Maria de Edimbourg. Cea mai frumoasă prințesă din Europa
https://www.ziarulmetropolis.ro/maria-de-edimbourg-cea-mai-frumoasa-printesa-din-europa/

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Maria de Edimbourg era nepoata reginei Victoria şi a ţarului Rusiei. Îşi petrecuse adolescenţa în insula Malta, era nespus de frumoasă, bine educată şi perfect disciplinată. A ajuns la Bucureşti în 1892.

Un articol de Georgeta Filitti|31 iulie 2017

Căsătoriile aranjate au fost o practică obișnuită în familiile regale. Rațiuni politice, acomodări teritoriale, atenuarea unor conflicte latente au determinat prea adesea încheierea unor însoțiri princiare. Istoriografia, anturajul Curții, ziariștii au avut mai apoi grijă să adauge elemente romantice, dragoste la prima vedere ș. a.

Nici perechea Ferdinand Maria n-a făcut excepție. Regele Carol I și soția sa Elisabeta au găsit la curtea Angliei pentru principele moștenitor, o mireasă cum rar se întâlnește. Maria de Edimbourg era nepoata reginei Victoria și a țarului Rusiei. Își petrecuse adolescența în insula Malta, era nespus de frumoasă, bine educată și perfect disciplinată. A ajuns la București în 1892 și acea tărie de caracter proprie majorității englezilor a ajutat-o să facă față rigorilor impuse de „unchiul Carol”.

Blândețea soțului, noutățile la tot pasul ale celei de a doua patrii, creșterea copiilor (șase în 20 de ani) au umplut încet, încet viața acestei femei de excepțională vitalitate. În plus, principesa Maria s-a implicat în opere de caritate (a patronat câteva zeci de așezăminte), a susținut mișcarea artistică românească (saloane de expoziții, activitatea concertistică de la Ateneu) ca și numeroasele ateliere de artă populară unde au fost antrenate mii de femei din mediul rural.

Regina Maria în ziua încoronării, în 1922

În 1914, la moartea regelui Carol I, principele Ferdinand devine regele României. Maria îi va sta cu strălucire alături, până la stingerea acestuia din viață, în 1927. În 1916 România a intrat în Marele Război. Este răstimpul când regina Maria își dă măsura personalității sale. Întinsele relații de familie, talentul extraordinar de organizare, optimismul nedezmințit, ca și un anturaj devotat, au făcut rapid din soția regelui Ferdinand „Regina soldat”.

Prezentă da discuțiile cu diplomații străini, obținând material sanitar de la Curtea țarului Nicolae al II-lea dar și din USA (faimoasele ambulanțe ce aveau să-i poarte numele), înfruntând cu un curaj fără seamăn riscurile contaminării cu gripa spaniolă, indiferentă deopotrivă la contractarea tifosului exantematic, Regina Maria a devenit un simbol al rezistenței românești. S-a plecat asupra muribunzilor din spitalele militare refuzând mănușile de protecție, a împărtășit privațiunile celor refugiați la Iași, a știut să se impună în fața rușilor răsculați, iar la congresul de pace de la Paris, fără a avea o calitate oficială, a fost aclamată ca un adevărat erou al războiului. Primul ministru francez, Georges Clemenceau, un neiubitor de femei cu manifestări în politică, supranumit „Tigrul”, a trebuit să se încline în fața Reginei Maria și a dispus să se intoneze, ca pentru un șef de stat, imnul României la primirea ei la Paris.

Pledoaria pentru țara sa a continuat-o prin scris. Între altele, My Country (Țara mea) rămâne o carte emblematică de prezentare expresivă a României; apoi călătoriile în Europa, mai ales cu vizitarea cimitirelor unde fuseseră îngropați români, și, mai târziu, turneul în America au însemnat cea mai inteligentă promovare a țării. Atunci s-a spus că Regina Maria „a pus România pe harta lumii”. În ultimii șase ani de viață, fiul ei cel mare, Carol, autoproclamat rege în 1932, i-a impus un regim de viață restrictiv. Și-a consacrat timpul în același mod laborios, prin înfrumusețarea „locuințelor sale de vis”: Balcic, Bran, Copăceni ș.a.

În memoria noastră Maria rămâne nu doar o regină fără pereche, dar și cea care, ca nimeni alta, ne-a învățat să fim buni români.

Regele Carol I și soția sa Elisabeta au găsit la curtea Angliei pentru principele moștenitor, o mireasă cum rar se întâlnește.

 

11
/06
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Războaiele, revoluțiile, schimbarea regimului politic influențează mai totdeauna destinul oamenilor. Un absolvent al liceului Sf. Sava ar fi devenit, probabil, un merituos scriitor român, continuând acea serie strălucită manifestată între războaie și străinătatea i-ar fi fost doar loc de vacanță. Înstrăinarea silită avea însă să joace un rol de căpetenie în modelarea celui prea bine cunoscut ca poet, prozator, eseist și traducător de valoare europeană. E vorba de Vintilă Horia (1915-1992), absolvent al Facultății de Drept din București și al celei Catolice de literatură din Paris.

