Mari spectacole la Odeon
https://www.ziarulmetropolis.ro/mari-spectacole-la-odeon/

Teatrul Odeon continuă proiectele desfăşurate online şi vă oferă, în completarea seriei Mari Spectacole @ODEON, joi, 28 mai, la ora 18:00, „Farmecul discret al amintirii”, un proiect video de rememorare extrem de subiectivă a unor aventuri teatrale, regizat de Dragoş Galgoţiu, prin care regizorul aduce din nou în scenă şapte dintre spectacolele pe care le-a montat la Teatrul Odeon.

Un articol de Liliana Matei|26 mai 2020

„Mă seduce gândul că ar fi posibil să existe modalități de a descrie experiențe pierdute inventând un limbaj al memoriei. Cred că este posibil, dar numai dacă acceptăm că o asemenea aventură este inevitabil extrem de subiectivă. «Farmecul discret al amintirii» e o încercare de a imagina această limbă a memoriei pentru că sunt convins că nu doar eu am nevoie de o asemenea seducătoare experiență”, a explicat regizorul Dragoș Galgoțiu

„Farmecul discret al amintirii”, în regia lui Dragoș Galgoțiu, va fi transmis prin live streaming pe pagina de Facebook  a Teatrului Odeon și pe canalul de YouTube și va rămâne disponibil online.

„Am început cu un exercițiu de rememorare fragmentară, intenționat inegală, și cum am mai spus, extem de subiectivă, a șapte dintre spectacolele pe care le-am pus în scenă la Odeon. Sunt convins că după acest exercițiu apropierea de un singur spectacol va fi extraordinară, intensă, amestecând mai mult decât acum ceea ce este previzibil cu ce e imprevizibil, provocându-i pe cei care au trăit spectacolul pe scenă să facă la fel.

Sunt convins că spectacolele alungate de pe scenă pot surprinde iar, pot provoca iar emoții, sau poate, și asta este iar seducător, alte emoții, un alt fel de emoții, un alt mod de a imagina emoții, impresii sau gânduri, pentru că dincolo de forma lor efemeră, care inevitabil se degradează și moare, spectacolele sunt de fapt doar impresii subiective și fragmente de gânduri”, a explicat Dragoș Galgoțiu.

Eseul video „Farmecul discret al amintirii” cuprinde secvențe din spectacolele:

◼︎ „Casanova”, după „Memoriile lui J. Casanova de Seingalt, scrise de el însuşi” (data premierei: 14 februarie 2015);

◼︎ „Epopeea lui Ghilgameș” (data premierei: 1 martie 2009);

◼︎ „Hamletmachine” de Heiner Müller (data premierei: 24 septembrie 2006) – spectacolul a avut parte de un turneu internațional la Gdansk, în Polonia în 2008, iar Marius Stănescu, interpretul lui Hamlet, a primit Premiul UNITER la categoria „Cel mai bun actor în rol principal”;

◼︎ „Ascensiunea lui Arturo Ui poate fi oprită” de Bertolt Brecht (data premierei: 20 decembrie 2012) – spectacolul a avut parte de un turneu internațional în Bulgaria în 2014;

◼︎ „Viața e vis”, după Calderón de la Barca (data premierei: 23 ianuarie 2011);

◼︎ „Kafka. 5 Vise”, după texte de Franz Kafka (data premierei: 20 mai 2016) – spectacolul se află în repertoriul curent al Teatrului Odeon;

◼︎ „Hamlet” de William Shakespeare (data premierei: 9 decembrie 2018) – spectacolul se află în repertoriul curent al Teatrului Odeon

30
/10
/20

Editura Art a publicat în această toamnă, într-o nouă ediție, a III-a, romanul „Preaiubita”, al americancei Toni Morrison, deținătoare a Premiului Pulitzer pentru Ficțiune și a Premiului Nobel pentru Literatură. O carte de o forță ieșită din comun, semnată de una dintre cele mai mari scriitoare din toate timpurile.

30
/10
/20

O celebrare excepţională în lumea artei – ca omagiu la Centenarul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România: Festivalul şi Concursul Naţional al Liedului Românesc. Iniţiată de soprana Mariana Nicolesco, manifestarea este un adevărat revelator al comorii de peste 10.000 de lieduri fondate pe vechiul cântec de dor, eternă expresie a sufletului românesc.

29
/10
/20

PORTRET Cunoscuta regizoare japoneză Naomi Kawase, o obişnuită a Festivalului de la Cannes, va susţine sâmbătă, de la ora 17.00, un masterclass online pentru publicul din România, în cadrul "Les Films de Cannes à Bucarest", unde este invitat special. Prilej de a vă propune un scurt portret al acestei cineaste inclasabile.

29
/10
/20

În această toamnă, Editura Humanitas Fiction a publicat, în colecția „Raftul Denisei”, prima ediție a romanului „Istoria apelor” de Maja Lunde, autoarea bestsellerului „Isoria albinelor”. Vă invităm să parcurgeți un fragment din noua carte. în centrul căreia regăsim natura și complexitatea spiritului uman!

28
/10
/20

CRONICĂ DE FILM „Mia își ratează răzbunarea” (2020), al doilea lungmetraj, realizat tot în regim independent, al regizorului Bogdan Theodor Olteanu, este o comedie care vorbește despre feminitate și are ca protagonistă o tânără actriță, jucată de Ioana Bugarin.

28
/10
/20

Astăzi, 28 octombrie, de ziua de naștere a pictoriței basarabene Valentina Rusu Ciobanu (100 de ani), Asociația pentru cultură și arte ARBOR lansează în premieră producțiile multimedia #100VRC Valentina Rusu Ciobanu: viața și opera și VRC Atelier ’85, atelierul artistei din anul 1985, reconstituit în realitate virtuală.

27
/10
/20

Arta urbană este în jurul nostru, de cele mai multe ori este necesar doar să ne ridicăm privirea şi vom observa diferite forme de artă. Observăm de la stencils, la stickere, la graffiti şi instalaţii stradale, cât şi una dintre cele mai perisabile forme de artă urbană, cea realizată în cretă. Un articol de Mihaela Ion.

27
/10
/20

Itinerama – Țara Făgărașului la București aduce, în perioada 28 octombrie – 15 noiembrie, evenimentul „Povestiri din Țara Făgărașului”, un proiect foto-video semnat de Adriana Lucaciu, care își propune să deschidă curiozitatea publicului bucureștean pentru ținutul istoric din Transilvania, aflat la nici patru ore distanță de capitală.

Pagina 1 din 92512345...102030...Ultima »