articol de Petre Ivan|3 aprilie 2017

Combinând animația 2D și 3D cu elemente de documentar, „489 Years” este o experiență imersivă în teritoriul de la granița dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud, într-o zonă numita DMZ.

(…) În locul utilizării tehnicilor de animație 3D pentru construirea unei realități alternative, creativitatea lui Kwon deschide un spațiu virtual, un teritoriu ‘real’ și fantastic în același timp, care introduce spectatorul într-o zonă interzisă. Prin crearea de imagini generate pe computer ca posibile extensii ale materialului documentar, „489 Years” este o reflecție contemporană puternică asupra naturii imaginii și despre noile frontiere ale narațiunii și ale imaginației. –  motivația juriului BIEFF

Marele premiu — în valoare de 3.000 de euro — a fost oferit de Institutul Cultural Român.

Premiul pentru Cel mai bun regizor i-a fost oferit lui Diogo Costa Amarante, pentru pelicula „Small Town”.

Cu un montaj poetic și narativ și un format ce depășește granițele cinemascopice, Diogo Costa Amarante abordează cu îndrăzneală problematica morții și a conștientizării ei, privind în interiorul unei relații mamă-fiu. Construind un echilibru fragil între considerația filozofică și emoționalizarea reținută, artistul lasă loc liber propriei sale imagistici și percepții. –  motivația membrilor juriului.

Luiza Pârvu si Toma Peiu

Luiza Pârvu si Toma Peiu

Pelicula „Summer”, o coproducție Franța-Belgia, în regia lui Ronny Trocker, a primit distincția pentru Cel mai bun concept vizual.

Premiul pentru Cel mai bun regizor român a fost câștigat de Luiza Pârvu și Toma Peiu, pentru filmul „Sisyphus 2.0”, o parabolă grecească, iar Mențiunea specială a juriului a revenit filmului „A Brief History of Princess X”, o coproducție Portugalia — Franța — Marea Britanie, de Gabriel Abrantes, un film „care aduce laolaltă două personaje importante: Constantin Brâncuși și prințesa Marie Bonaparte”.

Premiul publicului a fost câștigat de două filme „Peep Show”, de Rino Stefano Tagliafierro, și „I Made You I Kill You”, de Alex Bădeliță.

Foto: BIEFF, 489 Years, Luiza Pârvu si Toma Peiu – bieff.ro

20
/12
/23

Topul personal al celor mai bune filme exclusiv din 2023 e dominat de francezi şi americani, la care se adaugă un român şi un finlandez. O listă capricioasă şi aparent eterogenă.

19
/12
/23

Sâmbătă, 16 decembrie 2023, în cadrul festivalului internațional de film studențesc CineMAiubit 2023, a avut loc conferința „Filmul și educația publicului tânăr”, organizată de Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) prin Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii Sorin Botoșeneanu.

18
/12
/23

Pe 21 ianuarie 2024, la Sala Palatului, va avea loc un nou şi captivant show DISNEY : FROZEN – 10 ani.  Spectacolul face parte din turneul prin care Disney celebrează la nivel mondial 10 ani de la lansarea personajului fenomen ce a revoluționat lumea filmelor de animație.

15
/12
/23

OPINIE Ne-am obişnuit să ne plângem. Lumea nu prea mai merge la cinema, şi cu atât mai puţin la filmele de artă. Nu mai avem săli pentru cinematografia non-mainstream. Presa generalistă a renunţat la jurnalismul de cinema. 

11
/12
/23

Un concert extraordinar de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie, de la ora 19.00, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.

07
/12
/23

Legendarul cineast maghiar Béla Tarr va primi sâmbătă seară, la Berlin, un premiu onorific din partea Academiei Europene de Film. Cu această ocazie, publicăm un eseu despre cinemaul său foarte special.