06
/06
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Puține sunt domeniile unde românii, în țară sau în străinătate, să nu se fi manifestat deplin, să fi ”făcut dâră” în domeniu ori să ajungă chiar înainte-mergători. Vlaicu Ionescu (1922-2002) a urmat filosofia la București, apoi Conservatorul de muzică și Școala de pictură bisericească a Patriarhiei.

29
/05
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE În secolul al XVII-lea lumea celor învățați nu era prea numeroasă. Cu atât mai mult ieșea în evidență câte un personaj poliglot, diplomat, cu știința relațiilor sociale. Așa a fost cazul spătarului Nicolae Milescu (1636-1708). Cu studii la Academia întemeiată de domnitorul Vasile Lupu, apoi la Constantinopol și poate la Padova, el dobândește o cultură solidă în sfera istoriei, teologiei, filosofiei, însușindu-și în același timp limbile greacă, slavonă, turcă, arabă.

20
/05
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Astăzi, când se discută în lumea întreagă soarta Europei ca un tot organic ori ca o aglomerare de state, e interesant să ni-l amintim pe George Ciorănescu (1918-1993), cel care la un moment dat spunea: „Poporul din care mă trag s-a pronunţat totdeauna pentru Europa. Poporul meu posedă deplina maturitate şi întreaga informaţie istoică şi politică pentru a sprijini crearea Europei unite, libere şi democratice”.

17
/05
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE A fost o vreme când mulţime de români plini de har se şcoleau în străinătate şi foarte curând ajungeau, prin natura profesiei, să devină adevăraţi „cetăţeni ai lumii”. Doar că multora schimbările politice de după cel de-Al Doilea Război Mondial le-au frânt ori le-au modificat din temelii destinul. Unii au depăşit momentul desţărării şi au rămas în elita culturală internaţională.

02
/05
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE „Dorul de ducă”, expresie greu de tradus în altă limbă, i-a făcut pe unii români să cutreiere lumea. Aşa s-a întâmplat cu Iulius Popper (1857-1893). La 20 de ani ajunge la Constantinopol, apoi la Paris unde urmează Şcoala politehnică. E angajat la compania Canalului de Suez şi conduce lucrări hidrotehnice la New Orleans şi la Havana (Cuba). Dar omul n-are stare.

20
/04
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE „Nu poţi fi profet în ţara ta”, aceste înţelepte vorbe poplare se potrivesc celui care, plecat la 10 ani din Iaşi, şi-a făcut o carieră remarcabilă mai ales în străinătate. Educat la Paris, modelat de iezuiţi (care l-au învăţat matematică), urmează Şcoala navală din Brest. Îşi adaugă un doctorat în Drept la Bruxelles, intră în serviciul diplomatic român şi... călătoreşte.

13
/04
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Nevoia de repere morale e o realitate prea bine cunoscută. Din acest punct de vedere, unii membri ai familiei regale române au dovedit din plin că pot constitui exemple demne de urmat. Principesa Ileana, fiica regelui Ferdinand şi a reginei Maria, născută în 1908, rămâne în amintirea românilor din ţară şi din SUA o persoană puternică, animată de spiritul datoriei, altruistă şi perfect conştientă de faptul că e prinţesă.

10
/04
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Pe vremea când frontierele erau în mare parte spiritualizate, cum ar fi spus Nicolae Titulescu, oamenii de talent, creativi, socoteau normal să se manifeste, să se desăvârşească la Bucureşti ori la Paris. Aşa a fost şi cazul Elvirei Popescu (1896- 1993), absolventă a Conservatorului de Muzică şi Artă Dramatică din Bucureşti.

06
/04
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Exilul, ca formă de protest faţă de regimul politic din ţara de origine, a căpătat, în cazul românilor, după al Doilea Război Mondial, dimensiuni dramatice. Şi aceasta pentru că a fost vorba de valuri succesive şi de motivaţii deosebite.

28
/03
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE În 1960 se năştea la Brăila o mică făptură căreia i s-a prezis un viitor strălucit. Proorocirea s-a împlinit doar până la o vreme. Ca şi alţi mulţi români, şi-a făcut studiile la Paris; a debutat în oraşul natal la 21 de ani dar consacrarea a început să se contureze la Paris, graţie lui Ch. Gounod care i-a încredinţat rolul Margaretei din opera Faust.

14
/03
/17

Aşa îl socoteau englezii pe inginerul Gogu Constantinescu (1881-1965), în ajunul Primului Război Mondial. Pricina era puzderia de aplicaţii, inovaţii şi proiecte cu care genialul inventator venea în lumea tehnică a Marii Britanii.